Projeccions d'Astronomia

Descarregar la programació actual del Planetari de Castelló (pdf) Disponible la venda d'entrades en línia

INFORMACIÓ PRELIMINAR:

​​>> La venda d'entrades al públic s'iniciarà 30 minuts abans de l'inici de cada sessió. Per a compres avançades pot utilitzar-se el web entrades.castello.es

>> Es demana puntualitat. Una vegada iniciada la projecció no es permetrà l'entrada a la sessió.

>> El Planetari de Castelló es reserva la possibilitat de modificar l'horari de projeccions sense avisar quan les condicions tècniques així ho exigisquen. Per a consultes sobre l'horari podeu dirigir-vos a la secció de contacte en la qual s'indiquen les vies adequades.

>> Els dies festius el Planetari estarà obert al públic en horari de diumenge.

>> Tots els dilluns i les vesprades dels diumenges i festius el Planetari estarà tancat al públic.

 

PREU DE LES ENTRADES:

>> General: 4,00 euros
>> Reduïda: 3,00 euros (Jubilats, pensionistes, majors de 65 anys, menors d'edat d'entre 4 i 18 anys, estudiants, aturats, membres de famílies nombroses o monoparentals. Serà necessari acreditar aquestes condicions a la taquilla)

 

PROJECCIONS:

Àvia Terra

Cartel Abuela Tierra - Proyección planetario

Coneixes la història del teu planeta? La Terra ens explica com es va formar, com va nàixer la vida al seu si i com es va desenvolupar fins que vam aparéixer els éssers humans. També coneixerem de primera mà el moment en què va nàixer la Lluna i com són els planetes.

Duració: 30 minuts

Públic: general, a partir dels últims cursos d'educació primària

 

Beyond the Sun (Més enllà del Sol)

 

Cartel Beyond the Sun (Más allá del Sol)

Més enllà del Sol, més enllà del nostre sistema solar, hi ha planetes que orbiten al voltant d'altres estrelles: els planetes extrasolars. En aquesta projecció acompanyarem Celeste en el seu viatge per a conéixer nous mons: alguns de gelats, d'altres que orbiten dos estrelles... i aprendrem com es poden descobrir aquests planetes.

Duració: 26 minuts

Públic: infantil i general

 

Cel profund (Deep Sky)

Cartel Deep Sky - Espacio Profundo - Proyección planetario

Documental que descriu el que s'amaga darrere del fons negre de la nit. Les persones assistents podran viatjar a través de les meravelles que s'han descobert darrere d'aquest llenç negre sobre el qual es dibuixa la nit estrellada.

Al llarg de 30 minuts es presenten les imatges més espectaculars obtingudes pels grans observatoris del món, tant des de la superfície de la Terra com des de l'espai. Aquestes imatges ens parlen d'un univers fascinant i complex, d'una bellesa indescriptible.

Duració: 30 minuts

Públic: general, no infantil

 

De la Terra a l'Univers (From Earth to the Universe)


Des de temps immemorials, el bell i misteriós cel nocturn ha sigut l'objecte de diverses històries, antigues llegendes i admiració. No obstant això, no fa molt que hem començat a comprendre el vertader lloc que ocupem dins de la immensitat del cosmos.

Us convidem a viure l'experiència que ofereix De la Terra a l'Univers (From Earth to the Universe) i a emprendre un viatge de descobriment celeste, que us portarà a conéixer des de les teories dels antics astrònoms grecs fins als imponents telescopis de l'actualitat.
 

Durada: 31 minuts

Públic: general, des d'educació secundària

 

Explorant el sistema solar + El Món Anell

Cartel Explorando el Sistema Solar Cartel Explorando el Mundo Anillo

Producció espectacular que ens mostra els planetes veïns de la Terra.

Aquest documental ens transporta, en un viatge extraordinari, a diferents escenaris del sistema solar interior i aconsegueix despertar la curiositat en el públic a l'hora d'entendre i apreciar aspectes de cossos com la Lluna, Venus, Mart, asteroides i estrelles, fins ara desconeguts per a la gran majoria.

El Món Anell no fa referència a una estructura artificial com en la novel·la de Larry Niven, sinó a Gliese 581g, un exoplaneta que podria tindre una zona habitable en forma d'anell en tota la franja del capvespre.

Durada: 24 minuts

Públic: infantil i general

 

El fantasma del Universo

Fem un recorregut per la història de la matèria fosca, des que va ser plantejada per l'astrònom Fritz Zwicky en 1933, per a explicar la velocitat de rotació de les galàxies en els cúmuls. Segons la seua interpretació, havia d'existir algun tipus de matèria "no visible" que accelerara eixe moviment, per la qual cosa la va anomenar "matèria fosca". Així, segons els càlculs, aquest nou tipus de matèria que no emet llum suposaria el 85 % de tota la matèria de l'Univers.

Entre les fites de la recerca de la matèria fosca, es reconeix el treball de l'astrònoma Vera Rubin, que en 1970 va obtindre l'evidència rotunda de l'existència d'aquest nou tipus de matèria mitjançant els seus estudis sobre la galàxia d'Andròmeda. Aquesta recerca continua fins als nostres dies, en què els experiments del Gran Col·lisionador d'Hadrons del CERN tracten de produir partícules d'aquesta matèria fosca, mentre que uns altres com LUX, en el laboratori subterrani Sanford (Canadà), utilitzen mines antigues d'or per a captar alguna partícula de matèria fosca.

Durada: 28 minuts

Públic: general, des d'educació secundària

 

La xiqueta que sabia caminar al revés

Cartel La niña que sabia caminar al revés

La xiqueta que sabia caminar al revés és un personatge molt especial. Coneix els secrets que amaga la Lluna, sap escoltar les marees i sol parlar amb els arbres. Però el que més li agrada fer és menjar-se un pastís amb els seus amics mentre contempla el cel estrellat. Potser per això fa temps que va aprendre a caminar al revés, per a poder tindre sempre el cel sota els peus.

És un conte capgirat, una història que vol convidar-nos a contemplar el que ens envolta des d'un nou punt de vista. Ací tot és diferent, i allí on abans véiem solament sòl, ara potser podrem veure el cel.

Durada: 30 minuts

Públic: infantil i general

 

Mil millones de soles

En aquesta projecció descobrirem els milions d'estrelles que es troben en la Via Làctia i com ha evolucionat la història del càlcul de les seues posicions. La missió Gaia de l'ESA serà el nostre punt d'arribada en aquest propòsit.

Durada: 35 minuts

Públic: general

 

Revelant l'Univers invisible

​​​​​​​​​​​​​​

Al llarg de milers d'anys, els humans van observar amb els ulls la llum que provenia del cel nocturn. A principis del segle XVII, la invenció del telescopi per part de Galileu va revolucionar el nostre coneixement de l'Univers. Finalment, en el segle XX, amb l'arribada dels coets, es va fer possible anar per damunt de l'atmosfera terrestre i observar la radiació de raigs X i gamma, que són les marques de l'univers calent i violent.

Però no és només la llum la que pot donar-nos informació sobre el cosmos. Aquest vídeo presenta imatges del cosmos revelades per tots aquests diferents missatgers.

Durada: 28 minuts

Públic: general, no infantil

 

Voyager: el viatge interminable

Voyager: el viatge interminable

Aquest espectacle conta una història emocionant de la missió espacial més notable de la humanitat.

En 1977 es van llançar dos sondes espacials per a explorar els planetes més llunyans del sistema solar: Júpiter, Saturn, Urà i Neptú, així com les seues llunes més importants.

Aquestes naus espacials van enriquir enormement el nostre coneixement d'aquests mons distants i desconeguts. Ara, després de més de quatre dècades, exploren l'espai interestel·lar.

Com dos botelles llançades a l'oceà còsmic, les dos sondes porten un missatge: un disc d'or amb enregistraments de la Terra, destinat a qualsevol civilització alienígena.

Duració: 27 minuts

Públic: públic general

Planetari en viu

​​​​​​​Planetari en viu
​​​​​​​

Des d'aquest estiu de 2023 estem programant projeccions de planetari en viu. Actualment continuem aquest projecte i aquesta projecció especial tindrà lloc l'últim dissabte del mes a les 13 h.

Els continguts aniran canviant d'un mes a un altre. Així, a més de conéixer el cel del moment, també coneixerem els planetes, els eclipsis, l'exploració espacial i molt més.

En aquestes projeccions és el nostre personal el qui, des de la cúpula, s'encarrega de recórrer el cel i proposar els continguts, en lloc de les projeccions de planetari habituals.

No és necessari inscriure's en l'activitat, però sí que cal recollir l'entrada gratuïta en la taquilla des de mitja hora abans de la projecció.

* Atenció: aquesta activitat substitueix la projecció habitual programada per a aquesta data i hora.

Pequeplanetari en viu

Pequeplanetari en Viu: Contes del Cel (26 a 29/des/2023)Pequeplanetari en Viu: Els planetes (2 a 5/gen/2024)
​​​​​​​
​​​​​​​Aquest Nadal 23-24 us oferim una activitat de planetari en viu però dedicada a un públic més infantil i familiar.

L'operador del planetari contarà les diferents històries que podem trobar amagades entre les constel·lacions del cel estrelat i en els planetes.

Entrada també es gratuïta fins a completar aforament però cal recollir-la en taquilla (no cal inscripció prèvia). Els menors hauran d'accedir a la sala acompanyats.

Horari de projeccions de planetari (desembre 2023 i Nadal)

Podeu accedir als horaris d'obertura des del menú Horaris i reserves o revisar el programa en PDF.

Descarregueu l'horari actual i programes en format PDF   [octubre 2023[novembre 2023​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ [desembre 2023​​​​​​​

 • Dilluns: tancat.
 • Dimarts
  A les 13:00 h. "De la Terra a l'Univers" en valencià.
  A les 14:00 h. "De la Terre à l'Univers" en francés.
 • Dimecres
  A les 13:00 h. "El fantasma del Universo" en castellà.
  A les 14:00 h. "From Earth to the Universe" en anglés.
 • Dijous
  A les 13:00 h. "Voyager, el viatge interminable" en valencià.
  A les 14:00 h. "Ciel profond" en francés.
 • Divendres
  A les 13:00 h. "Desvelando el universo invisible" en castellà.
  A les 14:00 h. "Deep Sky" en anglés.
 • Dissabte
  A les 11:00 h. "Voyager, el viaje interminable" en castellà.
  A les 12:00 h. "Beyond the Sun (Més enllà del Sol)" en valencià.
  A les 13:00 h. "Abuela Tierra" en castellà.
  ​​​​​​​​​​​​​​A les 17:00 h. "La niña que sabía caminar al revés" en castellà.​​​​​​​
  A les 18:00 h. "Explorant el sistema solar" i "El Món Anell" en valencià.
  A les 19:00 h. "Cielo profundo" en castellà.
 • Diumenge
  A les 11:00 h. "Beyond the Sun (Más allá del Sol)" en castellà.
  A les 12:00 h. "Àvia Terra" en valencià.
  A les 13:00 h. "Explorando el sistema solar" i "El Mundo Anillo" en castellà.

 

Taula. Programa de projeccions. Desembre 2023
V = Valencià C = Castellà F = Francés E = Anglés
AT = Àvia Terra
BTS = Beyond the Sun (Més enllà del Sol)
DS = Deep Sky (Cel profund)
DTU = De la Terra a l'Univers
ESS = Explorant el sistema solar i El Món Anell
FU = Fantasma de l'Univers
LX = La xiqueta que sabia caminar al revés
RUI = Revelant l'univers invisible
VYG = Voyager, el viatge interminable
  DIMARTS DIMECRES DIJOUS DIVENDRES DISSABTE DIUMENGE
11:00 Reservat per a grups educatius VYG (C) BTS (C)
12:00 BTS (V) AT (V)
13:00 DTU (V) FU (C) VYG (V) RUI (C) AT (C) ESS (C)
14:00 DTU (F) DTU (E) DS (F) DS (E)  
17:00   LX (C)  
18:00 ESS (V)
19:00 DS (C)

 

PROGRAMACIÓ DE NADAL

Del 26 de desembre al 5 de gener.

Recordeu que el Planetari estará tancat els dies 23, 24, 30 i 31 de desembre i el 6 de gener (i també els dilluns).

 • Dilluns: tancat.
 • Dimarts
  A les 11:00 h. "Voyager, el viatge interminable" en valencià.
  A les 12:00 h. "Pequeplanetari en vivo" en castellà.
  ​​​​​​​A les 13:00 h. "Beyond the Sun (Más allá del Sol)" en castellà.
  A les 14:00 h. "De la Terre à l'Univers" en francés.
 • Dimecres
  A les 11:00 h. "Beyond the Sun (Més enllà del Sol)" en valencià.
  A les 12:00 h. "Pequeplanetari en vivo" en castellà.
  ​​​​​​​A les 13:00 h. "La niña que sabía caminar al revés" en castellà.
  A les 14:00 h. "From Earth to the Universe" en anglés.
 • Dijous
  A les 11:00 h. "Explorant el sistema solar" i "El Món Anell" en valencià.
  A les 12:00 h. "Pequeplanetari en vivo" en castellà.
  ​​​​​​​A les 13:00 h. "Abuela Tierra" en castellà.
  A les 14:00 h. "Ciel profond" en francés.
 • Divendres
  A les 11:00 h. "Àvia Terra" en valencià.
  A les 12:00 h. "Pequeplanetari en vivo" en castellà.
  ​​​​​​​A les 13:00 h. "Explorando el sistema solar" i "El Mundo Anillo" en castellà.
  A les 14:00 h. "Deep Sky" en anglés.
 • Dissabte: tancat
 • Diumenge: tancat

 

Taula. Programa de projeccions. 26/des/24 al 5/gen/24
V = Valencià C = Castellà F = Francés E = Anglés
AT = Àvia Terra
BTS = Beyond the Sun (Més enllà del Sol)
DS = Deep Sky (Cel profund)
DTU = De la Terra a l'Univers
ESS = Explorant el sistema solar i El Món Anell
LX = La xiqueta que sabia caminar al revés
VYG = Voyager, el viatge interminable
  DIMARTS DIMECRES DIJOUS DIVENDRES
11:00 VYG (V) BTS (V) ESS (V) AT (V)
12:00 Pequeplanetari en vivo (C)
13:00 BTS (C) LX (C) AT (C) ESS (C)
14:00 DTU (F) DTU (E) DS (F) DS (E)  

Horari de projeccions de planetari (novembre 2023)

Podeu accedir als horaris d'obertura des del menú Horaris i reserves o revisar el programa en pdf.

Descarregueu l'horari actual i programes en format PDF   [octubre 2023] [novembre 2023​​​​​​​​​​​​​​

 • Dilluns: tancat.
 • Dimarts
  A les 13:00 h. "Revelant l'univers invisible" en valencià.
  A les 14:00 h. "Ciel profond" en francés.
 • Dimecres
  A les 13:00 h. "Voyager, el viaje interminable" en castellà.
  A les 14:00 h. "Deep sky" en anglés.
 • Dijous
  A les 13:00 h. "Voyager, el viatge interminable" en valencià.
  A les 14:00 h. "De la Terre à l'Univers" en francés.
 • Divendres
  A les 13:00 h. "El fantasma del Universo" en castellà.
  A les 14:00 h. "From Earth to the Universe" en anglés.
 • Dissabte
  A les 11:00 h. "Desvelando el universo invisible" en castellà.
  A les 12:00 h. "Beyond the Sun (Més enllà del Sol)" en valencià.
  A les 13:00 h. "Voyager, el viaje interminable" en castellà.
  ​​​​​​​​​​​​​​A les 17:00 h. "La niña que sabía caminar al revés" en castellà.​​​​​​​
  A les 18:00 h. "Explorant el sistema solar" i "El Món Anell" en valencià.
  A les 19:00 h. "Cielo profundo" en idioma castellà.
 • Diumenge
  A les 11:00 h. "Beyond the Sun (Más allá del Sol)" en castellà.
  A les 12:00 h. "Àvia Terra" en valencià.
  A les 13:00 h. "Explorando el sistema solar" i "El Mundo Anillo" en  castellà.

 

Taula. Programa de projeccions. Novembre 2023
V = Valencià C = Castellà F = Francés E = Anglés
AT = Àvia Terra
BTS = Beyond the Sun (Més enllà del Sol)
DS = Deep Sky (Cel profund)
DTU = De la Terra a l'Univers
ESS = Explorant el sistema solar i El Món Anell
FU = El fantasma de l'Univers
LX = La xiqueta que sabia caminar al revés
RUI = Revelant l'univers invisible
VYG = Voyager, el viatge interminable
  DIMARTS DIMECRES DIJOUS DIVENDRES DISSABTE DIUMENGE
11:00 reservat per a grups educatius RUI (C) BTS (C)
12:00 BTS (V) AT (V)
13:00 RUI (V) VYG (C) VYG (V) FU (C) VYG (C) ESS (C)
14:00 DS (F) DS (E) DTU (F) DTU (E)  
17:00   LX (C)  
18:00 ESS (V)
19:00 DS (C)