Està en: INICI > Notícies

Persids 2019

Dimarts, 13 de Agost de 2019

Les pluges de meteors es produeixen anualment quan la Terra creua rius de restes de cometes que van ser expel·lits prèviament. Aquests rius són anells de partícules formats per materials i gasos de la superfície dels cometes que, per la interacció amb el vent solar, ixen llançats a l'espai i queden orbitant al Sol. L'origen dels persèids està en el cometa 109P/Swift-Tuttle que té un període de 130 anys i que va passar per última vegada prop del Sol durant els anys 90 del segle passat.

ElLs persèids es diuen així perquè si perllonguem les seues traces cap a arrere semblen provenir de la constel·lació de Perseu (com apareix en el dibuix). Aquestss són, juntament amb els gemínids de desembre, les pluges de meteors més importants de l'any amb més de 100 meteors/hora. Si a açò afegim el clima de l'estiu tenim la combinació perfecta per a l'observació.

No es necessiten instruments per a observar-les. Un cel sense núvols, i allunyat de la contaminació lumínica, bona companyia, una superfície en la qual gitar-se, abric i alimentació per a la matinada són suficients.

Enguany, al 2019, tenen la seua activitat prevista entre el 17 de Juliol i el 24 d'Agost i amb el màxim el 13 d'Agost a partir de les 4h i fins a les 17h. Des de la nostra posició podrem observar-les durant la segona part de la nit i fins al clarejar (encara que el màxim es perllongue fins a més tard). A més, lamentablement, com tenim la Lluna entre creixent i plena (la fase de plena s'aconsegueix el 15) solament es podrà observar sense interferència lunar durant la matinada tant el dia 13 com els previs. Açò serà així sempre que la meteorologia no ho impedisca.

« Tornar a PlanetariSegueix-nos: