Està en: INICI > Organitzaci Poltica > Grups Poltics > Notcies Grup Comproms per Castell

El govern de Castell suma a l'oposici a la petici de retorn de les vctimes soterrades al Valle de los Cados

Dilluns, 27 de Gener de 2020


 La declaració institucional serà aprovada per unanimitat al ple del pròxim dijous

La proposta de declaració institucional per a demanar el retorn de les restes de les persones de Castelló soterrades al Valle de los Caídos, presentada per l’equip de govern de la ciutat (format per PSPV-PSOE, Compromís, Podem-EUPV), ha rebut el «sí» de tots els grups i, per tant, serà aprovada en el ple del pròxim dijous. La portaveu adjunta de Compromís i regidora de Memòria Democràtica, Verònica Ruiz, ha reconegut la satisfacció per poder «comptar amb el suport unànime de tots els partits en una petició que és de justícia i que suposa una reparació històrica al mal fet per la dictadura franquista».

Aquesta és una declaració que «busca retornar la dignitat a les famílies i a aquelles persones que tenen a familiars soterrats Valle de los Caídos i desitgen recuperar les restes. Celebrem el fet de poder aprovar aquesta declaració i comptar amb el suport unànime de tota la corporació», ha apuntat el portaveu del PSPV-PSOE, Omar Braina. Per la seua banda, el portaveu de Podem-EUPV, Fernando Navarro, ha assegurat que «és una gran notícia que les polítiques de memòria vagen assolint consensos amplis com el de hui a la nostra ciutat, perquè és una prova d’avançament democràtic. Confiem en que aquesta declaració ajude a recuperar pàgines de història de la nostra ciutat que van estar arrancades».

La voluntat dels grups que han donat suport a la proposta és que «les famílies de les víctimes tinguen l'oportunitat de soterrar amb dignitat i on consideren convenient els seus familiars». Per aquest motiu, l’Ajuntament de Castelló farà costat a aquelles que vulgueren «recuperar les restes dels seus familiars que durant la dècada dels anys 50 van ser enviats al Valle de los Caídos per ordre del règim franquista».

El text inclou una proposta per reclamar el retorn d'aquells cadàvers, en cas de voluntat de les famílies i dur a terme els tràmits necessaris per a aconseguir-ho. Així mateix, la declaració vol «demanar al Govern de l'Estat i a Patrimoni Nacional que facilite la tornada de les restes de totes les persones de Castelló soterrades al Valle de los Caídos».

Un altra de les mesures consisteix a instar a la Diputació Provincial de Castelló a fer un estudi detallat sobre les restes de persones de les comarques de Castelló traslladades al Valle de los Caídos i la seua possible identitat per a fer-ho públic i facilitar a les famílies la seua recerca. Finalment, els grups proposants volen traslladar els acords al Ministeri de Justícia del Govern d’Espanya i a la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica de la Generalitat Valenciana.

Segons les estimacions del Ministeri de Justícia, unes 1.727 persones de les comarques de Castelló van ser trasllades fins a les instal·lacions del mausoleu, «molts d'ells sense comptar amb el vist i plau de les seues famílies i encara hui descansen en aquell recinte», com detalla la proposta de declaració institucional.

Tornar