Està en: INICI > Notícies

Castell aborda nous models de gesti en habitatge social i de sobirania alimentria

Dimarts, 19 de Novembre de 2019

Les jornades «Construint i Alimentant Alternatives» es desenvoluparan fins al 4 de desembre. El Menador acull aquest dijous una conferència sobre sostenibilitat ambiental en l'habitatge social; i el dissabte Rafalafena serà escenari d'un taller pràctic de bioconstrucció

Models de gestió d'habitatge social,model de cooperativa de cessió d'ús sostenibilitat ambiental, emergència climàtica, *bioconstrucción o producció agroecològica són alguns dels temes que aborden les jornades de "Construint i Alimenant Alternatives", que han organitzat per a les dues pròximes setmanes les Regidories de Transició Ecològica i d'Habitatge de l'Ajuntament de Castelló.

"Escoltem als actors de la societat civil parlant de noves formes de sobirania alimentària i d'accés al dret a l'habitatge. També quant a les dinàmiques alimentàries en canals de comercialització i de productes de la nostra zona que ens demostren el fet de tindre una formes de vida més sostenibles", ha subratllat el regidor de Transició Ecològica, Fernando Navarro.

La regidora d'Habitatge, María Jesús Garrido, ha destacat, per part seua, que és important que l'habitatge siga tractat com "un bé social i no especulatiu"

Els dos regidors han desgranat el programa d'activitats, que van començar ahir i finalitzen el 4 de desembre, i que consta de conferències, debats, un taller de bioconstrucció, la projecció d'un documental, tallers infantil d’educació ambiental i una degustació de productes de proximitat.


Ahir, el Menador va donar el tret d'eixida a les jornades de "Construint i Alimentant Alternatives", amb una conferència a càrrec de la Fundació Hàbitat 3, que promou en diferents municipis de Catalunya un sistema de gestió d'habitatge de lloguer social en col·laboració amb entitats socials i administracions públiques. Compagina la gestió de l'habitatge amb l'atenció a col·lectius vulnerables.

Les jornades continuaran aquest dijous 21 de novembre, de 18.30 a la 20 hores en el Menador, amb una altra xarrada en la qual les cooperatives Okambuva i Lacol tractaran la sostenibilitat ambiental en l'habitatge social i la cooperativa i explicaran com s'introdueixen elements bioconstrucció, arquitectura passiva o eficiència energètica en els processos de construcció i rehabilitació lligats a promoció i gestió d'habitatges en règim social, públic o cooperatiu.

El dissabte 23 de novembre, de 10 a 14 hores, el parc de Rafalafena acollirà un taller pràctic sobre tècniques de bioconstrucció de la mà de Fermin Font i Xavi Salvador. L'activitat consistirà en la realització d'una tapiada durant la qual es faran les explicacions necessàries perquè els participants adquirisquen els coneixements bàsics per a la construcció amb tàpia, de les condicions de la terra i els mitjans necessaris. Els interessats poden sol·licitar informació i han d'inscriure's en l'email: transicioecologica@castello.es.

El dimarts 26 de novembre, amb una conferència i degustació, la plaça Major de 18.30 a 20 hores, acollirà la presentació de productes agroecològics de proximitat i projectes de distribució amb criteris de consum responsable i sostenible. Inclouran també un debat sobre nous models alimentaris agroecològics amb la participació de pas lent, Un altre mon, Som Alimentació, Xarxa d’Agroecologia de Castelló, Formatges La Planeta, Carnes *Robres i EcoGrau. En finalitzar hi haurà una degustació de productes ecològics.

El dijous 28 de novembre, el Menador serà escenari, de 18.30 a 20 hores, d'una conferència del model de cooperativa d'habitatge en cessió d'ús, a càrrec de Fecovi, Vida Sostenible Cohouising i Fundació La dinamo.

El dissabte 30 de novembre, el Menador projectarà, de 18.30 a 20 hores, el documental de "Entre el dia i la nit no hi ha paret", elaborat pel col·lectiu Els Espigolaores i que versa sobre les dones que viuen o han viscut a l'Horta de Campanar, la Partida de *Dalt o en la Partida del Poet. La projecció comptarà amb una activitat infantil d'educació ambiental.

Les jornades conclouran el dimecres 4 de desembre amb una conferència-debat, de 18.30 a 20 hores en el Menador, sobre emergència climàtica, crisi econòmica i alternatives que posen la vida al centre. Participaran Dina Garzón, de Xarxa Ecofeminista; i Patricia Dopazo, de la revista Sobirania Alimentària.Segueix-nos: