27/09/2023

Quan es compleixen 100 dies al capdavant de l'Ajuntament de Castelló, l'alcaldessa Begoña Carrasco destaca les respostes positives d'una majoria social “amb una ciutat més viva amb els carrers plens d'il·lusió que ens animen a continuar treballant per i per a Castelló, perquè la gran capital que som ocupe el lloc que ens mereixem. Estem treballant per a millorar els serveis públics, amb més neteja i més seguretat; estem treballant per a baixar els impostos i per a generar més llocs de treball i sobretot, estem treballant braç a braç amb els veïns de la nostra ciutat. Creiem en la participació ciutadana real i per això l'Ajuntament de Castelló ha tornat a ser la casa de tots els castellonencs”.

Els castellonencs ja perceben el canvi. Continuarem treballant de la seua mà per a transformar la ciutat”, afig la primera edil.

Un dels avanços més importants en matèria de gestió municipal ha sigut l'aprovació, en temps rècord, del projecte més important de la legislatura: la nova Zona de Baixes Emissions comptant amb la participació ciutadana. “Ha sigut un repte aprovar el projecte redissenyat amb el qual no es restringirà al trànsit els 745.000 metres quadrats que proposava el govern anterior. I tot sense perdre els 8 milions de finançament europeu i complint amb les directrius que marca Europa”, assenyala l'alcaldessa.

El nou replantejament del projecte permet “salvar” per als veïns més de 200 places d'aparcament, comptar amb més zones verdes i millorar l'accessibilitat dels barris, minimitzant l'impacte entre el comerç i l'hostaleria.

“Malgrat els problemes heretats, que estem resolent, avancem en matèria de gestió útil per a la ciutadania, així doncs, hem invertit més de 3 milions en prevenció antiinundacions, netejant a més llits i barrancs; hem ocupat 112 persones amb el Pla Propi d'Ocupació Temporal ampliant per primera vegada els seus contractes de 6 a 12 mesos, i continuem sanejant els comptes del Patronat d'Esports, prioritzant que els proveïdors cobren, entre altres qüestions”, afig Carrasco.


A més, en aquests primers 100 dies de govern, s'ha posat en marxa la tramitació dels fons europeus per als pròxims quatre anys, amb els quals la ciutat opta a rebre 25 milions d'euros.


Intensificació de la neteja

Al Pla de xoc estratègic per a intensificar la neteja de tota la ciutat, posat en marxa des del mes de juny, se suma aquest últim mes una inversió de més de 3 milions d'euros per a la millora del Protocol antiinundacions.
Per primera vegada en molts anys s'ha actuat netejant el barranc de Fraga i el llit del Riu Sec, a més de condicionar embornals i séquies. El Pla de neteja ha arribat a 25 barris i aquest estiu s'ha actuat en un total d'11 camins.


Ciutat viva

Les últimes campanyes de dinamització posades en marxa com *Street *Park o Retorn a la Ciutat han contribuït a revitalitzar l'activitat veient-se beneficiats el comerç i la gastronomia. Les múltiples propostes al carrer per a tota mena de públic i gratuïtes han aconseguit impulsar l'economia local. Només l'estrena de la campanya ‘Retorn a la ciutat’ aquest cap de setmana ha reunit a més de 20.000 persones.

Comerç
Per a ajudar al comerç local el govern municipal acaba d'aprovar una partida de 300.000 euros destinada a bons comercials. Atenent la petició del comerç de proximitat, s'ha avançat aquesta campanya per a no fer-la coincidir, com els comerços demanaven, amb Nadal.


Baixada d'impostos

Continua sent una prioritat per al govern de Begoña Carrasco baixar impostos. S'està treballant en l'elaboració del nou pressupost municipal que recollirà una rebaixa de l'IBI, una bonificació de les plusvàlues per herència o la suspensió del pagament de la taxa d'ocupació de via pública a l'hostaleria pel muntatge de terrasses.


