Està en: INICI > Notícies

Una exposici mostrar el patrimoni artstic de l'Ajuntament de Castell en el 766 aniversari de la ciutat

Dimecres, 6 de Setembre de 2017
El lliurament de la Medalla d'Or de la Ciutat a l’Institut Ribalta i una mascletà obriran les celebracions del 8 de setembre.

L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, i el president de la Fundació Caixa Castelló, Juan Manuel Aragonés, han signat un conveni per a la realització de l'exposició ‘Un somni de ciutat: un recorregut pel patrimoni artístic de l’Ajuntament de Castelló de la Plana’. La mostra s'emmarca en el programa d'activitats amb motiu de l'aniversari de la ciutat, que tindrà el seu dia principal aquest divendres, 8 de setembre.

"L'Ajuntament de Castelló té un patrimoni artístic rellevant que mereix ser exposat per al gaudi de la ciutadania", afirma l'alcaldessa. "Les celebracions amb motiu del aniversari de la fundació de la ciutat són una oportunitat excel·lent perquè puguem comprovar el valor cultural de Castelló i sentir l'orgull de ciutat", afegeix. L'exposició s'inaugurarà el 10 de setembre en la Sala Sant Miquel de la Fundació, en el carrer d’Enmig, i romandrà oberta fins al 12 d'octubre.

El conveni estableix per a l'Ajuntament les obligacions i costos de la cessió d'obres, coordinació de l'exposició, assegurances de les obres exhibides, producció de l'exposició i trasllat de les obres a les dependències municipals una vegada acabada l'exposició. La fundació s'encarregarà, per la seua banda, del comissariat de la mostra, condicionament de la sala, coordinació de la vigilància, disseny del material gràfic i gestió del projecte educatiu vinculat a l'exposició.

L'Ajuntament de Castelló ha promogut un programa d'actes institucionals i culturals per a commemorar el 766 aniversari de la fundació de la ciutat. El 8 de setembre de 1251 el Rei Don Jaime I va autoritzar a Ximén Pérez d'Arenós, a través d'un privilegi, el trasllat de Castelló de la montanya a la plana. La data d'aquest document simbolitza el naixement de la ciutat de Castelló en l'actual emplaçament.

Els actes de celebració s'iniciaran el mateix dijous dia 8, a les 12 hores, amb l'acte de lliurament de la Medalla d'Or de la Ciutat al Institut Ribalta, en el centenari de la seua creació. Després de l'acte es dispararà una mascletà en la plaça Cardona Vives. A la vesprada, els Cavallers Templers de Castelló faran el tradicional homenatge al Rei Don Jaime en l'estàtua de l'avinguda del Rei i la Germandat dels Cavallers de la Conquesta celebrarà la presentació de Na Violant d'Hongria. A les 20.30 hores, el Teatre Principal acollirà la imposició de bandes a la Reina infantil de les festes i la seua cort d'honor.

El dissabte, a les 12 hores, hi haurà una recreació històrica en la Plaça Major a càrrec de la Germandat de Cavallers de la Conquesta i, a les 20.30 hores, la imposició de bandes a la Reina de les Festes de Castelló en el Teatre Principal. El diumenge 10 de setembre, a les 19 hores, hi ha prevista una representació de l'obra ‘Enroc de regnes’, a càrrec de la companyia Zorongo Teatre, en el Teatre del Raval.

El 14 de setembre s'iniciarà un cicle de conferències organitzat per la Regidoria de Cultura, amb la xarra ‘Literatura i cultura escrita’, a càrrec de Tomás Martínez Romero. El 21 de setembre s'ha programat la conferència ‘El mite fundacional de la ciutat: la construcció’, a càrrec de Tània Muñoz, en la sala de conferències. El 28 de setembre conclourà el cicle amb la conferencia ‘Evocació d'una joia perduda: Santa María de Castelló’, per Antonio José i Pitarch. Totes les xarrades es realitzaran en la sala de conferències del Menador Espai Cultural, a les 19 hores.Segueix-nos: