30/10/2022

Marco y Puerta ocupación

L'alcaldessa destaca l'efectivitat de les polítiques destinades a millorar l'ocupabilitat de les dones

Castelló ha estret la bretxa de gènere en la contractació després de l'aplicació del I Pla Estratègic d'Ocupació. Així ha quedat reflectit en el II Pla que, en la fase de diagnòstic, ha constatat que "la distància entre sexes (en matèria de contractació) es va retallant a partir de l'any 2019 i, fins i tot, per primera vegada, en l'últim trimestre de l'any 2020 la contractació femenina supera lleugerament a la masculina". El document recull com la distància entre el número de contractació d'homes i de dones es va reduint fins pràcticament igualar-se a partir de 2019.

L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha destacat la dada com a mostra de l'eficàcia de desenvolupar polítiques de millora de l'ocupabilitat laboral de les dones, col·lectiu més perjudicat per la desocupació i per l'atur de llarga duració. "Hem impulsat mesures per a la promoció de la igualtat d'oportunitats entre homes i dones, consolidant la perspectiva de gènere i incentivant l'ocupabilitat de les dones", ha indicat. No obstant això, Marco ha apuntat que "cal continuar apostant per accions encaminades a reduir la bretxa de gènere en matèria laboral".

Quant a les dades de contractació, al gener de 2019 Castelló va registrar la contractació de 1.759 homes més que dones. Una xifra que s'ha anat reduint fins a registrar al gener de 2022 quasi 400 contractes més a homes que a dones. El mes de setembre passat la xifra es va reduir fins als 27 contractes més en el cas dels homes.

La regidora d'Ocupació, Patricia Puerta, ha destacat que aquesta reducció de la bretxa de gènere en la contractació també ha quedat recollida en l'últim Informe mensual d'ocupació i economia que mensualment elabora l'Observatori Socioeconòmic d'Ocupació de l'Ajuntament de Castelló. Així, Puerta apunta que aquest informe "crida l'atenció sobre com a la ciutat les dones han incrementat les contractacions en 532 durant el mes de setembre, mentre que els homes registren 60 contractacions menys que a l'agost". La regidora ha posat així en valor el treball realitzat per a millorar la inserció laboral de les dones a la ciutat.

El II Pla Estratègic d'Ocupació, que serà aprovat en un pròxim ple després d'haver sigut traslladat al consell rector del Consorci del Pacte Local per l'Ocupació, serà el document estratègic que regirà les polítiques d'ocupació fins a 2025 i que ha sigut fruit de la participació dels agents estratègics de desenvolupament local per a recaptar opinions, reflexions i objectius per a definir les noves accions a desenvolupar per a continuar impulsant l'ocupació en els pròxims anys.

Cal recordar que en els treballs previs per a l'elaboració d'aquest pla es va dur a terme una anàlisi i diagnòstic que ha revelat que Castelló compta ara amb quasi 1.200 empreses més que abans que es posaren en marxa les accions previstes en el primer pla.