Congressos i Jornades

En aquesta secció s´inclou la informació de congressos, jornades, simpòsiums i seminaris que es realitzen al Planetari, els directament organitzats per nosaltres i aquells en que l´Ajuntament hi col·labora a través del Planetari.

XXIX Jornades d'Astronomia


​​​​​​​Aquestes jornades són un fòrum de reunió de professionals i aficionats al món de l´Astronomia obert a la participació del públic, que se celebra anualment. Les dates habituals corresponen al cap de setmana del Diumenge de Rams, cosa que facilita l'arribada d´assistents de tot Espanya. El 2023 les dates per a les XXIX Jornades d'Astronomia són els dies 31 de març i 1 i 2 d'abril.

Al llarg d'aquests dies tenen lloc ponències i conferències de diferents temes al voltant de l'Astronomia, com la formació, l'actualitat, els últims descobriments o participacions, la història de la ciència i un llarg etcètera.

La inscripció és gratuïta fins a completar l'aforament.

IV Jornades +Ciència

En un dels caps de setmana centrals de febrer i de forma bianual es realitzen unes jornades de divulgació de diferents àmbits de les ciències experimentals (biologia, física, matemàtiques i química), amb l'objectiu d'acostar aquestes disciplines a la societat en general, i al professorat en particular, mitjançant conferències i tallers. La participació és gratuïta.

L'any 2023 tenim la quarta edició de les jornades els dies 24 i 25 de febrer.

La organització corre a càrrec de l'àmbit científic del CEFIRE de Castelló i el Planetari. Les jornades compten amb ponents del nostre entorn, com investigadors/es de l’UJI i la UV, i altres institucions com l’IDAEA-CSIC o la Universitat de Múrcia, que tractaran temes d’interés local i internacional.

Aquestes jornades permeten al públic assistent rebre informació de la recerca científica de primera mà. A més de les conferències, el dissabte de matí tindran lloc tallers on el públic podrà participar activament.

La inscripció és gratuïta fins a completar l'aforament, i per al personal docent, s'ha de realitzar a través del CEFIRE. El personal no docent utilitzarà l'esdeveniment de la plataforma eventbrite.
 

Jornades de Ciències de la Terra

Cartel XV Jornades de Ciències de la Terra

 

En un dels caps de setmana centrals de febrer, i amb un periode bianual alternant amb les JJ. +Ciència, es realitzen unes jornades de conferències i tallers centrats en la Geologia i les seves Ciències (paleontologia, mineralogia,...). Estan especialment orientades als professors a través del CEFIRE de Castelló. L´edició de 2020 te com a dates per a la XV edició els dies 28 i 29 de febrer. L´organització corre a càrrec del CEFIRE de Castelló i el Planetari. Les inscripcions es realitzen durant el mes anterior a la seva realització i fins a 2 dies abans de l'inici (es a dir, fins al 26 de febrer de 2020).

Els programes juntament amb altres materials d´edicions anteriors són accessibles en aquest enllaç. També hi són Les Cròniques de les Jornades.

Jornades STEM+ Ciències, Tecnologia, Enginyeria, Matemàtiques i Art

Cartel IV Jornades Stem+
 

  • Dates: 25 i 26 - octubre - 2019
  • Horari:
    • divendres 25/10/2019 - des de les 17:00
    • dissabte 26/10/2019 - matí i vesprada
  • Inscripció: gratuïta, del 30/09/2019 al 24/10/2019 - formulari web
  • Programa: documento de google

Aquesta, la de 2019, és la quarta edició d'aquestes jornades. Es realitzen un divendres vesprada i el dissabte següent en matí i vesprada. Estan enfocades a professors/es de ciències però obertes a tot el públic interessat i gratuïtes.

En aquesta edició tindrem continguts de ciències dels materials, d'estadística, de metodologies d'aprenentatge de ciències, etc. i tallers de robòtica, matemàtiques i física de sincrotró.

STEM es l"acrònim anglés de science, technology, engineering and mathematics. A aquestes jornades afegim també l"art i per això es diuen STEM+.

Us esperem…

Altres conferències

Depenent de la presentació d'exposicions i altres esdeveniments tenen lloc conferències puntuals relacionades amb altres continguts.

 

Dia de la Matèria Fosca

Dia de la Matèria Fosca

El Dark Matter Day se celebra amb l'objectiu de donar a conéixer la matèria fosca, un dels majors reptes de la comunitat científica, ja que veiem el seu efecte però no en coneixem la natura.

El Planetari de Castelló i l'Institut de Física Corpuscular (IFIC) organitzen un any més els actes de celebració d'aquest dia a Castelló de la Plana el divendres 27 d'octubre. L'activitat consistirà en una conferència a càrrec d'Alberto Aparici, investigador i divulgador de l'IFIC, i la projecció fulldome "El fantasma del Universo" a la sala del Planetari quan finalitze la conferència.

Entrada gratuïta fins a completar l'aforament. No es requereix inscripció prèvia, però cal retirar la invitació a la taquilla del Planetari.

* Aquesta projecció substituirà la programada per a les 19 h d'eixe divendres.