Observacions del cel

L'home duu observant el cel des del principi dels seus dies. Açò ens ha portat a comprendre'ns millor a nosaltres mateixos i el nostre entorn. Amb aquestes observacions el Planetari vol acostar a l'aficionat i al visitant el nostre univers més proper, així com la història que ens ha portat fins als nostres dies.

Per a veure més enllà de la nostra Terra necessitem un cel net de núvols i amb la mínima contaminació lluminosa possible. Les observacions programades pel Planetari tenen lloc a l'esplanada de davant de l'edifici, per la qual cosa no podem evitar la contaminació lluminosa del port i de la ciutat. Però encara és més difícil evitar que en algunes ocasions la meteorologia ens interrompa o ens lleve la possibilitat de fer una observació.

  • OBSERVACIONS SOLARS

Observacions Solars Estiu
L'any 2022 vam començar una sèrie d'observacions solars que realitzem l'últim dissabte de cada mes. Per a això utilitzem tant l'observació directa amb el nostre nou telescopi solar i els seus filtres, especialment dedicats a l'observació segura, com l'observació indirecta amb la imatge projectada sobre pantalla.

L'activitat es realitza en 2 torns (a les 11:15 i a les 12:15 h) amb 15 participants en cadascun. No hi ha limitacions per edat. Cal inscriure-s'hi prèviament via web a través dels enllaços que apareixen a continuació:

>> Observació solar del 27 de juliol a les 11:15 (inscripció, torn 1).
>> Observació solar del 27 de juliol a les 12:15 (inscripció, torn 2).
>> Observació solar del 31 d'agost a les 11:15 (inscripció, torn 1).
>> Observació solar del 31 d'agost a les 12:15 (inscripció, torn 2).

 

  • OBSERVACIONS NOCTURNES D'ESTIU​​​​​​​

Obs. Nocturnes d'Estiu
​​​​​​​

Com ja és tradició, els dimecres dels mesos de juliol i agost fem observacions nocturnes obertes al públic des de les 22:30 h fins a les 00:30 h. No cal fer inscripció prèvia, només vindre. Aquest any tenim novetats d'organització i agruparem els participants en dos torn amb una presentació inicial per a cada torn per a després anar visitant els diferents telescopis.

Ací enllaçarem els planisferis que utilitzarem per a reconéixer el cel de cada dia. Generarem PDF amb el cel dels dimecres, dia de l'observació, a les 23:30 h des de la nostra posició.

Observacions en esdeveniments puntuals

Es programen per a esdeveniments com eclipses de sol i de lluna, trànsits planetaris, i altres esdeveniments d´interès.

 Crédito de la imagen: Estudio de visualización científica de la NASA / Ernie Wright.
   NASA / Ernie Wright.


​​​​​​​Observació Lunar

El proper dissabte 21 d'octubre a partir de les 18:30 farem una observació de la Lluna amb telescopi en l'exterior del Planetari.

Es tracta d'un event amb el que participem de la Nit Internacional d'Observació de la Lluna que coordina la NASA.

No és necessària la inscripció prèvia. Si les condicions meteorològiques no són favorables l'activitat pot estar cancel·lada.

Si voleu conèixer la Lluna i els seus elements podeu recórrer a Internet i en concret a les webs de la NASA dedicades a la seua observació, com la "Daily Moon Guide"

Observacions als cursos d´astronomia

Durant la realització dels cursos d´Introducció a l´Astronomia i Observació Astronòmica es fan observacions celestes dins de les classes pràctiques, i, per tant, estan dirigides específicament als alumnes dels cursos.