12/03/2024

11 de març de 2024.- L'alcaldessa de Castelló, Begoña Carrasco, ha presidit aquest migdia la roda de premsa que ha servit per a fer balanç de les festes de la Magdalena 2024 que van finalitzar ahir amb el tradicional “Magdalena Vítol”. Al costat de l'alcaldessa han comparegut la regidora de Festes, Noelia Selma; el regidor d'Urbanisme i Serveis Públics, Sergio Toledo i el regidor de Seguretat i Emergències, Antonio Ortolá.

Carrasco ha recordat en primer lloc “un Vítol que va depassar totes les nostres expectatives, amb més de 15.000 persones que van abarrotar la Plaça Major”.

L'alcaldessa ha afirmat que “hui tenim molta emoció del que hem pogut viure tant ahir com en aquestes nou jornades, en una Magdalena de rècord. Perquè això és el que ha sigut aquesta edició de les nostres festes: unes festes de rècord, multitudinàries, tots els dies, molt participatives”.

“Unes festes també històriques per eixa consecució del BIC per a la nostra Desfilada de Gaiates i, per descomptat, unes festes en les quals no podem deixar de mostrar el nostre respecte i agraïment a tots i cadascun dels col·lectius que ens han ajudat a realitzar-les: Gaiates, colles, associacions i empreses”, ha comentat.

Carrasco també ha destacat “que ha sigut una Magdalena ben coordinada i ben treballada des de totes i cadascuna de les àrees municipals. Sempre diem que som un només govern, amb un només cor bategant per Castelló i crec que en aquestes festes ho hem tornat a demostrar”.

També ha volgut fer una menció especial “per a l'extraordinari treball que han realitzat tots i cadascun dels membres de la Junta de Festes, de manera altruista, i que durant nova dies han aparcat en la seua vida per a entregar-li-la als altres i a la festa, perquè Castelló tinguera ‘les millors festes del món”.

Carrasco ha mostrat també el seu agraïment al dispositiu de Policia Local de Castelló al capdavant, AMUs, Bombers; Protecció Civil, Serveis Sanitaris Municipals, entre els que es troben els prfessionals del que han donat assitència
des del punt PICE i també una menció especial a les Brigades Municipals per tots i cadascun dels muntatges que s'han realitzat durant les festes i Serveis de neteja i recollida de residus.


Impacte econòmic

Respecte a l'impacte econòmic, l'alcaldessa de Castelló ha destacat que “està per damunt dels 15 milions d'euros i l'ocupació hotelera, en alguns casos, el percentatge durant tota la setmana ha estat fregant el 95% i el 100% el cap de setmana. Sabem que durant el cap de setmana els hotels de Castelló han estat plens”.

“El que pretenen la nostra festes és ser un revulsiu també turístic i econòmic i ser un punt de trobada per als castellonencs i de la resta de la província, que s'ha tornat a bolcar amb la Magdalena, amb els nostres pobles que han participat en el Pregó o en l'Ofrena, amb les Reines de la província omplint el Saló de Plens en la recepció del passat dissabte al matí”, ha assegurat.

Relacionat també amb l'impacte econòmic, Begoña Carrasco ha destacat la dada d'atencions en les oficines ‘Tourist Info’ durant les festes. “Han passat 3.890 persones de les quals 3.352 són d'àmbit nacional enfront de les 1.155 de l'any passat. I els estrangers han sigut quasi 600 visitants, enfront dels 188 de 2023”.

La primera edil ha resumit que “per això, parlem d'aquestes festes de rècord, multitudinàries i participatives i històriques per la declaració de BIC per a la Desfilada de Gaiates”.


Participació Massiva

Per part seua, la regidora de Festes, Noelia Selma, ha desgranat també algun de les dades que llança aquesta Magdalena 2024, qui ha agraint la labor de l'equip de la Junta de Festes, “programant més de 200 actes i elaborant un programa, en menys de huit mesos, que ha estat més que a l'altura de les circumstàncies”.

