Està en: INICI > Notícies

Les finques agrcoles de Castell tractaran les seues plagues amb mesures de control biolgic no contaminants. LAjuntament exonerar el pagament del IBI de rstica en 2010

Divendres, 19 de Juny de 2009

 El vicealcalde de Castelló, Javier Moliner, ha presentat hui, junt amb el president del Sindicat de Regs de la Plana, José Pascual una iniciativa de control biològic de les plagues en el cultiu de cítrics que pretén arribar a poder-se desenvolupar en tot el terme municipal agrícola. El nou sistema de tractament de plagues consistix en la solta dinsectes paràsits per a les plagues que acaben de manera natural amb els depredadors de la fruita sense generar contaminació ni efectes negatius per al medi ambient ni la salut. 

Javier Moliner ha destacat que "els agricultors de Castelló shan caracteritzat sempre per ser innovadors i aplicar totes les mesures que pogueren per millorar no sols les seues collites sinó també el benestar de tota la societat castellonenca. Així van invertir en la innovació del sistema de reg per goteig i aconseguirem un gran estalvi daigua; van implantar el sistema de dosificat integral dels adobs i es va reduir la contaminació del sòl per excés dadobs i ara, una vegada més aposten per innovar i col·laborar amb el benestar de Castelló posant en marxa esta iniciativa ecològica que permetrà combatre les plagues sense generar contaminació ambiental". 

Per la seua banda José Pascual  ha assenyalat que "esta mesura que no és la primera vegada que es pren en la ciutat, ja que els parc i jardins de Castelló ja són tractats moltes vegades per este sistema de control biològic de platges. Però ara estem pensant a ampliar-lo a tota la producció agrícola. Açò permetrà molts avantatges per a tots, per a agricultors i per als ciutadans. Als primers perquè reduirà el cost de producció dels cítrics i a més, podrem posar el segell de garantia que les nostres taronges no estan tractades amb productes químics i això és un valor afegit de qualitat. Però a més, evitarem la contaminació de laire, del sòl o lafecció a la resta de la fauna". 

El president del Sindicat de Regs ha informat que "en esta primavera sestà desenvolupant una iniciativa pilot en una finca de Castelló. Esta primera experiència ens permetrà comprovar la seua eficàcia i poder-ho traslladar a la resta de les finques". El tractament de les plagues fins ara podia arribar a costar a lagricultor fins al 2000 euros per fanecada a lany i amb el nou sistema biològic els gastos podrien reduir-se a 600 euros per fanecada i any. 

Les plagues que sestan tractant amb esta mesura, segons han informat els tècnics presents, Xelo Ribes (Distriagro) i Alvaro Serna (Singenta), són laranya roja, el pugó comú i el poll de Califòrnia. Tots ells són insectes que perjudiquen la qualitat del fruit o inclús impedixen la seua correcta maduració i creixement i també afecten a la resta darbres fruiters i altres cultius.
El vicealcalde de Castelló ha posat a disposició dels més de 3000 propietaris de finques agrícoles els servicis municipals dagricultura per a ajudar-los a aconseguir subvencions que els permeten instaurar este nou sistema de control de plagues perquè "significarà un avanç important en el medi ambient de Castelló i en la pervivència del nostre cinturó verd protector de la ciutat. El que volem és aconseguir rendibilitzar les produccions agrícoles per a mantindre viva lagricultura castellonenca i això ho anem a fer amb esta mesura i amb altres com la posada en marxa imminent de lObservatori de lAgricultura, on lAjuntament i el Sindicat de Regs porten treballant ja des de fa dos anys i només queda la mera qüestió formal de constitució". 

EXEMPCIÓ DE LIBI DE RÚSTICA 

Daltra banda, el vicealcalde de Castelló ha confirmat també la implantació en 2010 duns dels compromisos electorals de lalcalde de la ciutat consistent en lexoneració de limpost de béns immobles per a les finques de rústica de la ciutat que seguisquen mantenint-se en actiu. "Aquelles propietats amb cultius de cítrics en producció tindrà esta mesura dajuda econòmica que, encara que modesta, pretén sobretot preservar la nostra agricultura i afavorir que es mantinguen els cultius". 

Desta bonificació fiscal es beneficiaran a Castelló més de 3000 propietaris.Segueix-nos: