Està en: INICI > Notícies

El sal de plens de l'Ajuntament de Castell ja acull el retrat de Felipe VI que ha realitzat i donat el pintor Daz Naya

Dijous, 5 de Mar de 2015

L’Alcalde de Castelló, Alfonso Bataller, ha presidit hui l’acte institucional de presentació del retrat de SM el Rei Felip VI que ha realitzat el pintor Cèsar Díaz Naya i que ha sigut donat pel propi artista. Un acte a què també han assistit el president de Les Corts, Alejandro Font de Mora; el cronista de la Ciutat, Antonio Gascó; l’equip de govern municipal així com representants del PSOE i el regidor no adscrit. 

Durant la seua intervenció, Bataller ha destacat que "l’efígie del cap de l’Estat, que la nostra Constitució assenyala com a Monarquia, és un referent no sols del compliment de la Carta Magna de les nostres llibertats i democràcia, sinó també del respecte i homenatge a qui ocupa la primera magistratura de la nostra nació. Amb l’arribada de la democràcia el pintor Ramón Català va realitzar en 1978, un retrat del llavors rei d’Espanya. Quasi 40 anys més tard després de la seua abdicació, ubiquem en el lloc preferencial d’este recinte fonamental al palau consistorial el de l’actual rei d’Espanya, que ha realitzat el pintor Díaz Naya i que presidix els acords que en bé de la ciutat es prenen pel plenari municipal i els actes més importants del calendari social, cultural i festiu de Castelló". "Dos pintors, dos mestres del retrat, que deixen un testimoni del seu bé fer en la que és la casa de tots els castellonencs", ha assenyalat el primer edil, qui ha destacat també que este quadro de Díaz Naya , "no sols és un testimoni que referenda la qualitat artística del pintor, sinó també de la seua generositat i castellonerismo, perquè esta obra gran en qualitat i grandària ha sigut una donació de l’artista a qui és la seua ciutat d’adopció i a la que ama tant, o més que a la seua A Corunya natal perquè cal assenyalar que el pintor no ha percebut un sol euro pel seu treball, fet que en nom de la corporació, que m’honre a presidir, vull agrair-li públicament".

‘BENVINGUT SEGUISCA, QUI A SA CASA VEU’ 

"Díaz Naya va treballar amb interés a deixar una mostra del seu talent i de la seua qualitat als seus conciutadans. En la tècnica del pintor trobem l’herència dels grans mestres del retrat, des de l’històric Sotomayor, als actuals Macarró o Revello de Toro, que han sigut alguns dels artífexs dels retrats més significatius de la Família Reial Espanyola. Esta és una pintura excel·lent, ja no sols pel paregut del rei Felip VI, sinó per la humanitat, personalitat i el caràcter que revelen les seues faccions i que l’artista ha sabut captar, en una manifestació no sols de domini de la tècnica, sinó de la capacitat per a penetrar en la idiosincràsia del personatge per eixa visió que només tenen els artistes, i que es manifesta en l’estudi de les faccions dels personatges en els moments que pot contemplar-les, en este cas en els reportatges cinematogràfics o televisius", ha dit Bataller. 

"Sens dubte podem felicitar-nos per comptar amb una obra d’indubtable qualitat, que honra esta sala on estan els quadros dels personatges mes insignes de Castelló, i que han dut a terme els millors artistes dels nostres poble i entre els que no falta un de Díaz Naya , que va ser el de Matilde Salvador, que ella mateixa va decidir que fóra el nostre artista qui ho realitzara", ha finalitzat el primer edil, qui ha mostrat el seu agraïment a l’artista i "la satisfacció de veure ubicada esta obra en el saló de plens perquè, com va dir el nostre insigne poeta Bernat Artola: ‘Benvingut seguisca, qui a sa casa veu". 

Per la seua banda, Font de Mora ha exalçat el treball de Díaz Naya així com la seua trajectòria professional i ha destacat que "Díaz Naya acaba d’entrar en la història amb este retrat del Rei". 

Díaz Naya ha destacat que la donació d’este retrat ha sigut un homenatge de la corporació municipal en agraïment personal a la "ciutat tan magnífica que tenim". 
Segueix-nos: