Projeccions d'astronomia

Descarregar la programació actual del Planetari de Castelló (pdf) Disponible la venda d'entrades en línia

INFORMACIÓ PRELIMINAR:

​​>> La venda d'entrades al públic s'iniciarà 30 minuts abans de l'inici de cada sessió. Per a compres avançades pot utilitzar-se el web entrades.castello.es

>> Es demana puntualitat. Una vegada iniciada la projecció no es permetrà l'entrada a la sessió.

>> El Planetari de Castelló es reserva la possibilitat de modificar l'horari de projeccions sense avisar quan les condicions tècniques així ho exigisquen. Per a consultes sobre l'horari, podeu dirigir-vos a la secció de contacte en la qual s'indiquen les vies adequades.

>> Els dies festius el Planetari estarà obert al públic en horari de diumenge.

>> Tots els dilluns i les vesprades dels diumenges i festius el Planetari estarà tancat al públic.

 

PREU DE LES ENTRADES:

>> General: 4,00 euros
>> Reduïda: 3,00 euros (jubilats, pensionistes, majors de 65 anys, menors d'edat d'entre 4 i 18 anys, estudiants, aturats, membres de famílies nombroses o monoparentals. Serà necessari acreditar aquestes condicions a la taquilla)

 

PROJECCIONS:

Àvia Terra

Cartel Abuela Tierra - Proyección planetario

Coneixes la història del teu planeta? La Terra ens explica com es va formar, com va nàixer la vida al seu si i com es va desenvolupar fins que vam aparéixer els éssers humans. També coneixerem de primera mà el moment en què va nàixer la Lluna i com són els planetes.

Duració: 30 minuts

Públic: general, a partir dels últims cursos d'educació primària

 

Beyond the Sun (Més enllà del Sol)

Cartel Beyond the Sun (Más allá del Sol)

Més enllà del Sol, més enllà del nostre sistema solar, hi ha planetes que orbiten al voltant d'altres estrelles: els planetes extrasolars. En aquesta projecció acompanyarem Celeste en el seu viatge per a conéixer nous mons: alguns de gelats, d'altres que orbiten dos estrelles... i aprendrem com es poden descobrir aquests planetes.

Duració: 26 minuts

Públic: infantil i general

 

Cel profund (Deep Sky)

Cartel Deep Sky - Espacio Profundo - Proyección planetario

Documental que descriu el que s'amaga darrere del fons negre de la nit. Les persones assistents podran viatjar a través de les meravelles que s'han descobert darrere d'aquest llenç negre sobre el qual es dibuixa la nit estrellada.

Al llarg de 30 minuts es presenten les imatges més espectaculars obtingudes pels grans observatoris del món, tant des de la superfície de la Terra com des de l'espai. Aquestes imatges ens parlen d'un univers fascinant i complex, d'una bellesa indescriptible.

Duració: 30 minuts

Públic: general, no infantil

 

De la Terra a l'Univers (From Earth to the Universe)


Des de temps immemorials, el bell i misteriós cel nocturn ha sigut l'objecte de diverses històries, antigues llegendes i admiració. No obstant això, no fa molt que hem començat a comprendre el vertader lloc que ocupem dins de la immensitat del cosmos.

Us convidem a viure l'experiència que ofereix De la Terra a l'Univers (From Earth to the Universe) i a emprendre un viatge de descobriment celeste, que us portarà a conéixer des de les teories dels antics astrònoms grecs fins als imponents telescopis de l'actualitat.
 

Duració: 31 minuts

Públic: general, des d'educació secundària

 

Dinosaures. Una història de supervivència

Cartel Dinosaures

Com a quasi tots els xiquets i xiquetes, a Celeste li fascinen els dinosaures. S'està preparant per a parlar en classe sobre la seua extinció quan Moon, un màgic personatge replet de saviesa, li planteja un dubte: i si et diguera que encara queden dinosaures entre nosaltres?

Celeste acompanyarà Moon en un viatge en el temps. Una apassionant aventura que els portarà a visitar la Terra en un passat molt, molt remot. Veuran fascinants transformacions que han acompanyat aquests éssers durant milions d'anys creant criatures gegants, éssers cuirassats i super depredadors, fins al dia en què el gran impacte va provocar una extinció massiva en la Terra.

Però no tot està perdut. Celeste descobrirà la clau de la seua supervivència.

Duració: 28 minuts

Públic: infantil i general

 

Explorant el sistema solar + El Món Anell

Cartel Explorando el Sistema Solar Cartel Explorando el Mundo Anillo

Producció espectacular que ens mostra els planetes veïns de la Terra.