Selma ha recordat així mateix les xifres més destacades de la setmana festiva quant a participació “amb eixes 165.000 persones participant en la Romeria dels Canyes; més de 30.000 que van gaudir de la “Nit Màgica” en la nit del dimarts.10.000 persones es van divertir amb el Cus Multicolor. La Encesa, la posada de llarg de tots els nostres monuments gaiateros, va tindre la presència de 6.500 persones que van veure l'encesa de les 19 Gaiates i el fantàstic castell de focs artificials piromusical”.

“El Pregó va tindre la participació de més de 3.500 persones, moltes d'elles arribades des d'altres municipis de la nostra província. El Pregó Infantil es va omplir de vida amb més de 2.300 xiquets i xiquetes que van desfilar el dilluns al matí, amb una alta implicació dels col·legis de la ciutat, participant més de 30 d'ells”, ha explicat.

La responsable de l'àrea de Festes ha ressaltat que “ahir, en l'última jornada de festes, va haver-hi també un ple en la Plaça Major en la clausura de ‘XXXIII Festival Internacional de Música de Festa’, amb 4.000 persones, presenciant les bandes arribades dels diferents països i a la Banda Municipal de Castelló”.

“Hem tingut unes bandes de qualitat excepcional i estem molt satisfets amb el gran èxit que ha tingut aquesta edició”, ha insistit.


Èxit del Magdabot

Una altra de les novetats de la Magdalena 2024 ha sigut l'assistent virtual que s'ha posat en marxa per primera vegada en les festes de la Magdalena.

Noelia Selma ha apuntat que “Magdabot ha comptat amb uns 5.200 usuaris amb un total de missatges 60.000. La mitjana ha sigut 10 missatges per usuari. I 4 de cada 5 usuaris han utilitzat l'assistent per a consultar “Què hi ha ara?”, mentre que 2 de cada 3 han entrat en el programa oficial de festes.

Ha sigut un encert incorporar les noves tecnologies perquè en tot moment el que hem pretés és arribar al màxim nombre de persones possible”.


Magdalena inclusiva

També com una nova iniciativa s'ha posat en marxa “la ‘Magdalena Inclusiva’, obrint les mascletaes als col·lectius de persones amb alguna mena de discapacitat. Noelia Selma ha agraït en aquest punt la col·laboració de la regidora de Benestar Social, Maica Hurtado, qui ha treballat per poder comptar amb aquestes zones adaptades d'aquestes accions, habilitant un espai preferent, molt prop de les Reines, perquè pogueren sentir l'espectacles de pólvora”.

“Per aquest espai han passat membres del col·lectiu de l'ONCE, l'associació d'usuaris de gossos guia de la Comunitat Valenciana, AspeguiCV, així com usuaris de la Unitat de Salut Mental del Centre Gran Via, la residència i Centre de Dia de la Pineda. I ahir prop d'una trentena de persones sordes pertanyents a l'Associació de Persones Sordes de Castelló (APESOCAS) van gaudir també de la mascletà adaptada per a ells. Col·locats sobre una tarima de la mesura mínima”, ha recordat Selma

Concerts gratuïts i multitudinaris

Referent als concerts, “han sigut una altra de les cites multitudinàries que ha omplit cada nit el recinte de concerts. Les festes de la Magdalena han comptat amb artistes actuals com Beret, el concert dels quals vam poder gaudir la nit del dissabte”.

L'edil ha destacat que “tots els concerts, de diversos estils, han sigut gratuïts: Funambulista, Marlon o La Fugida entre altres com Dry River, apostant per diferents estils i pensats per a tots els públics per a gaudir al màxim de les festes fundacionals de Castelló”.

Selma ha volgut esmentar la volta de la programació magdalenera en el Teatre Principal o la recuperació de la “Dansà Infantil i Juvenil” o el gran èxit que va tindre l'espectacle musical homenatge a Nino Bravo ‘Libre’ en col·laboració amb la Banda Municipal de Castelló, i altres concerts en la Plaça Major.


Menys queixes i més seguretat als carrers

Per part seua, el regidor de Seguretat i Emergències, Antonio Ortolá. Ha fet balanç del referent al desplegament del dispositiu de la seua àrea durant les festes.

En primer lloc, Ortolá s'ha referit al Punt d'Intervenció de Curta Instància, pioner a Castelló i que serveix per a atendre persones sense necessitat de derivar la majoria de casos a un centre hospitalari i així alleujar la pressió que pateixen aquests serveis d'urgència.

