11/11/2023

Castelló ultima els preparatius per a obrir el Centre sènior de vida activa i saludable, un espai dirigit a persones majors de 60 anys que està previst que es pose en marxa de manera imminent. L'alcaldessa de Castelló, Begoña Carrasco, al costat de la regidora de Gent gran, Clara Adsuara, el regidor de l'àrea de Participació Ciutadana, Vicent Sales i tècnics municipals, ha visitat aquests dies les instal·lacions del centre per a conéixer de primera mà els serveis que prestaran a la ciutat.

La primera edil ha assegurat que “Castelló tindrà en breu el centre de referència que els nostres majors es mereixen perquè són part activa de la ciutat”. Entorn de 35.000 persones majors de 60 anys de la ciutat tindran aquest espai per al seu ús i disfrute durant tot l'any.

Es tracta d'un edifici l'obra del qual va finalitzar al gener de 2023 i que l'anterior equip de govern va deixar sobre la taula encara amb l'obra acabada i amb l'equipament interior llest. “Han sigut mesos de paralització que des que arribarem el 17 de juny estem tractant de revertir agilitzant al màxim el condicionament del centre per a complir amb la normativa vigent i sol·licitant els permisos corresponents per a obrir amb plenes garanties”, assenyala l'alcaldessa, Begoña Carrasco.

I afig: “No creiem en la política de terra cremada. Es tracta d'una infraestructura que serà referent a Castelló gràcies al treball realitzat pels tècnics municipals. El que hi ha hagut és una mala gestió política que ha retardat la seua obertura durant massa temps. Per a aquest govern la seua posada en funcionament ha sigut una prioritat i en aquests moments la seua inauguració està cada vegada més a prop”.

L'alcaldessa ha felicitat els arquitectes municipals per haver transformat l'antiga casa de la Cultura en un centre innovador, d'avantguarda, adaptat a les noves tecnologies que donarà servei a milers de veïns i que millorarà la seua qualitat de vida.

El centre de referència en envelliment actiu i saludable compta amb 2.200 metres quadrats i oferirà més de 50 activitats i experiències tecnològiques en projecte. Un servei d'innovació aplicada a la salut física, mental i social en persones majors. Les activitats han sigut dissenyades per a convertir aquest espai en un centre de referència experimental que, mitjançant diverses tecnologies de caràcter innovador, permeta múltiples possibilitats d'activitat per a les persones majors, on puguen potenciar les seues capacitats i fomentar l'autonomia personal.

Un centre pioner en el disseny de processos, serveis i programes que supera el concepte de centres d'envelliment actiu que existeixen en l'actualitat i fa efectiva la idea d'envelliment saludable.

Comptarà també amb un taller d'hort urbà, per a aprendre nocions bàsiques d'horticultura; educació en mindfulness, amb tècniques d'aprenentatge per a manejar l'atenció; ensenyament de ioga terapèutic-restauratiu per a relaxar el sistema nerviós; reeducació del sòl pelvià, hipopresius i ergonomia-educació postural; dansa fitnes, Jocs mentals digitals; reminiscència; videojocs sènior; escacs digitals; viatges sensorials de realitat virtual o interiorisme en realitat augmentada, entre altres. A més, es crearà un Club d'emprenedors Sènior per als quals vulguen prestar els seus coneixements, professionalitat i temps a persones que ho requerisquen.

El projecte té una inversió total de 3.520.908 euros cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i l'Ajuntament de Castelló, dins de l'objectiu temàtic nou de l'Estratègia de Desenvolupament Sostenible i Integrat, EDUSI Castelló. D'aquesta inversió, 3.342.100 euros corresponen a l'obra, 114.357 euros, equipament informàtic i 64.451 euros al mobiliari.