Aquest documental ens transporta, en un viatge extraordinari, a diferents escenaris del sistema solar interior i aconsegueix despertar la curiositat en el públic a l'hora d'entendre i apreciar aspectes de cossos com la Lluna, Venus, Mart, asteroides i estrelles, fins ara desconeguts per a la gran majoria.

El Món Anell no fa referència a una estructura artificial com en la novel·la de Larry Niven, sinó a Gliese 581g, un exoplaneta que podria tindre una zona habitable en forma d'anell en tota la franja del capvespre.

Duració: 24 minuts

Públic: infantil i general

 

El fantasma del Universo

Fem un recorregut per la història de la matèria fosca, des que va ser plantejada per l'astrònom Fritz Zwicky en 1933, per a explicar la velocitat de rotació de les galàxies en els cúmuls. Segons la seua interpretació, havia d'existir algun tipus de matèria "no visible" que accelerara eixe moviment, per la qual cosa la va anomenar "matèria fosca". Així, segons els càlculs, aquest nou tipus de matèria que no emet llum suposaria el 85 % de tota la matèria de l'Univers.

Entre les fites de la recerca de la matèria fosca, es reconeix el treball de l'astrònoma Vera Rubin, que en 1970 va obtindre l'evidència rotunda de l'existència d'aquest nou tipus de matèria mitjançant els seus estudis sobre la galàxia d'Andròmeda. Aquesta recerca continua fins als nostres dies, en què els experiments del Gran Col·lisionador d'Hadrons del CERN tracten de produir partícules d'aquesta matèria fosca, mentre que uns altres com LUX, en el laboratori subterrani Sanford (Canadà), utilitzen mines antigues d'or per a captar alguna partícula de matèria fosca.

Duració: 28 minuts

Públic: general, des d'educació secundària

 

La xiqueta que sabia caminar al revés

Cartel La niña que sabia caminar al revés

La xiqueta que sabia caminar al revés és un personatge molt especial. Coneix els secrets que amaga la Lluna, sap escoltar les marees i sol parlar amb els arbres. Però el que més li agrada fer és menjar-se un pastís amb els seus amics mentre contempla el cel estrellat. Potser per això fa temps que va aprendre a caminar al revés, per a poder tindre sempre el cel sota els peus.

És un conte capgirat, una història que vol convidar-nos a contemplar el que ens envolta des d'un nou punt de vista. Ací tot és diferent, i allí on abans véiem solament sòl, ara potser podrem veure el cel.

Duració: 30 minuts

Públic: infantil i general

 

Mil millones de soles

En aquesta projecció descobrirem els milions d'estrelles que es troben en la Via Làctia i com ha evolucionat la història del càlcul de les seues posicions. La missió Gaia de l'ESA serà el nostre punt d'arribada en aquest propòsit.

Duració: 35 minuts

Públic: general

 

Revelant l'Univers invisible

​​​​​​​​​​​​​​

Al llarg de milers d'anys, els humans van observar amb els ulls la llum que provenia del cel nocturn. A principis del segle XVII, la invenció del telescopi per part de Galileu va revolucionar el nostre coneixement de l'Univers. Finalment, en el segle XX, amb l'arribada dels coets, es va fer possible anar per damunt de l'atmosfera terrestre i observar la radiació de raigs X i gamma, que són les marques de l'univers calent i violent.

Però no és només la llum la que pot donar-nos informació sobre el cosmos. Aquest vídeo presenta imatges del cosmos revelades per tots aquests diferents missatgers.

Duració: 28 minuts

Públic: general, no infantil

 

Viatjant amb la llum

Viatjant amb la llum

A través de la conversa entre un xiquet i la seua mare, s'aborda la importància de la llum en tots els àmbits de la nostra vida. La pel·lícula presenta diferents escenaris que revelen la complexitat de la llum i la seua influència directa en el nostre planeta.

El Sol és l'estrela més pròxima a la Terra i genera l'energia que proporciona la llum i la calor necessàries per a la vida. L'estudi de la llum del Sol i d'altres estreles i galàxies permet desenvolupar diversos models que expliquen l'origen, estructura i evolució de l'univers.

No obstant això, el Sol no és l'única font de llum natural. El foc ha acompanyat la Terra des dels seus inicis i ha jugat un paper molt important en l'evolució de l'ésser humà, tant és així que el seu descobriment per part de les societats primitives va canviar la seua forma de vida. Fins i tot la llum artificial i les seues aplicacions en medicina o comunicació revelen la relació entre humanitat, vida i llum.

Duració: 29 minuts

Públic: públic general

 

Voyager: el viatge interminable

Voyager: el viatge interminable

Aquest espectacle conta una història emocionant de la missió espacial més notable de la humanitat.

En 1977 es van llançar dos sondes espacials per a explorar els planetes més llunyans del sistema solar: Júpiter, Saturn, Urà i Neptú, així com les seues llunes més importants.

Aquestes naus espacials van enriquir enormement el nostre coneixement d'aquests mons distants i desconeguts. Ara, després de més de quatre dècades, exploren l'espai interestel·lar.

Com dos botelles llançades a l'oceà còsmic, les dos sondes porten un missatge: un disc d'or amb enregistraments de la Terra, destinat a qualsevol civilització alienígena.

Duració: 27 minuts

Públic: públic general

Planetari en viu

​​​​​​​Planetari en viu
​​​​​​​

Des de l'estiu de 2023 estem programant projeccions de planetari en viu. Actualment continuem aquest projecte i aquesta projecció especial tindrà lloc l'últim dissabte del mes a les 13 h.

Els continguts aniran canviant d'un mes a un altre. Així, a més de conéixer el cel del moment, també coneixerem els planetes, els eclipsis, l'exploració espacial i molt més.

En aquestes projeccions és el nostre personal el qui, des de la cúpula, s'encarrega de recórrer el cel i proposar els continguts, en lloc de les projeccions de planetari habituals.

No és necessari inscriure's en l'activitat, però sí que cal recollir l'entrada gratuïta en la taquilla des de mitja hora abans de la projecció (màxim 5 entrades per adult amb el límit de l'aforament de la sala, uns 100 espectadors).

Atenció:

 • Aquesta activitat està dirigida a públic general no infantil degut als continguts oferits (recomanem que els espectadors siguen majors de 10-12 anys),
 • i substitueix la projecció habitual programada per a aquesta data i hora.

PEQUEPLANETARI EN VIU

​​​​​​​Durant l'estiu, concretament els diumenges de juliol i agost a les 11 h, tindrem planetaris en viu dedicats al públic infantil.

L'operador del planetari contarà les diferents històries que podem trobar amagades entre les constel·lacions del cel estrelat i els planetes. Cada diumenge del període parlarem d'un planeta diferent seguint l'ordre des de Mercuri fins a Neptú.

No és necessari inscriure's en l'activitat, però sí que cal recollir l'entrada gratuïta en la taquilla des de mitja hora abans de la projecció. Els menors han d'accedir a la sala acompanyats.

* Activitat dirigida a públic infantil i familiar. Especialment dedicada a xiquets i xiquetes de fins a uns 10 anys.

Horari de projeccions de planetari (juny 2024)

Podeu accedir als horaris d'obertura des del menú Horaris i reserves o revisar el programa en PDF.

Descarregueu l'horari actual i els programes en format PDF   [maig 2024]   [juny 2024]

 • Dilluns: tancat.
 • Dimarts
  A les 17:00 h. Dinosaures, une histoire de survie, en francés.
  A les 18:00 h. De la Terra a l'Univers, en valencià.
  A les 19:00 h. Explorando el sistema solar i El Mundo Anillo, en castellà.
 • Dimecres
  A les 17:00 h. Dinosaurs, a story of survival, en anglés.
  A les 18:00 h. Cel profund, en valencià.
  A les 19:00 h. De la Tierra al Universo, en castellà.
 • Dijous
  A les 17:00 h. Voyage avec la lumière, en francés.
  A les 18:00 h. Revelant l'univers invisible, en valencià.
  A les 19:00 h. Cielo profundo, en castellà.
 • Divendres
  A les 17:00 h. Travelling with Light, en anglés.
  A les 18:00 h. Voyager, el viatge interminable, en valencià.
  A les 19:00 h. Dinosaurios, una historia de supervivencia, en castellà.
 • Dissabte
  A les 11:00 h. Viajando con la luz, en castellà.
  A les 12:00 h. Àvia Terra, en valencià.
  A les 13:00 h. Explorando el sistema solar i El Mundo Anillo, en castellà.
  ​​​​​​​​​​​​​​A les 17:00 h. Más allá del Sol (Beyond the Sun), en castellà.
  A les 18:00 h. Dinosaures, una història de supervivència, en valencià.
  A les 19:00 h. Voyager, el viaje interminable, en castellà.
 • Diumenge
  A les 11:00 h. Abuela Tierra, en castellà.
  A les 12:00 h. Viatjant amb la llum, en valencià.
  A les 13:00 h. Dinosaurios, una historia de supervivencia, en castellà.

