Està en: INICI > Notícies

Castell inicia les obres del Centre d'Envelliment Actiu i Saludable cofinanat per Europa

Dissabte, 23 de Gener de 2021Els fons europeus FEDER i l'Ajuntament impulsen aquest projecte de 3,3 milions i 2.200 metres quadrats de superfície que se situarà en l'edifici rehabilitat de l'actual Casa de la Cultura


udio d'Amparo Marco


Marco destaca que el centre, amb un termini d'execució de 18 mesos, "situa a les persones majors en l'eix de les polítiques del benestar"

La construcció del nou Centre d'Envelliment Actiu i Saludable de Castelló tira a rodar aquesta setmana. Amb un termini d'execució de 18 mesos i 3.342.100 d'euros de pressupost cofinançat per l'Ajuntament i els Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER), la ciutat sumarà unes instal·lacions pioneres després de la remodelació integral de l'actual Centre Municipal de Cultura, en ple centre neuràlgic de la capital. L'immoble recau als carrers Antonio Maura (on se situarà l'accés principal), Enmig i Isabel Ferrer.

Aquest passat dijous s'ha signat l'acta d'inici d'obres, un pas que, segons el parer de l'alcaldessa, Amparo Marco, "plasma amb fets l'aposta per situar a les persones majors en l'eix de les polítiques del benestar, els serveis i l'urbanisme". Marco ha recordat que, amb aquest projecte, la ciutat posarà "en un futur pròxim" a l'abast de la ciutadania "més de 2.200 metres quadrats de serveis que potencien la vida comunitària i l'intercanvi d'experiències i coneixements entre generacions, recuperant a més un edifici emblemàtic amb una fi inclusiva i social".

El futur centre persegueix optimitzar les oportunitats de salut, participació social i seguretat de les persones majors que promou l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per a garantir el denominat envelliment actiu. També millorar la seua qualitat i esperança de vida saludable i ampliar la seua xarxa de suport social. És projecte és una de les dotze operacions que veuran la llum gràcies als 20,2 milions d'euros cofinançats amb fons municipals i europeus en el marc de l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat, EDUSI-Transforma Castelló.

Les obres del futur centre, que executa la mercantil Becsa S.A., arrancaran aquesta setmana amb el desviament d'una línia elèctrica aèria en la coberta de l'edifici que envaeix l'immoble i condiciona l'enderrocament. Un tràmit que es prolongarà durant uns dies i al qual seguirà el desplegament de maquinària per a procedir a les labors d'enderrocament de les cobertes i forjats pertinents.

També en aquesta primera fase es procedirà a realitzar les escomeses provisionals per a l'execució de l'obra i al condicionament d'accessos. A partir del 25 de gener es restringirà el pas de vehicles pel carrer Enmig i Antonio Maura fins a l'altura de la pròpia obra i, de forma més lleu, pel vial Isabel Ferrer.

Inicialment i fins que es concloga la fase de demolició i estructura, l'afecció a la mobilitat serà contínua en Antonio Maura, que es veurà tallada en molts moments puntuals, i al carrer Enmig, encara que en tractar-se d'un vial més ampli el tall complet serà menys freqüent.

En els pròxims dies es procedirà també a l'enderrocament i desmuntatge d'elements interiors com a fusteries i sanitaris, i a la retirada de diversos elements d'interés artístic, com un mural ceràmic i dos llenços.

Preservació de façanes

La preservació de les façanes en tractar-se d'un immoble protegit i la vertebració de les quatre edificacions inicialment independents que l'integren, són els principals reptes del projecte des del punt de vista arquitectònic.

L'objectiu és convertir-lo en un immoble únic, cent per cent accessible, mitjançant la instal·lació d'ascensors, l'eliminació dels desnivells existents en les plantes i la inclusió de lavabos adaptats en totes les dependències per a persones amb mobilitat reduïda, que incorporen una llitera-canviador i tots els elements necessaris per a persones amb una ostomia i aquelles que requereixen tractaments injectables.

Filat sota el concepte de housing, per a convertir-lo en un espai que convide a estar i conviure, el nou centre incorporarà llum i ventilació natural en totes les estades a través de la creació de patis interiors a l'estil japonés; horts urbans en el terrat i més d'una vintena de serveis proposats per la ciutadania a través d'un ampli procés participatiu. Entre ells, una cafeteria, sala d'actes per a cent persones, sala d'exposicions, gimnàs i sala d'activitat física, zona d'estimulació sensorial, espais de lectura, serveis de perruqueria, fisioteràpia i podologia, tallers polivalents o una sala d'assajos insonoritzada.Segueix-nos: