Cementerio de San José

El cementeri de Sant Josep no és tan sols un lloc d’enterrament; de fet, es tracta també d’un museu de la memòria, ja que ens mostra un espai representatiu del passat social dels nostres avantpassats.

Un recorregut entre els seus murs ens mostrarà interessants exemples d’arquitectura, ceràmica i escultura funerària, dels quals destacarem els artistes que les van dur a terme, com Manuel Carrasco i Juan Bautista Adsuara, de qui hi ha un recorregut especial de la seua obra funerària —tal volta la menys coneguda—, escampada per tota la necròpoli.

A partir de les tombes es podrà conformar una ruta de personatges il·lustres, però a voltes desconeguts per la majoria de la ciutadania: músics, arquitectes, polítics, metges o qualsevol persona relacionada amb el món de l’art, i no sols personatges, també persones anònimes que per diversos motius la municipalitat va distingir, com pot ser el cas de la primera dona enterrada en aquest recinte. Esdeveniments històrics i tragèdies, tot es pot contar a partir d’aquelles persones que els van viure i que es troben enterrades allí.

També entendre millor els simbolismes que ens mostren les tombes i, a partir de diferents tendències estètiques, coneixerem el significat de les al·legories més representatives o almenys més utilitzades. Ens trobarem des de pedres molt senzilles amb una sola signatura fins a altres plenes de diferents icones, la qual cosa ens suggerirà molt sobre la personalitat del finat. Comentarem el rebuig de la paraula mort, quins eufemismes s’utilitzen per tal d’evitar-la.

Dedicarem un recorregut pel conegut com a “cementeri civil” de Castelló, que fins a l’arribada de la democràcia va estar separat per una tàpia del “cementeri catòlic”. Analitzarem quin tipus de persones anaven a parar a aquesta mena de “corrals”: maçons, suïcides, protestants, ciutadans britànics ..., i també realitzarem un estudi de les víctimes de la repressió franquista soterrades en una gran fossa, atés que, de les quasi mil que es van enterrar a Castelló, més de cinc-centes es troben en aquest recinte.

Aquest itinerari és idoni per a qui desitge conéixer el recent passat històric, cultural i artístic de la nostra ciutat i retre homenatge a totes aquelles persones decisives i protagonistes que van formar-ne part