Està en: INICI > Festes
LES FESTES DEL LLED
Del 29 d'abril al 6 de maig de 2018

El dia 8 de novembre de 1922 el Papa Pio XI proclamava a la Mare de Du com a patrona principal de la ciutat de Castell. El rescripte papal es va fer pblic en la capital el dia 7 de desembre, entre el volteig jois de totes les campanes i un solemne canto del Te-Deum en l'Esglsia Major, enfront de l'altar dels sants patrons, inaugurat en 1873. Tamb en 1922, el pintor Vicente Castell realitzava dos grans tapissos allegrics per al prebisterio del santuari.

Coronada la Mare de Du de Vallibana de Morella en 1910 i anunciada la coronaci de la Mare de Du Dels Desemparats a Valncia per a 1923, prompte va sorgir la iniciativa de sollicitar de Roma, per mitj del bisbe dioces, la corresponent autoritzaci per a coronar a la nova patrona de Castell. Va ser D. Antonio Dols Aparisi qui va encoratjar la idea. A penes un mes ms tard i desprs de la corresponent petici del bisbe Rocamora, s'aconseguia de la Santa Seu l'autoritzaci per a la coronaci, amb el rang de pontifcia i cannica. La notcia va ser rebuda en Castell el 20 de maig de 1923, obrint-se des de llavors una de les pgines ms brillants en la histria d'esta ciutat en la primera meitat del segle XX.

La festa de la proclamaci oficial com a patrona va coincidir amb la benedicci del camarn i la seua festa anual, celebrada el primer diumenge de maig. Era prior del santuari i procurador Antonio Gozalbo, i clavari Francisco Rambla Torres.

volver