11/05/2024

El govern de Begoña Carrasco continua fent passos cap avant en el seu compromís per embellir tots els racons de la ciutat, fent-la més sostenible i dotant-la de més i millors zones verdes. Les últimes actuacions s'estan duent a terme en la plaça de la Pau on es projecta la substitució de la gespa artificial de les jardineres i els escocells per plantes naturals.

L'alcaldessa destaca que “la nostra aposta és transformar Castelló, per això vam posar en marxa el Pla de renaturalització que ja suma 40.000 flors de temporada en diferents espais urbans i s'han plantat 407 arbres, en la seua majoria moreres, tarongers, acàcies del Japó, alzines i plàtans d'ombra. Volem aconseguir una ciutat més bonica i més viva, amb plantes naturals i deixar arrere la imatge grisa d'asfalt i formigó que regnava en els últims anys”.

“En la plaça de la Pau retirarem les zones de gespa artificial de la jardinera principal així com de les tres jardineres quadrades i els escocells. A més, en la jardinera principal s'instal·larà un nou sistema de reg localitzat mitjançant canonades amb degotadors integrats”, explica Carrasco.

En aquests moments s'està duent a terme la renaturalització en la plaça de la Pau en una primera fase amb canvis no substancials com són la substitució de les flors que havia de plàstic per flors naturals, la instal·lació del nou sistema de reg i la substitució de gespa artificial per natural en les jardineres.

Mentre que el canvi de gespa en els escocells, ja que implica una actuació major, es realitzarà en una segona fase, prevista per a més endavant, perquè cal recordar que la reforma de la Pau es va dur a terme amb fons europeus a través de l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat de l'Àrea Urbana de Castelló (EDUSI) i aquests treballs estan supeditats a Europa. En aquest sentit, el govern municipal ja ha emés la sol·licitud per a poder-los escometre.


Ornamentació floral

Per a la plantació i reenjardinament de la plaça s'utilitzaran 372 espècies arbustives de diferents formes i grandàries com a au del paradís, pittosporum "nana" i liriopes. Begoña Carrasco comenta que “són espècies adaptades al clima de Castelló que li donaran una major vistositat al conjunt de la plaça”.

“Per a donar colorit es condicionaran dins de les jardineres algunes zones per a la plantació d'aproximadament 500 unitats de flors de temporada, que s'aniran variant al llarg de les estacions de l'any”, apunta.


Manteniment zones verdes

La primera edil recorda a més que “amb la incorporació del romanent de l'exercici 2023 augmentem la partida destinada al manteniment de jardins amb 200.000 euros més, en la nostra aposta per millorar la imatge i la renaturalització de la ciutat”. I afig: “amb el projecte que hem reorientat de la Zona de Baixes Emissions la ciutat passarà de 278 arbres actuals a un total de 618 arbres, més del doble de l'anterior projecte d'Amparo Marco”.

Carrasco ha informat que “també s'estan realitzant accions de poda durant tot l'any en funció de les necessitats. Fins al mes de febrer s'han podat 6.336 arbres a la ciutat com en la ronda Millars, avinguda de la Mar, Pau Gumbau, passeig Morella, Germans Bou, avinguda Lledó, avinguda de Vila-real, etc, en espècies de fulla caduca, perenne i palmeres”.

​​​​​​​