12/01/2023

Marco destaca la professionalització del disseny que s'ha impulsat enguany seguint les conclusions del Congrés magdalener

La Magdalena 2023, que se celebrarà de l'11 al 19 de març, ja té cartell anunciador. L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, l'autor, Vicent Ramon Pascual Giner, i el regidor de Festes, Omar Braina, han donat a conéixer el disseny, amb el lema La festa de la llum. “És el primer disseny del cartell de la Magdalena que s'ha realitzat a través d'una crida a projecte, donant compliment així a una de les conclusions de l'IV Congrés magdalener, que demanava professionalitzar el disseny del cartell anunciador de les festes”, ha explicat l'alcaldessa, Amparo Marco. “Una professionalització que posa en valor i dona suport als i les professionals del disseny i la il·lustració i que ens permet impulsar la promoció internacional de la Magdalena”, ha indicat.

El dissenyador ha qualificat el cartell de “directe, dinàmic i festiu” i ha detallat el seu treball que ja és la imatge de la Magdalena 2023. L'obra, com ha anat explicant l'autor, inclou a un castellonero junto a una gaiata, amb actitud festiva, saludant i portant la llum del farolet amb el gaiato fins a la Plana. Per la composició del moviment dels braços i de les cames es genera un recorregut visual dinàmic que travessa el cartell des de l'extrem superior esquerre fins a l'inferior dret creant una diagonal que dota el cartell d'una lectura ràpida. I des de la llum del farolet fins a la llum de la gaiata s'ha creat un recorregut visual en diagonal oposada a la qual genera la figura, donant així estabilitat a la composició. La llum genera, a més, dos punts d'atenció que són un recorregut o línia de temps des dels orígens de la festa amb el farolet fins a l'actualitat amb les gaiates.

Hui també s'ha donat a conéixer el disseny de la polsera de la Magdalena, que repeteix els elements gràfics del cartell i inclou a una castellonera i a altres símbols com el rotllo, la canya i les cintes verdes. En aquest cas, en la composició destaca el color verd.

Aquesta primera crida a projecte per al disseny del cartell i de la polsera de Magdalena va despertar l'interés de 23 candidats, dels quals el Comité de Valoració (format per professionals del disseny i membres de la Junta de Festes) va triar a Vicent Ramon Pascual Giner. És dissenyador gràfic i il·lustrador, té treballs seleccionats per a les Falles i les Fogueres, i per a les biennals de cartells de Bolívia, Mèxic i l'Equador; i ha realitzat imatges gràfiques per a la Mostra de València, la Fira de Gandia, el Carnestoltes de Las Palmas de Gran Canaria i les Festes de Burgos, entre altres.

Exposició de ‘gaiates de mà’

Després de la presentació del disseny del cartell i de la polsera de les pròximes festes de la Magdalena, aquesta vesprada a les 19.00 hores en el Menador es farà l'acte de presentació del cartell al món de la festa. Així mateix, s'obrirà una exposició de gaiates de mà a la sala polivalent del Menador, que podrà visitar-se des de hui i fins dilluns que ve, 16 de gener.