Està en: INICI > Notícies

Castell presenta el pla estratgic d'habitatge per a mobilitzar 13.000 pisos buits, regular el preu del lloguer i ampliar el parc pblic

Dimecres, 28 de Octubre de 2020L'estratgia presentada per Habitatge i Transici Ecolgica mostra la necessitat d'impulsar la rehabilitaci urgent en 7.000 cases

udio de Mara Jess Garrido


Els regidors d'Habitatge i Transici Ecolgica de l'Ajuntament de Castell, Mara Jess Garrido i Fernando Navarro, han presentat aquest dimecres el diagnstic del Pla Estratgic d'Habitatge, un full de ruta que t l'objectiu de mobilitzar els habitatges buits de grans propietaris, regular el preu del lloguer, ampliar el parc pblic per a cobrir la demanda social existent i impulsar la rehabilitaci com a motor econmic.

La regidora d'Habitatge, Mara Jess Garrido, ha explicat que el treball donat a conixer s un primer avan d'un Pla Estratgic que ha elaborat la cooperativa Espacio Comn i que s'espera que estiga finalitzat al desembre. Contempla una minuciosa radiografia del parc residencial de la ciutat, tant en oferta d'habitatge com demanda, amb dades recaptades de l'Institut Cartogrfic Valenci, Cadastre, Padr Municipal, Censos de Poblaci d'Habitatges, ndex de preus del lloguer, i xifres dels departaments d'Urbanisme, Benestar Social i Habitatge i de la concessionria de l'aigua. Ha informat que, segons l'estudi, Castell compta amb 87.581 habitatges familiars, 11.999 en lloguer (15% del total), 13.000 deshabitades (16%), 4.300 sn de grans propietaris i 696 sn habitatges pblics. De les 4.300 de grans propietaris, 1.500 sn de fons voltor.

Ha assenyalat que hi ha una necessitat de 4.260 habitatges socials i ha lamentat que el percentatge de cases desocupades supera al de lloguer. Per aix, ha ressaltat que el repte de la Regidoria s garantir la cobertura de 3.500 habitatges socials en els prxims 4 anys. A Castell hi ha 13.000 habitatges en dess i tancades que sn utilitzades pels fons voltor per a especular amb el preu del lloguer, ha asseverat.

Sobre aquest tema, ha esmentat les accions que plantegen des de l'Ajuntament i en collaboraci amb altres Administracions per a ampliar la cobertura d'habitatge assequible. Aix, ha indicat un increment d'un 50% de l'IBI a les cases de grans propietaris (amb ms de 10 possessions) que porten un any en dess d'acord amb la Llei de Funci Social de l'Habitatge de la Generalitat; i la regularitzaci del preu del lloguer en zones tensionadas com el Raval Universitari sobre la base de la prxima llei estatal d'habitatge, que permetr als ajuntaments controlar preus del lloguer amb zones molt afectades per l'especulaci i que s'espera per a dins de quatre mesos. La Regidoria tamb preveu incrementar el parc pblic d'habitatge amb el pla de compra municipal que ara est en trmit o el decret de tanteig retracte. Garrido ha subratllat tamb que s'activar una nova bossa de lloguer social amb incentius de 1.500 euros per als propietaris que cedisquen un pis (ms 3.500 per a sufragar desperfectes).

Per part seua, el regidor de Transici Ecolgica, Fernando Navarro, ha ressaltat que el Pla Estratgic d'Habitatge entronca en l'Estratgia de Regeneraci Urbana presentada a l'abril per la Regidoria i evidncia la necessitat de la rehabilitaci de la ciutat per a millorar les condicions del parc immobiliari per la seua antiguitat i incidir en la lluita contra el canvi climtic des de l'eficincia energtica. Ha afirmat que, segons el treball, la mitjana dels habitatges de la ciutat sn de 1971, sent la del centre de 1950, i que 7.000 habitatges requereixen una rehabilitaci urgent. D'aquestes, 1.000 es troben en estat runs, ha afegit.

Navarro ha informat que el Pla Estratgic planteja una inversi anual (entre Administracions i iniciativa privada) de 7 milions en 675 rehabilitacions fins a arribar a les 7.000 necessries en 10 anys. La inversi en una dcada ascendiria als 80 milions. En aquests moments est en marxa el ARRU en el barri de la Guinea, que reformar 120 habitatges municipals amb un cost de 1,6 milions.

El regidor ha afirmat que es tracta d'un programa ambicis per recorda que el nou Pla General i la nova situaci socioeconmica i els fons de reconstrucci de la UE situen a la transici urbana i ecolgica com a palanques de la reconstrucci econmica. Ha asseverat que es donen les condicions i que existeixen les eines legals per a impulsar-la, com la possibilitat de crear un registre de rehabilitaci i edificaci o la posada en marxa de la figura d'agent rehabilitador, per la qual l'Ajuntament podria impulsar una rehabilitaci en un edifici i carregar linversi amb quotes d'urbanitzaci.Segueix-nos: