Està en: INICI > Planetari
Repte Planetari a Casa del 2/abril/2020.

Publicació al Facebook

Arriba el segon dia de Repte del Planetari a Casa. Hui és un poc més difícil, però segur que ho endevineu de seguida.

Recordeu que podeu deixar un comentari dient quin creieu que és l'objecte de les fotografies i per tal d'iniciar un debat contant dades que sabeu sobre ell.

És el segon planeta nan més gran del Sistema Solar, però era considerat com el nové planeta fins a 2006, quan es va classificar com a planeta nan transneptunià. Té cinc satèl·lits, quatre d’ells considerablement més petits que el primer, Caront, considerat part del seu sistema binari.

La seua superfície està formada per roca i gel, i la seua atmosfera es congela i cau sobre la superfície. Sabeu de quin planeta nan estem parlant?

Solució:

🎆 És Plutó!!

Ara conegut amb el número 134340 del catàleg d’objectes menors és un planeta nan que era considerat com el nové planeta del Sistema Solar fins que el 2006 la Unió Astronòmica Internacional el va classificar com a planeta nan, com el coneixem avui.

És més petit que Eris, un altre objecte menor transneptunià i té cinc satèl·lits coneguts. El més gran, Caront, és considerat com la meitat d’un sistema binari format pel satèl·lit i Plutó.

L'existència de planetes nans similars a Plutó molt pròxims a la seua posició i el recent descobriment d’Eris, amb una massa considerablement més gran que la de Plutó van dur a la UAI a decidir que Plutó no complia el tercer requisit per tal de ser considerat un planeta: haver eliminat tots els objectes de mida comparable del seu veïnat. Per la qual cosa, a partir d’aquest moment es creava una nova categoria d’objectes menors i Plutó passava a ser considerat com un planeta nan.

La seua superfície es teoritza que està formada per roca i gel en proporcions exactes encara desconegudes i la seua atmosfera està a -200 °C i quasi sempre gelada que cau sobre la superfície. Aquestes fotografies de la missio New Horizons de la NASA ens mostren algunes parts fins ara desconegudes d'aquest planeta nan.

Esperem que tots i totes hàgiu descobert coses noves sobre Plutó i que continueu participant als reptes de la setmana vinent.

#PlanetariACasa #CastellóésCultura

volver