“Les assistències sanitàries en via pública han sigut 545, de les 132 han requerit trasllat, 79 han arribat al PICE, mentre només 52 s'han derivat a l'hospital”.La majoria d'atencions el 31% ha sigut per intoxicacions etíliques o el 27% per processos dermatològics”.

L'edil ha destacat en primer lloc que “hem comptat amb major desplegament d'efectius als carrers que altres anys i és una cosa que la gent ha notat i que ha contribuït a fer d'aquesta una Magdalena més segura. Les xifres són positives pel molt que han disminuït els percentatges en aquest àrea”.

Així, Ortolá ha posat de rellevància que “el nombre de crides que s'han rebut a la sala del Centre Integral Municipal de Seguretat i Emergències han sigut 2.039, la qual cosa suposa un 9,38% menys menys respecte al mateix període de 2023. Les crides per sorolls i molèsties han sigut 211; un 10,21% menys que l'any anterior”.

Pel que fa a problemes relacionats amb la seguretat ciutadana, “les incidències s'han reduït en un 23,27%, sent significatiu el descens de baralles en un 37,62%, a causa de l'ampli desplegament de prevenció”.

També respecte a 2023, els serveis sanitaris de la sala CIMSE s'han reduït en un 21,2% i els accidents de trànsit sense ferits s'han reduït un 9,1% respecte al 2023, els accidents amb ferits, han sigut els mateixos que l'any passat, un total de 14.

El regidor ha apuntat un altre descens en conte a la Seguretat Viària “amb descens del 7% en els accidents sense ferits”. Les assistències sanitàries han descendit, en general en un 21%.

Ortolá també ha volgut ressaltar “la col·laboració de la Policia Local amb les festes a través dels acompanyaments als Carros Engalanats, la qual cosa ha merescut el reconeixement de la pròpia Federació de Colles”.

Neteja i Serveis Públics

Una altra de les àrees de les quals s'ha fet balanç és la de Serveis Públics amb la important labor que es realitza per a mantindre neta de residus la ciutat durant els nou dies de festes. Així, el regidor delegat, Sergio Toledo, ha anat oferint les dades sobre aquest tema.

L'edil ha recordat que “en total, l'equip humà del dispositiu 2024 ha sigut de 127 persones i 61 vehicles i maquinària. I a això cal sumar el reforç amb 126 contenidors més, zones més concorregudes”.

Quant a neteja viària, la recollida ha sigut de 74.880, la qual cosa suposa en augment del 17,77% respecte a 2023.

En el cas dels Residus Sòlids Urbans han sigut 1.472.540 quilos quilos, la qual cosa puja la xifra en un 0,30% també respecte a l'any passat. Augments també en el que té a veure amb la recollida selectiva i els seus diferents elements.

“Des del dissabte 2 al diumenge 10 de març es van recollir 50.340 quilos de paper *carton, pujant un 0,52%; la recollida de residus orgànics ha sigut de 69.820 suposant un 3,59% més, mentre que els envasos lleugers representen una xifra que aconsegueix els 47.400 quilos elevant el percentatge respecte a la Magdalena 2023 en un 4,96%”, ha dit.

La recollida d'altres elements importants com són els estris que es deixen en la via pública per a la seua retirada per part dels serveis de recollida municipals, que ha augmentat un 48,45%, amb 30.640 quilos. Toledo ha volgut insistir que “des que arribem a l'equip de govern hem fet èmfasi per a garantir que els camins de la Marjalería, abocadors incontrolats i també en punts de la ciutat estigueren controlats”.

Referent al vidre ha “mancant comptabilitzar alguns contenidors del cap de setmana hi ha hagut un xicotet increment, fregant les 16 tones”.

Sergio Toledo també s'ha referit a la instal·lació de fins a 60 nous urinaris addicionals, que han permés “tindre els carrers més nets que en altres anys”.

El regidor ha ressaltat també durant la seua intervenció que “les *collas i gaiates han pogut comptar, abans de la celebració de les festes amb els seus permisos i llicències en regla i d'acord amb els projectes que havien presentat”.

​​​​​​​