Reforç de seguretat

La seguretat és una prioritat per al govern local que està treballant per a agilitzar al màxim el procediment perquè hi haja més agents a peu de carrer, dotats de més recursos, per a oferir el millor servei els castellonencs. Es treballa per a reforçar l'àrea de Seguretat, cobrint totes les places vacants que encara estan per cobrir.


 

Ocupació
El Pla Propi d'Ocupació Temporal de l'Ajuntament ha incorporat a 112 treballadors que durant 12 mesos estaran al servei de la ciutat. “La millor política social és la creació d'ocupació i amb aquest Pla finançat al 100 per 100 per l'Ajuntament donem l'oportunitat de treballar a més d'un centenar de famílies castellonenques”, insisteix l'alcaldessa.


Infraestructures i urbanisme
Són visibles els avanços en el projecte del Bulevard Blasco Ibáñez, que per obstinació de l'alcaldessa es va obrir a la participació ciutadana perquè els veïns pogueren decidir. Les obres ja en marxa que compten amb un pressupost de 420.000 euros recullen les peticions dels castellonencs. Es tracta d'un projecte cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) en el marc de l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat (EDUSI).


També s'ha activat el procés de remodelació de cinc barris de la ciutat per 17 milions d'euros, que el govern municipal durà a terme per a dignificar les zones més degradades de la ciutat. Els veïns han sigut degudament informats i en breu se'ls convocarà a una reunió on el govern els explicarà de primera mà les actuacions a realitzar. Les seues aportacions també seran recollides per l'equip de govern.


Una altra realitat és la licitació del canvi de gespa en el camp B de les instal·lacions esportives del Gaetà Huguet amb un pressupost de 301.652,89 euros més IVA. “Responem a una necessitat dels usuaris a causa del mal estat de la instal·lació municipal que comportava un risc per a la seguretat dels nostres esportistes”, avança l'alcaldessa.


I gràcies a la bona sintonia amb la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori s'està agilitzant el procés per a desbloquejar infraestructures de major importància.


Atenció social

El govern municipal ha abonat 112.000 euros a Càritas Diocesana de Sogorb – Castelló pendents de 2022. Corresponen a la demora del pagament del 20% del conveni subscrit pel projecte de ‘Atenció i acompanyament a persones en situació sense llar’ que es presta des de l'Alberg municipal.


Un altre dels avanços destacats ha sigut l'adquisició de 12 pisos per a ampliar el parc d'habitatge social de l'Ajuntament. Són 12 habitatges en el grup Perpetu Socors que es posen a la disposició de les 214 sol·licituds de famílies en espera un habitatge en la capital de la Plana.


Recuperació del topònim bilingüe i record a les víctimes de la violència

Al juny l'alcaldessa va signar el decret que dona inici al procediment per a recuperar el topònim bilingüe perquè Castelló torne a ser Castelló de la Plana i Castelló de la Plana, respectant les dues llengües cooficials.


També s'ha iniciat el procediment administratiu per a dedicar un espai públic de la ciutat a Miguel Ángel Blanco, símbol de la llibertat, de la consciència social contra el terrorisme i de la innocència de totes les víctimes.


Desbloqueig del pagament a proveïdors, subvencions a les associacions i estalvi en el transport urbà
L'Ajuntament ha aprovat aquest mes de setembre una modificació de crèdit de més de 440.000 euros, “com a primer pas per a acabar amb el deute del Patronat d'Esports, sanejant així els seus comptes després que el govern de PSOE, Compromís i Podemos el deixara en fallida tècnica”, assegura la primera edil.
I amb la finalitat d'ajudar als clubs s'han agilitzat 475.000 euros corresponents a les subvencions anuals perquè puguen disposar de liquiditat abans de l'inici de temporada.

D'altra banda, en l'inici del mes d'agost l'alcaldessa va convocar un Ple extraordinari per a aprovar el pagament de 4,1 milions d'euros de factures pendents a proveïdors.

Quant a les bonificacions en el transport públic, el govern local va aprovar el 4 d'agost prolongar la reducció del 50% del preu dels abonaments de transport del servei públic urbà amb autobús fins a gener de 2024.

​​​​​​​