12/02/2024

12 de febrer de 2024.- L'alcaldessa de Castelló, Begoña Carrasco, ha rebut la visita aquest matí del Conseller de Cultura i vicepresident primer de la Generalitat, Vicente Barrera, amb el qual ha mantingut una reunió de treball. Una reunió en la qual han participat així mateix personal tècnic del consistori i de la pròpia conselleria.

Així, entre els temes tractats entre la primera edil i el conseller, destaquen alguns que tenen a veure amb espais emblemàtics com l'edifici de La Pèrgola, al Parc Ribalta, i el seu desbloqueig.

La primera edil ha anunciat que “la voluntat conjunta és continuar fent passos avant, desjudicialitzant aquest projecte, apostant pel consens i el diàleg, i posant-lo a la disposició de tots els castellonencs. Aquesta és la base per a començar ja a treballar en el projecte de la nova Pèrgola i acabar amb l'actual plet”.

La decisió sobre aquest procediment judicial és imminent, ja que parlem del 21 de febrer”, ha avançat.

Carrasco ha volgut destacar que “independentment quina siga la resolució del plet, la col·laboració és total i absoluta de l'Ajuntament per a desbloquejar La Pèrgola, un edifici amb alt valor sentimental per als castellonencs que volem retornar a la ciutadania. I així ens posarem a treballar, des del minut 1 per a això”.

Al mateix temps, ha volgut posar l'accent en “la nova actitud i la nova línia estratègica de col·laboració institucional entre la Generalitat Valenciana i l'Ajuntament de Castelló, per a solucionar tots els problemes que concerneixen a la nostra capital”.

Per a Carrasco el projecte de l'anterior govern “respectava la idiosincràsia i la relació amb l'entorn d'aquest parc declarat BIC. Però volem anar un pas més enllà i endolcir-lo encara més perquè quede integrat de la millor manera possible”.

D'altra banda, la màxima responsable de l'Ajuntament ha recordat que “la reforma de La Pèrgola és un projecte heretat, i si cal modificar-lo per a adequar-lo més a l'entorn, per part de l'actual govern municipal, s'adequarà”.

Begoña Carrasco ha insistit que “va ser la conselleria de Cultura qui autoritza en el seu moment la reforma de La Pèrgola. En eixe moment l'Ajuntament de Castelló trau a licitació i adjudica a una empresa però, de sobte, comença l'enfrontament entre PSOE i Compromís es revoca l'autorització de reforma i l'empresa, que ja tenia en marxa el procediment per a reformar-la, no pot arribar a executar-lo”.

No sols s'ha perdut només temps, sinó també molts diners, ja que era una obra que comptava amb fons europeus, que tornarem a sol·licitar per a dur a terme la reforma de l'edifici”, ha dit l'alcaldessa.

Per part seua, el conseller Barrera ha afirmat que la situació que s'ha produït amb la reforma de La Pèrgola “és una cosa insòlita, ja que la pròpia Conselleria de Cultura, a través de la seua direcció general de Patrimoni s'esmena a si mateixa. Els polítics som ací per a impulsar projectes i no per a paralitzar-los i molt menys per a judicialitzar-los entre les pròpies administracions”.

L'acord està pres, cal fer possible aquest projecte i fer-lo al més prompte possible, ja que tota la paralització ve dels enfrontaments dels governs anteriors que no tenim per què heretar”, ha puntualitzat el conseller de Cultura.

Així, l'alcaldessa de Castelló s'ha mostrat favorable “a conservar, respectant les recomanacions que arriben des dels òrgans de Patrimoni i Cultura i que puga ser integrat i utilitzat pel veïns de Castelló, com ha sigut al llarg de la seua història”.

Declaració BIC per a les Gaiates

Un altre dels temes tractats en la reunió ha sigut la declaració com a Bé d'Interés Cultura (BIC) per a les Gaiates.

Sobre aquest tema, el conseller Vicente Barrera ha mostrat la seua voluntat de “poder avançar en aquesta declaració, mancant sengles informes del Consell Valencià de Cultura i de la Universitat Jaume I, per a aquestes mateixes festes.”

Estem treballant per a poder aconseguir aquesta declaració BIC en l'última reunió del Consell del mes de febrer, que serà el dia 27, i estrenar per a la Magdalena 2024”, ha assegurat Barrera.

​​​​​​​