Està en: INICI > Notícies

Castell aprova un pressupost de 180 milions per a rellanar la ciutat i centrat en palliar els efectes de la covid-19

Dijous, 30 de Juliol de 2020

Poltiques socials, ocupaci, igualtat i transici ecolgica sn eixos estratgics dels comptes municipals

udio d'Amparo Marco


>> Lnies estratgiques del Pressupost 2020 [PDF]

El ple de l'Ajuntament de Castell ha aprovat aquest dijous el Pressupost General de Castell per a l'exercici 2020 que ascendeix a 180 milions d'euros i que ha sigut elaborat per a palliar els efectes negatius econmics i socials que l'emergncia sanitria i social per la covid-19 ha tingut a Castell i per a rellanar la ciutat. El pressupost ha sigut aprovat amb els vots a favor dels grups que componen lAcord de Fadrell (PSPV-PSOE, Comproms i Podem-EUPV) i amb el vot en contra dels grups de l'oposici integrada per PP, Ciutadans i Vox.

En la sessi plenria, l'alcaldessa de Castell, Amparo Marco, ha manifestat que sn uns pressupostos "que s'ajusten a aquesta nova realitat, que se centren en construir un Castell millor i que inverteixen en futur". "Hem aprovat uns comptes els eixos centrals dels quals passen per reforar les poltiques socials, contribuir a la generaci d'ocupaci amb projectes com el Pla Contracta Castell, el Pirecas o el suport al nostre comer amb una nova lnia d'un mili d'euros, i tamb posant mfasis en la igualtat, el medi ambient i l'educaci", ha destacat.

Marco ha recalcat que sn "uns comptes que inverteixen en futur" i amb "actuacions d'emergncia" dirigides a per a minorar els impactes de la pandmia. El pressupost, alineat amb l'Agenda 2030 i els ODS, "t com a objectiu mantindre i ampliar els Serveis Socials de qualitat, amb 14,38 milions d'euros destinats a les poltiques socials, un 4,71% ms que l'any passat i un 56% ms que en 2015, la qual cosa remarca l'accent social dels pressupostos dels governs progressistes".

L'alcaldessa tamb ha destacat Europa com "una finestra d'oportunitats en un context en el qual el finanament local s insuficient". Aix, ha remarcat que en 2020 s'impulsaran nous projectes amb fons comunitaris, amb una inversi de 5,2 milions.

El regidor d'Hisenda, David Donate, ha afegit que "el pressupost per a 2020 s d'un 10,36% ms que el de 2015 i els segons ms alts des de 2009". "La responsabilitat dels governs municipals en aquests moments s la de donar resposta a la nova normalitat i per a aix ha sigut necessari ajustar despeses i ingressos, per sempre sabent a qu no s'anava a renunciar", ha apuntat en referncia a l'augment de les poltiques socials. Tamb s'han incrementat les partides per a foment de l'ocupaci en un 7,63% ms que l'any passat i un 690% ms que en 2015. "Unes dades que evidencien que aquest govern s sensible a la realitat", ha afirmat.

Per part seua, el segon tinent d'alcaldia, Ignasi Garcia, ha assegurat que "fem una aposta clara per l'economia verda, el feminisme i l'ensenyament pblic". Per aix, "aquest pressupost inclou partides per a millorar la recollida de residus urbans i facilitar el reciclatge i la separaci, iniciatives que ens portaran a situar-nos com una de les ciutats lders en l'Estat en aquest mbit", ha apuntat Garcia.

Per al regidor de Transparncia i Bon Govern, els comptes de 2020 "prioritzen abans de res l'educaci pblica, impulsen el Pla *Edificant per a la construcci i reforma de centres escolars i ajuden a la conciliaci amb la promoci d'activitats extraescolars subvencionades i de les escoles de dem i de vesprada". Aquests serveis "seran clau per a la recuperaci econmica de les famlies de Castell, igual que ho ser la reactivaci de les pimes que treballen de manera directa i indirecta per al sector cultural, per al qual hem dissenyat un pla de xoc que inclou a galeries, llibreries, companyies de teatre i sales de msica", ha manifestat Garcia.

"Hem viscut una crisi sanitria per a la qual no estvem preparats i aix ens ha portat a una situaci lmit a la qual ara hem de donar-li la volta, perqu la ciutat de Castell ho necessita i la seua gent, ms encara", ha concls l'edil.

Mentrestant, el tercer tinent d'alcaldia, Fernando Navarro, ha destacat en la seua intervenci que el pressupost "s un primer pas important per a definir una eixida de la crisi per la covid-19 basada en la redistribuci de la riquesa monetria i en la conservaci de la nostra riquesa natural". Navarro ha recordat que els nous fons de la Uni Europea centren la seua mirada en la transici ecolgica, la descarbonitzaci de l'economia, l'adaptaci i lluita contra el canvi climtic i conservaci de la biodiversitat. Per aix, ha destacat la inversi de 135.000 euros en el Pla Castell en Verd (que s'afig a 630.000 de romanents), 20.000 euros del Pla de Qualitat, 80.000 euros del Parc Agrari o 30.000 euros en noves ajudes per a economia verda i agricultura.

Aix mateix, Navarro ha subratllat que el pressupost "redobla l'esfor" en matria d'habitatge i ha ressaltat les inversions de 350.000 euros per a ampliar el parc pblic d'habitatge, els 500.000 euros per a redignificar els habitatges socials o els 50.000 euros del Pla Estratgic d'Habitatge.

Segueix-nos: