06/08/2024
-El grup Municipal Socialista defensa que l'existència del nom de la ciutat només en valencià, ‘Castelló’, impulsat per l'anterior govern de progrés en l'anterior mandat, “està més que justificat per “el respecte a la nostra història i per raons filològiques i de dignitat”
Castelló, 4 de juny de 2024
El Grup Municipal Socialista de l'Ajuntament de Castelló presentarà al·legacions a l'aprovació provisional per al canvi de denominació oficial del municipi en la forma bilingüe amb la introducció de la forma castellana: Castelló de la Plana/Castellón de la Plana. José Segura, regidor socialista que va defensar en el ple del passat 30 de maig el vot en contra del PSPV, ha insistit que “estem davant un error impulsat per PP i Vox que no compta amb cap aval històric ni filològic, a més d'ocultar el seu odi al valencià”.
El Butlletí Oficial de la Província va recollir dissabte passat l'anunci amb l'acord plenari, per la qual cosa s'obrin ara 20 dies hàbils d'informació pública per a la presentació d'al·legacions, pas previ que cal complir abans que siguen altres entitats, com la pròpia Acadèmia Valenciana de la Llengua, les que hauran de pronunciar-se.
José Segura ha incidit en què aquest pas donat per la dreta i la ultradreta “només se centra en un informe a conveniència d'un catedràtic que, encara que té tots els nostres repetos, no és filòleg ni expert en la matèria”. Enfront d'això, “ja existeixen estudis, treballs i acords de personalitats i entitats capacitades per a això que ho han deixat clar: que l'únic topònim adequat és la forma valenciana. ‘Castelló’
I van ser aquests informes els que van avalar que el *Acord de *Fadrell, liderat pel Partit Socialista, reprenguera en 2018 aprovar la forma exclusiva en valencià, Castelló de la Plana, que va acabar amb la ratificació d'aquest acord per part del ple del Consell al març de 2019.
José Segura, que ja ho va traslladar en la seua intervenció en el ple del 30 de maig, es refereix en aquest sentit a Germà Colón Domènech, fill predilecte de la ciutat; Antonio Gascó, cronista de la ciutat; Vicent Pitarch, membre de l’Institut d’Estudis Catalans i un dels principals estudiosos de les Normes de Castelló de 1932, o Vicente García Edo, especialista en dret foral i professor de la Universitat Jaume I. “Tots ells van subscriure un manifest, a l'abril de 2017, que va deixar clar que el fet de canviar Castellón per Castelló de la Plana representava una reparació històrica, i la recuperació del nom únicament en valencià, tant per raons històriques com filològiques, de dignitat i estètiques, era un pas més que necessari”.
També des del Negociat de Normalització Lingüística del propi ajuntament es va elaborar un informe defensant la tradició en l'ús culte valencià des de fa més de 500 anys, a més de ser la forma proposada per destacats lingüistes, geògrafs i escriptors d'ideologies diverses i per institucions com el Institut de Filologia Valenciana”. Per a José Segura, PP i Vox “no sols volen cometre un error històric amb el nom oficial del nostre Castelló, sinó imposar-nos la seua ideologia, que és arraconar el valencià”.