09/01/2023

Inicio obras La Paz

L'alcaldessa destaca la reordenació i dignificació de la cèntrica zona que impulsa l'Ajuntament amb fons europeus

Les obres de reforma i adequació de la plaça de la Pau han començat hui amb la retirada de part del mobiliari urbà i seguiran en els pròxims dies amb el clos de la plaça per a delimitar la zona d'obres abans de començar amb les actuacions en el paviment. A més, aquesta mateixa setmana s'habilitarà una zona de pas per la plaça per als vianants i es reduirà de dos a un el carril de circulació de vehicles entre el carrer Herrero i el carrer Major.

“L'objectiu d'aquesta remodelació que impulsem amb fons europeus és donar més prioritat als vianants i reduir la petjada de carboni en fomentar la circulació de les persones i promoure l'ús de transports blans”, ha explicat l'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, en la mateixa plaça, on s'ha desplaçat juntament amb el regidor d'Obres i Projectes Urbans, José Luis López. “La plaça de la Pau serà un espai més diàfan, modern, accessible i integrat en l'entorn, amb un paviment uniforme, amb mobiliari nou i una font guèiser”, ha detallat l'alcaldessa. “Reordenarem i dignificarem la cèntrica plaça”, ha ressaltat Marco.

El projecte de reforma compta amb una inversió de 834.000 euros, té un termini d'execució previst de deu mesos, i és una de les actuacions impulsades a Castelló gràcies al cofinançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i de l'Ajuntament. En la intervenció, s'inclouen propostes ciutadanes recollides a través d'un procés participatiu realitzat. Entre les modificacions s'inclou la integració del carril bici previst inicialment en l'àmbit de la plaça en el vial de circulació a manera de ciclocarrer, que es convertirà en plataforma única. En substituir aquest carril bici per un ciclocarrer s'augmenta l'ample de vorera que uneix els carrers Asensi i Escultor Viciano i també lleugerament l'àmbit per als vianants de la plaça, i es garanteix igualment la connexió amb l'eix ciclista entre Herrero i Gasset.

Després de la remodelació, es manté la limitació del pas de vehicles en el tram de calçada que connecta el carrer Herrero amb el carrer Major a un únic carril, enfront dels dos actuals. El projecte final contempla també un canvi en el model de bancs previst, que incorporen suport i reposabraços en el percentatge determinat per la normativa d'accessibilitat. A més es trasllada l'aparcament de bicicletes projectat en la plaça, situant-lo a continuació de la bancada del Bicicas al carrer Gasset.

L'accessibilitat s'incrementarà gràcies a la substitució de les actuals jardineres elevades, que tanquen la plaça i obstaculitzen el trànsit de persones, per altres integrades en el paviment i anivellades a la superfície, generant una àrea diàfana sense reduir les zones verdes.

La reforma implementarà en aquest cèntric i emblemàtic espai un disseny més obert, amb un ampli protagonisme de la ceràmica, que s'utilitzarà per a renovar el paviment i injectarà uniformitat estètica a la plaça i els seus voltants. A més, i d'acord amb els informes de l'adreça d'Urbanisme, es mantindrà el paviment de pedra natural existent en la vorera enfront del Teatre Principal i s'alçarà i col·locarà un nou paviment de llamborda de pedra natural en la zona de trànsit rodat en la prolongació del carrer Falcó.

La renovada plaça de la Pau incorporarà elements per a sumar atractiu i funcionalitat com una font tipus guèiser. També se situaran jardins verticals, es milloraran les zones de descans i la il·luminació i es preveu un sistema de drenatge sostenible.