14/02/2024

14 de febrer de 2024.- L'alcaldessa de Castelló, Begoña Carrasco, ha participat en el desdejuni de treball presidida per la consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, i el president de l'Autoritat Portuària de Castelló, Rubén Ibáñez, a més d'una trentena d'empreses del sector tecnològic de Castelló agrupades en l'associació Xarxatec, encapçalades pel seu president José Bort. També han acudit a la cita el regidor d'Ocupació, Juan Carlos Redondo, el de Modernització, Paco Cabañero i la tinenta d'alcalde del Grau, Ester Giner.

El tema principal d'aquesta trobada ha sigut la posada en marxa d'un hub tecnològic en l'edifici que ocupaven els antics cinemes del Moll de Costa. Un projecte del qual ja s'havien manifestat favorables tant l'Ajuntament de Castelló com la conselleria i Portcastelló.

L'alcaldessa de Castelló ha posat l'accent que “l'Ajuntament de Castelló aposta per la dinamització de la seua economia, de les seues empreses i d'un sector estratègic com és el tecnològic. I també des de l'Ajuntament som pioners en la posada en marxa de cursos d'ocupació “a la carta”, amb formació específica per a empreses tecnològiques, en col·laboració amb Xarxatec.

Carrasco ha insistit que “el treball no el creem les administracions, sinó les empreses. I ningú millor que les empreses per a saber quin és el perfil dels treballadors que necessita. El que sí que podem fer ajudar a associacions d'empreses com Xarxatec i als seus associats al fet que els siga molt més fàcil reclutar nous treballadors amb habilitats concretes”.

“Cal apostar per eixe hub tecnològic, per donar suport a la xarxa d'empreses tecnològiques de Castelló i província, que generen més de 20.000 llocs de treball, sent una ocupació estable i qualificada. Cal apostar per la formació, per la creació d'ocupació i retindre el talent castellonenc, perquè Castelló siga un pol d'atracció d'inversions, per a generar llocs de treball que és la millor política social”, ha remarcat la primera edil.

Carrasco també s'ha mostrat disposada a “reforçar la col·laboració amb Xarxatec, i al mateix temps, el binomi port i ciutat fent que la ciutat torne a mirar al port i viceversa”

“Hui hem volgut deixar patent la nostra aposta per la innovació i per les empreses tecnològiques de la nostra ciutat. Després d'anys, on el govern socialista no ha apostat per l'ampliació del sòl industrial, des de l'Ajuntament de Castelló no deixarem passar un altre tren”, ha comentat després de la reunió.



Aposta per la diversificació

L'alcaldessa de Castelló ha apuntat que “la creació d'aquest nou centre és un compromís de la mateixa Generalitat Valenciana, sumant-se als ja existents a València i Alacant, i reforçant la capitalitat de la ciutat de Castelló”.

La màxima responsable de l'ajuntament de la capital de la Plana ha posat el focus en la necessitat de “reinventar-se, transformar i diversificar l'activitat industrial i aprofitar el talent que tenim a la nostra ciutat i província, i retindre'l”.

“Volem impulsar i afavorir al teixit tecnològic de la nostra ciutat perquè es cree ocupació estable i de qualitat. Volem ser el Silicon Valley del Mediterrani”, ha assegurat.

“Posarem totes les facilitats perquè tot aquell que vinga a invertir, a crear empreses, ocupació, riquesa i prosperitat tinga posada la ‘catifa roja’ per a trobar a Castelló el millor lloc per a fer realitat els seus projectes”, ha dit.



Protocol de col·laboració

Aquest matí també s'ha signat un protocol de col·laboració per a coordinar polítiques d'innovació i suport a l'ecosistema emprenedor entre Portcastelló i la conselleria d'Indústria, Innovació, Comerç i Turisme, davant la presència de l'alcaldessa Begoña Carrasco i el president de Xarxatec, José Bort.
Aquest document té per objecte establir una declaració d'intencions per a; coordinar accions, connectar iniciatives, potenciar la visibilitat del territori com a zona de gran activitat tecnològica, impulsar la innovació pública com a motor de canvi i transformació i generar sinergies entre els agents per al naixement de noves iniciatives.

La Consellera Montes ha afirmat que “som ací per a canviar el futur de Castelló i per a apostar per aquesta ciutat com un dels hub de tecnologia més importants de tota la Comunitat Valenciana. La política del President Mazón és la unir la paraula innovació a la paraula empresa i a la paraula emprenedors al futur econòmic per a la nostra societat”.

“Tot el que ara apostem per una empresa de base tecnològica i de base innovadora, que a més aporten tecnologia a altres sectors tradicionals, és la nostra garantia de futur”, ha afirmat,

“A partir d'ara plantejarem una taula de treball on estaran representats l'Ajuntament de Castelló, Diputació, l'Autoritat Portuària Castelló, el Aeroport de Castelló, les dues universitats i una presència empresarial que com a mínim estarà entorn al 50%, ja que creiem de manera ferma en la col·laboració públic privada”, ha subratllat la *reponsable d'Innovació i Indústria del Consell.

El president de l'Autoritat Portuària de Castelló, Rubén Ibáñez, ha celebrat que “hui és un dia de satisfacció per a tots perquè culminem el treball emprés durant aquests mesos amb la Conselleria” i, sobre aquest tema, ha subratllat que amb aquest protocol “fem realitat un somni; posar en el mapa de la innovació i la tecnologia a la ciutat de Castelló”.

En aquest sentit, Ibáñez ha assegurat que “el protocol és el nus que ens farà molt més competitius encara des del punt de vista de la terra” ja que, “suposa estrényer els llaços amb la ciutat i la pròpia província, perquè el port no sols mira a la mar sinó també mira a la terra”.

“La signatura de hui va més enllà d'una declaració d'intencions” i, sobre aquest tema ha recordat que els pressupostos del Consell per a l'any 2024 “ja contemplen una inversió de 100.000 euros per a eixe concepte”, ha recordat la consellera Nuria Montes.

​​​​​​​