27/04/2024

Castelló avança en el Pla de renaturalització de la ciutat que duu a terme el govern municipal per a transformar la ciutat, fent-la més sostenible i amb més zones verdes. En el que portem de 2024 s'han plantat unes 40.000 flors de temporada i 400 arbres, mancant 80 més que estan previstos per a aquestes pròximes setmanes.

L'alcaldessa, Begoña Carrasco, ha assenyalat que “des del govern municipal i, a través de la regidoria de Medi Ambient, continuem fent passos cap avant per a millorar la imatge de la nostra ciutat. Volem una ciutat més amable tant per a veïns com per a visitants, amb més arbres i parcs i menys asfalt i formigó”.

“Aquesta és el full de ruta que seguirem durant tota la legislatura perquè era necessària una actuació d'aquest calat a la ciutat, no sols per a embellir tots els racons de Castelló, sinó també per a fer una ciutat més saludable, amb una millor gestió verda i sostenible dels nostres espais públics”, indica Carrasco.

“Amb la incorporació del romanent de l'exercici 2023 augmentem la partida destinada al manteniment de jardins amb 200.000 euros més, en la nostra aposta per millorar la imatge i la renaturalització de la ciutat”, afig.

Actuacions realitzades aquest 2024

Respecte a les flors que s'han plantat durant l'últim any, es tracta d'entorn de 40.000 plantes de flor de temporada de diverses espècies com cyclamen i pensaments a l'hivern, poinsetias per Nadal, petunies i geranis a la primavera i estiu. Entre altres ubicacions s'han posat en parc Ribalta, plaça Mayor, jardineres en fanals zona centre, cardona Vives, Ermita del Lidón, Plaza Fadrell, Plaza del Mercat ambulant, Plaça Pescadería, Plaza del Real, Plaza Santa Clara, Avinguda Rei Don Jaime, Plaza Na Violant, Parc Geòleg Royo, Rotonda de Les Canyes, etc.

D'altra banda, s'ha realitzat una reposició de les faltes que hi ha en els arbres de la via pública i de jardins. Aquest any 2024 s'han plantat un total de 407 arbres, en la seua majoria moreres, tarongers, acàcies del Japó, alzines i plàtans d'ombra.

Quant a les accions de poda, es realitzen durant tot l'any en funció de les necessitats. Fins al mes de febrer s'han podat 6.336 arbres a la ciutat com en la ronda Millars, avinguda de la Mar, Pau Gumbau, passeig Morella, Germans Bou, avinguda Lledó, avinguda de Vila-real, etc, en espècies de fulla caduca, perenne i palmeres.

Cal destacar que, les restes de poda es tracten mitjançant triturat i posterior compostatge després d'un període d'un any aproximadament, reutilitzant-se aquest compost per a l'enceball i millora de massissos arbustius i gespes principalment. D'aquesta manera es reutilitza el material a més de disminuir el volum de residu que s'ha de tractar en la planta de tractament.

Ornamentació floral en espais urbans

Una de les primeres accions que va posar en marxa el govern municipal va ser la instal·lació d'un tapís floral amb la doble denominació de la ciutat, compost per travesses ecològiques i materials reciclats. En aquest tapís, d'estructura 5,20 x 2,50 metres quadrats que es pot contemplar en la plaça Major, s'han utilitzat més de 2.000 plantes de flor. Aquest panell ornamental porta el seu propi sistema de reg i, segons va canviant la temporada, es van adaptant les flors per a garantir la seua vida útil.

Entre altres actuacions que s'han realitzat fins al moment destaquen un jardí efímer al voltant de la Gaiata de la Ciutat, situada en la plaça Major durant la setmana de les festes de la Magdalena; la creu floral amb 300 plantes de flor habitada i altres arbustives per a Setmana Santa, també en la plaça Major; la decoració d'un jardí efímer al voltant dels tòtems amb fotografies de la Mare de Déu del Lledó amb motiu del Centenari de la Coronació i l'embelliment amb plantes i flors en els actes institucionals.

Projecte reorientat de la Zona de Baixes Emissions

Així, l'alcaldessa ha recordat que “el govern municipal ha apostat fort per reorientar el projecte de Zona de Baixes Emissions a través del qual transformarem els carrers i places de la ciutat passant de 278 arbres actuals a un total de 618 arbres, més del doble de l'anterior projecte".

“Dotar de més i millors zones verdes a tota la ciutat era un dels compromisos electorals del nostre equip de govern i, com ocorre en la resta d'àmbits de la gestió municipal, estem complint amb la paraula donada als ciutadans, que és treballar per tindre cada dia un Castelló més verd i més sostenible”, ha resumit l'alcaldessa.