Crida a projectes

DESCRIPCIÓ

La Regidoria d'Educació i Cultura de l'Ajuntament de Castelló de la Plana desitja oferir a la població infantil (4 a 8 anys), preadolescent (9 a 12 anys), juvenil (13 a 17 anys), adulta (18 i més anys), i en definitiva, a tot el públic familiar de la ciutat, activitats de caràcter lúdic i científic.

Per a això pretén organitzar la convocatòria oberta de “Crida a projectes: propostes ludicocientífiques del Planetari de Castelló”.

L'objectiu és realitzar una convocatòria oberta a professionals del sector de l'oci i temps lliure, a través de la qual puguen fer arribar els seus projectes i propostes de dinamització cultural i de foment de l'oci educatiu destinats a oferir tallers o activitats relacionats amb la divulgació científica.

A través d'aquesta convocatòria es pretén afavorir la transparència i lliure concurrència d'empreses i professionals amb capacitat de contractar amb l'Administració i oferir projectes que permeten dinamitzar la programació del Planetari amb una diversa i variada oferta d'activitats.

El servei del Planetari de Castelló respon als següents objectius:

a) Acostar la ciència i l'astronomia al públic infantil, preadolescent, juvenil i familiar de manera lúdica i rigorosa fomentant els valors d'igualtat, col·laboració i respecte.

b) Formar un esperit crític mitjançant la divulgació del coneixement científic i l'aprenentatge del mètode científic.

c) Visualitzar la dona i la xiqueta en la ciència, i fomentar inquietuds que fomenten les disciplines científiques entre la població femenina mitjançant la divulgació de temes vinculats directament o indirectament a científiques els treballs de les quals han sigut històricament ignorats o eclipsats de forma discriminatòries per raons de gènere.

d) Prendre consciència de l'impacte de les activitats humanes sobre el nostre planeta per a fomentar les actituds sostenibles mediambientals.


 

CONTINGUT DE LES PROPOSTES:

Les propostes o projectes presentats hauran de contindre o versar sobre tallers o bé activitats extraordinàries:

a) Tallers interactius d’oci educatiu: la finalitat dels tallers no serà només acostar el coneixement de l'astronomia i la ciència a la ciutadania, sinó promoure i fomentar habilitats creatives i tècniques en els participants fomentant l'experimentació i per tant la interactivitat. Per a això, els professionals interessats a proposar tallers, presentaran propostes relacionades amb alguna o algunes de les següents línies d'actuació:

a.1) Tallers de ciència: Desenvolupar accions de caràcter pràctic i lúdic orientades al fet que el públic familiar adquirisca competències en ciències bàsiques a través d'experiments, que promoguen el mètode científic (plantejament d'hipòtesi, experimentació, anàlisi de resultats, etc) la col·laboració i el pensament crític. Haurà de preveure’s l'activitat per a 30 participants + 1 progenitor/a (en el cas de menors d'edat), amb un aforament total de 60 persones màxim. Es realitzarà en una de les sales d'exposició del centre amb continguts diàfans.

a.2) Tallers tecnològics: Desenvolupar accions de caràcter pràctic i lúdic orientades al fet que el públic familiar adquirisca competències en noves tecnologies relacionades amb la ciència i l'astronomia, com ara robòtica, programació, realitat augmentada, impressió 3d, construcció d'instruments/eines astronòmiques. Haurà de preveure’s l'activitat per a 30 participants + 1 progenitor/a (en el cas de menors d'edat) amb un aforament màxim de 60 persones màxim. Es realitzarà en una de les sales d'exposició del centre amb continguts diàfans.

a.3) Tallers audiovisuals: Promoure activitats de caràcter pràctic a través de mitjans audiovisuals, com ara: edició de vídeos d'observació (estel·lar, solar, celeste, lunar) creació de documentals científics, podcàsting científic, etc. Haurà de preveure’s l'activitat per a 30 participants + 1 progenitor/a (en el cas de menors d'edat), amb un aforament total de 60 persones màxim. Es realitzarà en una de les sales d'exposició del centre amb continguts diàfans.

Es podran presentar diverses propostes monogràfiques que formen un itinerari formatiu, si bé hauran de poder realitzar-se de manera independent (no podrà ser requisit d'accés la realització prèvia d'un altre curs/taller).

b ) Activitats extraordinàries: Les activitats extraordinàries de caràcter ludicocientífiques s'entenen com a activitats de divulgació, que s'engloben dins d'una temàtica o objectiu concret, perquè tots els tipus de públics objectius puguen assistir a una varietat de temes i enfocaments vinculades a la divulgació de la ciència. Com ara:

b.1) Observació astronòmica: proposar l'organització d'esdeveniments on les famílies poden observar el cel a través de telescopis i aprendre sobre estreles, planetes i altres cossos celestes. Aquestes activitats es realitzaran en el recinte exterior del Planetari i hauran de preveure tant l'horari del Planetari com els requisits bàsics de comoditat i la ràtio de persones per instrument òptic. Es preveu una activitat per a 150 participants (que en el cas de menors hauran de ser acompanyats/as per 1 progenitor/a), per la qual cosa l'aforament es preveurà per a 300 persones màxim.

b.2) Xarrades educatives: programar xarrades formatives sobre temes d'actualitat científica, adaptades per al públic familiar, tractant temes científics de manera accessible i entretinguda. S'haurà de preveure l'aforament màxim de 110 persones de la sala d'actes de les instal·lacions.

b.3) Projeccions de documentals: organitzar projeccions de documentals científics adequats per a totes les edats, seguides de sessions de preguntes i respostes. S'haurà de preveure -i justificar donat el cas- els drets legals d'exhibició i l'aforament màxim de 110 persones de la sala d'actes de les instal·lacions.

b.4) Jocs educatius: proposta d'activitats de dinamització que impliques desenvolupar jocs de taula o en línia que ensenyen conceptes científics de manera lúdica i divertida. Haurà de preveure’s l'activitat per a 30 participants + 1 progenitor/a (en el cas de menors d'edat) amb un aforament màxim de 60 persones màxim.

Aquestes activitats busquen fer que la ciència siga accessible i emocionant per a totes les edats, fomentant l'interés i la comprensió en un ambient familiar i divertit

 

REQUISITS TÈCNICS.

Els tallers que impliquen experimentació i interactivitat es realitzaran en el Planetari de Castelló, tant en els espais interiors habilitats (sala d'exposicions diàfana amb disposició de taules i cadires) com en el recinte exterior, encara que en aquest cas hauran de preveure opcions a les possibles condicions meteorològiques adverses.

Tots els tallers seran presencials i gratuïts per a les persones participants i seran dirigits i supervisats per personal monitor designat en la proposta.

Els tallers es destinaren a un màxim de 30 persones participants (que en el cas de menors hauran de ser acompanyats/es d'1 progenitor/a) i tindran una duració màxima de 60 minuts.

Els tallers tecnològics que no impliquen un problema per al mobiliari, podran preveure excepcionalment l'ús de la sala d'actes del centre, mantenint el mateix aforament.

S'haurà de prestar la col·laboració requerida pel Planetari en aquelles tasques de comunicació i difusió que es prevegen.

Per a la resta d'activitats incloses com a “activitats extraordinàries” s'hauran de detallar tots els detalls que afecten el desenvolupament de l'activitat.

Totes les activitats incloses en Crida a projectes han de tindre en compte la segmentació per edats dels seus públics objectius d'acord amb la següent classificació:

a) Infantil (4 a 8 anys).

b) Preadolescents (9 a 12 anys).

c) Juvenil (13 a 17 anys).

d) Adult (18 anys i més).

Aquesta segmentació no entra en perjudici que en la proposta de l’activitat s’incloga més d’un dels públics sempre que s’hi justifiquen els motius.

Per a una informació més detallada i coneixement dels processos de forma, presentació i terminis de presentació de propostes, per favor consulteu la normativa aplicable publicada en el BOP.


 

Normativa aplicable:

Bases (2024 i 2025) de la «Crida a projectes de tallers ludicocientífics del Planetari de Castelló»

 

 

​​​​​​​​​​Més informació i tràmits en la seu electrònica

Qualsevol informació en relació amb aquestes convocatòries pot trobar-se en la seu electrònica de l'Ajuntament de Castelló de la Plana o sol·licitar-se bé per mitjà de correu electrònic dirigit a planetari@castello.es, bé a través dels números de telèfon 964 282 584 / 964 282 968.