Agermanaments

Châtellerault

La ciutat de Castelló va segellar el seu agermanament amb la ciutat francesa Châtellerault el dia 27 de febrer de 1987, sent alcalde castellonenc Antonio Tirado i alcaldessa châtellerauduis, Edith Cresson, respectivament.

Va ser el primer agermanament de Castelló de la Plana amb una ciutat d'un altre país, basat en un criteri d'obertura i acostament dels pobles per a construir una comunitat europea compartida i difondre la cultura comuna.

Des de 1987, tant l'ajuntament castellonenc com els responsables francesos, vénen creuant-se visites protocol·làries, a més de desenvolupar convenis de col·laboració existents en matèria turística i cultural.

Habitualment els representants de Castelló assisteixen a la ciutat de Châtellerault, quan té lloc algun esdeveniment important en aquella ciutat francesa, mentre que representants del municipi francés el fan sempre amb motiu de les festes fundacionals de la Magdalena, així com en altres esdeveniments.

Anar a la web de la Ciutat de Chatellerault

Ciudad de Chatellerault

 

Lleida

Castelló va segellar l'agermanament amb Lleida el dia 8 de setembre de 2016, sent alcaldessa de la ciutat Amparo Marco, quan es commemorava el 765 aniversari de la fundació de la ciutat.

El motiu de l'agermanament està basat en la història comuna. Va ser el 8 de setembre de 1251, quan el rei Jaume I, a Lleida, va signar el privilegi de trasllat, atorgat al cavaller Ximén Pérez d'Arenós. Era l'autorització perquè la població de la vila de Castelló poguera traslladar-se des de la muntanya a les terres planes i fèrtils al costat de la mar.

És un agermanament que manté els fils de la història i que es deté en el Monestir de Vallbona, a la província de Lleida, on reposen les restes de Na Violant d’Hongria, esposa de Jaume I. Una dona decisiva en la decisió de defensar el trasllat de Castelló.

Anar a la web la Ciutat de Lleida

Ciudad de Lleida​​​​​​​

 

Târgoviste

L'agermanament amb aquesta ciutat romanesa es va celebrar el 7 d'octubre de 2017, la vespra del dia de l'Autonomia Valenciana, sent alcaldessa Amparo Marco.

Aquest vincle de les dues ciutats segellava les múltiples relacions socials, culturals i afectives que mantenen ja que més d'un 10% de la població castellonenca procedeix d'aquest municipi romanés. Amb el pas del temps, la integració de les dues cultures és plena i molt fructífera, celebrant diverses activitats socials conjuntes durant tot l'any.

A més, tots dos municipis compleixen amb una agenda mútua anual de visites institucionals que reforça i consolida els llaços d'unió entre totes dues ciutadanies.

Castelló és, després de Madrid, la segona de les ciutats espanyoles amb major percentatge de residència de persones romaneses. Són més de 20.000 persones romaneses, la majoria de Târgovi?te, que resideixen a Castelló, dels quals més de 16.000 són treballadores i treballadors i, a més, compten amb nou associacions romaneses que aglutinen els seus interessos i les seues relacions culturals.

Anar a la web de la Ciutat de Târgoviste

Ciudad de Târgoviste
​​​​​​​

Ube

El dia 21 de juliol de 2018, els Ajuntaments de Castelló i de la ciutat japonesa Ube van culminar el seu procés d'agermanament, sent alcaldessa Amparo Marco, en el Saló de Plens castellonenc.

Es tracta d'una relació generada per la presència de l'empresa nipona Ube a la ciutat, una entitat que s'ha anat integrant en la vida castellonenca. Des d'aqueix moment, les relacions entre tots dos municipis han sigut constants i intenses, amb visites institucionals a Ube i a Castelló, respectivament, compartint experiències municipals, socials i cultures diferents però germanes quant al llaç que uneix aquestes dues ciutats.

L'agermanament ha propiciat diverses actuacions de cooperació entre tots dos governs municipals que es basen en l'intercanvi d'experiències i a compartir gestions ciutadanes comunes, a més de l'obertura i presència internacional de Castelló i de Ube.

Des de llavors, les dues ciutats mantenen una relació constant basada en aspectes comuns com la demografia i l'expansió industrial, i també en la visió humana, sostenible i avantguardista de les dues ciutats.

Anar a la web de la Ciutat de Ube


​​​​​​​

​​​​​​​