01/05/2024

El govern municipal treballa per a reprendre l'expedient perquè es declare Bé d'Interés Cultural (BIC) a la Festa de la Rosa. L'alcaldessa, Begoña Carrasco, ha mantingut aquest dimarts una reunió amb l'impulsor d'aquesta iniciativa, Miguel Ángel Mulet, qui va posar en marxa en 2018 el tràmit en Les Corts perquè aquest tradicional festival dedicat a la dona castellonera tinga aquest reconeixement cultural immaterial.

Una reunió que ha comptat amb la presència de la regidora de Festes, Noelia Selma. L'edil ja va anunciar la intenció per part del govern municipal, al costat de la Junta de Festes de reactivar l'expedient que busca posar en valor les tradicions de Castelló.

L'alcaldessa assegura que “reprenem la declaració de de Bé d'Interés Cultural de la Festa de la Rosa per a posar a la nostra tradició i senyal d'identitat en el mapa turístic”.

I és que Begoña Carrasco ha recordat que “va ser una iniciativa parlamentària a instàncies de Miguel Ángel Mulet, que va comptar fa set anys amb el suport unànime de tots els partits en la cambra, però lamentablement eixe expedient no va finalitzar. Ara, treballarem de la mà de la Junta de Festes i amb tota la documentació en possessió de Mulet amb l'objectiu de posar-la a la disposició de la Conselleria i facilitar tots els tràmits per a aconseguir eixe honor per a un altre dels nostres símbols culturals que ens fa únics”.

La primera edil ha destacat que “es compleixen 96 anys des que va començar com a certamen oficial en la Plaça Major en 1928, per la qual cosa una festa quasi centenària com ‘La Festa de la Rosa’ mereix que siga declarada BIC perquè és una altra dels nostres senyals d'identitat. Posarem tot de la nostra part perquè la ciutat obtinga eixa distinció i que se sume a la declaració de BIC de la Romeria dels Canyes i al recent BIC de la Desfilada de Gaiates”.

Begoña Carrasco defensa que “aquest reconeixement no sols suposarà la defensa d'aquesta tradició musical autòctona i característica de la capital de la Plana, sinó que servirà per a posar-la en valor, un esdeveniment que beu directament de la tradició medieval”.

La primera edil ha afegit que “en aquest camí cap al BIC contribuirà molt la Federació que està ara constituint-se i que aglutina fins a 15 grups, molts d'ells amb projecció internacional que porten la seua música fins a llocs com Llatinoamèrica o els Estats Units”.

En aquest sentit, Carrasco ha posat en valor tot el treball de la Junta de Festes que “sempre ha treballat per a engrandir i potenciar aquesta cita tan tradicional de Castelló” i a l'esforç de la regidora de Festes, Noelia Selma, “per recuperar aquest expedient per a engrandir encara més si cap aquesta festa”.


Festa de la Rosa 2024

Aquest dissabte 4 de maig se celebrarà una nova edició de la Festa de la Rosa en la Plaça Major a partir de les 22.00 hores. Una cita que serà molt especial en coincidir amb la celebració del Centenari de la Coronació de la Mare de Déu del Lledó. Els grups participants en aquesta edició són el Centre Aragonés, *Kabocafé, Rondalla Vora Sèquia, Els de la Fileta, Rosa de Maig, Estudiantina de Dret, Grills de la Nit, Rondalla Tombatossals, Estudiantina de Magisteri.

A més, es procedirà al tradicional repartiment de roses i cintes al públic assistent. Un festival que vol ser també un homenatge als grups que al llarg de la història han participat.

A més del Festival, enguany es realitzarà una programació de serenates ‘oficials’ en tres llocs diferents del centre de la ciutat: la conjunció de carrer Enmig i Colón (Quatre Cantonades); plaça del Real i plaça de la Pau. I els horaris de les actuacions seran a les 22:30h, 23:30h i 00:30h.

 

 

 

​​​​​​​