07/07/2018

urbanisme_perspectiva genere 2.jpg

Les propostes inclouen el disseny de zones verdes de proximitat i una xarxa d'equipaments interconnectats.

Acostar els equipaments als barris, dissenyar zones verdes pròximes, teixir una xarxa de connectors urbans amables entre dotacions, afavorir maneres de transport bla com els carrils bici o els recorreguts per als vianants, compatibilitzar diferents tipologies de l'ús per a facilitar la vida quotidiana… Aquests són alguns dels elements que exemplifiquen la incorporació de la perspectiva de gènere en l'ordenació detallada del Pla General de Castelló.

L'àrea d'Urbanisme de l'Ajuntament de Castelló, dirigida pel regidor Rafa Simó, aprofundeix en l'urbanisme amb perspectiva de gènere que ja va incorporar en el Pla General Estructural, el document que ara està en fase d'estudi de les al·legacions. Aquest urbanisme amb perspectiva de gènere i el procés participatiu en els barris #CastellóCiutatViva van propiciar que la Conselleria de Vertebració del Territori i Habitatge premiara a l'Ajuntament de Castelló per la introducció de la perspectiva de gènere en el Pla General, del que es valora, entre altres coses, la innovació metodològica d'integrar la perspectiva de gènere des de l'inici dels treballs de la planificació urbanística i en el disseny de la ciutat.

Des de l'àrea d'Urbanisme destaquen que la incorporació d'aquesta perspectiva de gènere contribuïsca a millorar la qualitat de l'espai públic en els barris, amb accions que inclouen una xarxa d'espais verds a diferents nivells (barri, ciutat i supramunicipal), una relació detallada de dotacions existents i previstes així com els usos als quals es destinen per a acostar els serveis a la ciutadania, la recuperació de l'àmbit públic per al vianant, etcètera. Urbanisme treballa en coordinació amb la Regidoria d"Igualtat que dirigeix Ali Brancal.

Una de les novetats que incorporarà el Pla d'Ordenació Detallada, un dels dos grans documents de planificació que integren el Pla General, seran plans de la infraestructura verda urbana. Es tracta d'una xarxa de recorreguts que connecten els equipaments i zones verdes per a facilitar el trànsit. A més, també s'arreplega la xarxa de transport públic d'autobús, TRAM i Bicicas (amb parades i bancades incloses) a més de la xarxa de carrils bici, que es revisaran periòdicament per a incorporar les ampliacions o modificacions.

La introducció de la perspectiva de gènere també suposa incorporar recorreguts d'aproximació a centres docents (camins escolars), la millora dels accessos a centres de treball per a millorar la mobilitat i reforçar la percepció de seguretat, etcètera.

Un equip de l'àrea d'Urbanisme encapçalat per Consol Lleial, la cap de Planejament Urbanístic, s'ha reunit amb l'arquitecta i professora de la Universitat Politècnica de València (UPV) Eva Álvarez, que emetrà un informe sobre la incorporació de la perspectiva de gènere en el Pla d'Ordenació Detallada (POP), seguint les línies del realitzat per al Pla General Estructural.