12/02/2024

El primer pressupost del govern ‘del canvi’ entrarà en vigor aquest dijous després de la seua publicació en el Butlletí Oficial de la Província, una vegada finalitzat el període d'exposició pública. “Els castellonencs avalen el pressupost municipal al no presentar-se cap al·legació”, ha destacat l'alcaldessa, Begoña Carrasco.

Es tracta d'uns comptes que ascendeixen a 214,5 milions, les més altes de la història de la ciutat, amb la qual els castellonencs es veuran beneficiats de la rebaixa d'impostos. Un pressupost amb el qual el govern que lidera Begoña Carrasco pretén fer més amb menys i que responen a les demandes reals dels ciutadans.

La primera edil ha assenyalat que “és l'hora de Castelló. Aquest és un pressupost d'un govern de tots i per a tots. Hui materialitzem les línies estratègiques de nostres primeres comptes amb les que destinem més recursos a neteja, il·luminació, asfaltat i seguretat amb més agents als carrers, amb una aposta per l'ocupació per a retindre el talent a la ciutat i amb més participació ciutadana per a respondre a les necessitats del dia a dia dels ciutadans”.

I afig: “Un pressupost per a convertir a la ciutat en la capital mediterrània que mereix ser”.

Es tracta d'uns comptes centrats en la necessària reactivació econòmica. “Tal com ens vam comprometre activem la baixada d'impostos per a ajudar a les famílies. Més de 3,5 milions d'estalvi en impostos perquè els veïns tinguen més fàcil omplir la nevera, pagar les seues factures i arribar a fi de mes, perquè els autònoms tinguen més facilitats per a alçar la persiana dels seus negocis i perquè les pimes de la ciutat puguen seguir avant”, argumenta.

En aquest aspecte, Carrasco assegura que la capitalitat que ha d'exercir Castelló ha de passar per “facilitar l'arribada de projectes i d'inversions perquè no hi ha millor política social que l'ocupació”.


Projectes en marxa

La primera edil assenyala “la nostra obstinació per revitalitzar el centre de la ciutat ens porta a acaronar més que mai al nostre comerç local de proximitat, amb accions de dinamització tot l'any i més bons comercials”. En aquest sentit destaca la posada en marxa, amb aquest pressupost, de la reforma del Mercat Central, “un recinte que l'any 2024 coneixerà el seu projecte de remodelació per a transformar-lo en un modern aparador de productes de proximitat de l'horta i de la mar, però també com a recinte gastronòmic i reclam turístic del centre”.

D'altra banda, el govern municipal dedicarà a les polítiques de mobilitat 12,8 milions, entre el que destaca l'aposta per renovar per complet el transport amb l'autobús urbà, que augmenta el seu pressupost en 1,5 milions d'euros fins a arribar als 8,8 milions d'euros, o el *Bicicas, que l'augmenta en 300.000 euros, i que disposa de 1,2 milions d'euros.

Els primers comptes de Carrasco també aspiren a fer del Grau el millor aparador turístic per a això “és una prioritat que la Tinença d'Alcaldia del Grau tinga agents de Policia Local les 24 hores, a més de la reforma del Centre Social La Panderola, la rehabilitació parcial de la sala d'actes del Centre Cultural La Marina o la reforma de l'avinguda Ferrandis Salvador”, apunta.

A més, el pressupost persegueix la recuperació de Castelló com a Ciutat de l'Esport, fomentant esdeveniments esportius, també millorant les instal·lacions municipals. Destaca el projecte de la poma *albinegra, comptant amb un millor *Castalia per al seu ascens.


Un pressupost per a tots


“És un pressupost que pensa en gran però que cuida el xicotet perquè darrere hi ha un equip compromés amb els ciutadans. Així ho estem demostrant des del primer dia”, defensa Carrasco. I destaca: “Són uns comptes reals, ajustades i que demostren que mantenen intacte l'esforç a protegir i cuidar a tots els col·lectius, a tots els que necessiten de l'atenció d'aquest govern municipal. Prova d'això és que destina més de 17 milions per als serveis socials, amb més de 740.000 euros per al transport adaptat, més de 600.000 euros per a l'alberg municipal que gestiona Càritas l'increment de les ajudes a entitats socials o la posada en marxa de l'Oficina de la Discapacitat.

La primera edil ha posat en valor que el govern ha escoltat l'oposició, “una cosa impensable en aquests últims 8 anys, ja que mai es van asseure amb nosaltres ni una sola vegada a negociar ni a consensuar cap punt dels pressupostos, més enllà de les comissions plenàries que legalment estan establides. Nosaltres sí ho hem fet i existeix un compromís de tindre en compte algunes de les propostes de Compromís quan s'incorpore el romanent del 2023”.


Educació i Cultura


L'àrea d'Educació i Cultura compta en aquest pressupost amb 7 milions d'euros per a les obres dels col·legis *Elcano i *Canós i amb el compromís d'ampliar en una segona fase.

Aquest departament comptarà amb 366.000 euros de pressupost per a posar en marxa un pla de retenció del talent dels joves, “perquè la generació de *veinteañeros, els millor formats de la història d'aquesta ciutat, troben oportunitats a la ciutat que els va veure nàixer”, assegura la primera edil.

​​​​​​​