 

Taula. Programa de projeccions. Juny 2024

V = Valencià C = Castellà F = Francés E = Anglés
AT = Àvia Terra
BTS = Més enllà del Sol (Beyond the Sun)
DINOS = Dinosaures, una història de supervivència
DS = Deep Sky (Cel profund)
DTU = De la Terra a l'Univers
ESS = Explorant el sistema solar i El Món Anell
MMS = Mil milions de sols
RUI = Revelant l'univers invisible
VYG = Voyager, el viatge interminable
VLL = Viatjant amb la llum
  DIMARTS DIMECRES DIJOUS DIVENDRES DISSABTE DIUMENGE
11:00 reservat per a grups educatius VLL (C) AT (C)
12:00 AT (V) VLL (V)
13:00 ESS (C) DINOS (C)
17:00 DINOS (F) DINOS (E) VLL (F) VLL (E) BTS (C)  
18:00 DTU (V) DS (V) RUI (V) VYG (V) DINOS (V)
19:00 ESS (C) DTU (C) DS (C) DINOS (C) VYG (C)

Horari de projeccions de planetari (juliol i agost 2024)

Podeu accedir als horaris d'obertura des del menú Horaris i reserves o revisar el programa en PDF.

Descarregueu l'horari actual i els programes en format PDF   [juliol i agost 2024]

 • Dilluns: tancat.
 • Dimarts
  A les 18:00 h. Cielo profundo (Deep Sky), en castellà.
  A les 19:00 h. Explorant el sistema solar i El Món Anell, en valencià.
  A les 20:00 h. Abuela Tierra, en castellà.​​​​​​​
 • Dimecres
  A les 18:00 h. Dinosaurios, una historia de supervivencia, en castellà.
  A les 19:00 h. Àvia Terra, en valencià.
  A les 20:00 h. De la Tierra al Universo, en castellà.
 • Dijous
  A les 18:00 h. Voyager, el viaje interminable, en castellà.
  A les 19:00 h. Més enllà del Sol (Beyond the Sun), en valencià.
  A les 20:00 h. Viajando con la luz, en castellà.
 • Divendres
  A les 18:00 h. Explorando el sistema solar i El Mundo Anillo, en castellà.
  A les 19:00 h. Dinosaures, una història de supervivència, en valencià.
  A les 20:00 h. Desvelando el universo invisible, en castellà.
 • Dissabte
  A les 11:00 h. Más allá del Sol (Beyond the Sun), en castellà.
  A les 12:00 h. Viatjant amb la llum, en valencià.
  A les 13:00 h. Explorando el sistema solar i El Mundo Anillo, en castellà.
  ​​​​​​​​​​​​​​A les 18:00 h. Dinosaurios, una historia de supervivencia, en castellà.
  A les 19:00 h. Voyager, el viatge interminable, en valencià.
  A les 20:00 h. Cielo profundo (Deep Sky), en castellà.
 • Diumenge
  A les 11:00 h. Pequeplanetario en vivo, en castellà.
  A les 12:00 h. Voyager, el viatge interminable, en valencià.
  A les 13:00 h. Dinosaurios, una historia de supervivencia, en castellà.

 

Taula. Programa de projeccions. Juliol i agost 2024

V = Valencià C = Castellà
AT = Àvia Terra
BTS = Més enllà del Sol (Beyond the Sun)
DINOS = Dinosaures, una història de supervivència
DS = Deep Sky (Cel profund)
DTU = De la Terra a l'Univers
ESS = Explorant el sistema solar i El Món Anell
MMS = Mil milions de sols
RUI = Revelant l'univers invisible
VYG = Voyager, el viatge interminable
VLL = Viatjant amb la llum
  DIMARTS DIMECRES DIJOUS DIVENDRES DISSABTE DIUMENGE
11:00   BTS (C) PEQUE-VIU
12:00 VLL (V) VYG (V)
13:00 ESS (C) DINOS (C)
18:00 DS (C) DINOS (C) VYG (C) ESS (C) DINOS (C)  
19:00 ESS (V) AT (V) BTS (V) DINOS (V) VYG (V)
20:00 AT (C) DTU (C) VLL (C) RUI (C) DS (C)