Castell aprova lexpedient de contractaci de les obres del futur Centre d'Envelliment Actiu i Saludable
Castell aprova lexpedient de contractaci de les obres del futur Centre d'Envelliment Actiu i Saludable

Els fons europeus FEDER i l'Ajuntament cofinancen aquest projecte de 4,5 milions i 2.200 metres quadrats de superfcie que se situar en l'edifici rehabilitat de l'actual Casa de la Cultura

Marco destaca l'aposta del centre per situar a les persones majors en leix de les poltiques del benestar, els serveis i l'urbanisme

udio d'Amparo Marco


L'Ajuntament de Castell ha aprovat en Junta de Govern Local d'aquest dijous l'expedient de contractaci de les obres per al nou Centre d'Envelliment Actiu i Saludable que albergar l'actual Centre Municipal de Cultura desprs de la seua remodelaci integral. S'inicia aix el procediment d'adjudicaci de la rehabilitaci de l'edifici, que compta amb un pressupost de licitaci de 3.800.000 euros. Aquest projecte suposa una inversi global de 4.560.000 euros (al pressupost d'execuci de les obres se sumen 760.000 euros per a equipament i posada en marxa dels serveis) cofinanats pel Consistori i els Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER).

El futur centre, situat en ple centre histric de la capital de la Plana, es marca com a repte optimitzar les oportunitats de salut, participaci social i seguretat de les persones majors que promou l'OMS per a garantir el denominat envelliment actiu. Tamb millorar la seua qualitat i esperana de vida saludable i ampliar la seua xarxa de suport social.

L'alcaldessa de Castell, Amparo Marco, ha recordat que la ciutat posa a l'abast de la ciutadania ms de 2.200 metres quadrats de serveis que potencien la vida comunitria i l'intercanvi d'experincies i coneixements entre generacions, i recupera, a ms, un edifici emblemtic amb una finalitat inclusiva i social. Marco ha recordat que aquest futur centre s una de les dotze operacions que veuran la llum grcies als 20,2 milions d'euros cofinanats amb fons municipals i europeus en el marc de l'Estratgia de Desenvolupament Urb Sostenible i Integrat, EDUSI-Transforma Castell.

L'expedient aprovat inclou que almenys un 30% dels treballs s'hauran de subcontractar amb autnoms, pimes i microempreses, preferiblement locals, per a contribuir a la reactivaci econmica i generar llocs de treball a la ciutat.

Les dependncies que seran rehabilitades recauen sobre els carrers Antonio Maura (on se situar l'accs principal), Enmig i Isabel Ferrer. Els seus usos, espais i serveis s'han perfilat a travs d'un ampli procs participatiu que ha donat veu a 71 particulars i 11 collectius i s'han distribut seguint els criteris de necessitat i de menor a major privacitat en altura quant a la seua utilitzaci.

La planta baixa acollir un punt d'orientaci i informaci, la cafeteria, una sala d'actes per a cent persones, una sala d'exposicions i zona housing. La primera planta desplegar una rea d'activitats ldiques, una sala de lectura i una altra d'estudi i dues aules polivalents. El gimns, una sala d'activitat fsica, el servei de perruqueria, fisioterpia i podologia, al costat de tallers polivalents i una zona d'estimulaci sensorial, se situaran en la segona planta. La tercera estar reservada a despatxos, sala de reunions, l'rea de direcci i administraci i una sala d'assajos convenientment insonoritzada. Un altre dels atractius del nou centre s la recuperaci del terrat, on s'implementaran terrasses i zones de descans i un hort urb.

Des del punt de vista arquitectnic el projecte destaca per la seua complexitat, en tractar-se de quatre edificacions inicialment independents que seran integrades en un immoble nic i 100% accessible. Es preserven tamb les faanes donat el grau de protecci de l'immoble.

Com a elements singulars, el nou Centre d'Envelliment Actiu i Saludable de Castell contempla una xarxa de patis interiors decorats a l'estil japons que projectaran llum natural i ventilaci a totes les estades. Aquests jardins urbans reforcen a ms el model de housing que inspira la construcci d'aquest projecte.

Tenint en compte la perspectiva de gnere i les condicions fsiques de les persones majors, s'han disposat serveis higinics generals en cada planta separats per sexes i condcies adaptades especfiques; aix com zones de circulaci horitzontal evitant recorreguts llargs i fitant-los amb espais d'espera i una cuidada illuminaci. Prima a ms la installaci de portes automatitzades.
Segueix-nos: