02/05/2024

L'Ajuntament de Castelló fa costat a la Federació de Comunitats Originàries de Castella-la Manxa en la celebració del Dia de Castella-la Manxa, que tindrà lloc en el matí del 8 de juny al Palau de la Festa de la capital de la Plana.

Així s'ha acordat en la reunió celebrada en el consistori on han participat el regidor delegat de l'Àrea de Ciutadania, Vicent Sales, els regidors de Participació, Paco Cabañero, i Festes, Noelia Selma, i va acudir la regidora de Cultura, María España a més de la presidenta de la Casa de Castella-la Manxa a Castelló, Vicky Amores i el president de la Federació, Jesús Martínez.

En l'acte del 8 de juny seràn presents autoritats manxegues i valencianes a més de comptar amb la participació de grups de ball de diverses cases regionals i centres.

La federació compleix, d'aquesta manera, amb la norma de realitzar l'acte del Dia de Castella-la Manxa cada any en una província diferent de la Comunitat Valenciana per a vertebrar tant les terres valencianes com les manxegues. En 2023 l'acte va tindre lloc en la població valenciana de Xirivella.

El president de la federació, Jesús Martínez, va mostrar la seua satisfacció “davant la decisió del consistori castellonenc de donar suport a un dia tan important no sols per a la federació sinó per als manxecs i els castellonencs perquè en eixa jornada unim dues terres: la valenciana i la manxega”.

Sales, va reconéixer l'esforç dels milers de manxecs de Castelló i província i va qualificar la decisió de celebrar l'acte en la capital de La Plana “de molt encertada per ser una acte vertebrador de la federació manxega a la Comunitat Valenciana a més de coincidir la seua realització amb l'any del centenari de la Verge del Lledó” i va agregar el seu suport al projecte “#*Cuenca2425 sobre els continguts i les accions del qual des del consistori castellonencs es determinaran més endavant. És un planejament amb una vintena de propostes molt positives per a visibilitzar Castelló i Conca”

A la Comunitat Valenciana resideixen quasi 300.000 castellà-manxecs i d'aquests 80.000 viuen a la ciutat de València més de 20.000 en les poblacions de L´*Horta i més de 7.000 en terres castellonenques.

​​​​​​​