06/12/2023

Hui situem a Castelló en el mapa de la defensa de la nostra Constitució, dels nostres drets i llibertats, del nostre ordenament jurídic, de la llibertat, la igualtat i la fraternitat. En això, sempre ens trobaran, les vegades que siguen necessàries, per a blindar un ordre legal que ha de ser indestructible i que no es pot tolerar com a moneda de canvi”. Així s'ha expressat l'alcaldessa, Begoña Carrasco, en el 45 aniversari de la Constitució Espanyola que ha convertit la capital en l'epicentre dels actes commemoratius pel 6 de desembre.

Després de la celebració en la Diputació Provincial de l'acte institucional pel Dia de la Constitució, que ha reunit els membres del Consell, els actes han continuat en la plaça Major de la capital amb la primera lectura pública de la Carta Magna que organitza l'Ajuntament en el seu 45 aniversari, on han participat desenes de castellonenques de totes les edats, també xiquets.

A aquesta lectura s'ha sumat la primera edil amb l'article 14: ‘Els espanyols són iguals davant la llei, sense que puga prevaldre cap discriminació per raó de naixement, raça, sexe, religió, opinió o qualsevol altra condició o circumstància personal o social’. A continuació han sigut els regidors els qui han anat llegint diferents articles de la Carta Magna. “La Constitució Espanyola compleix hui 45 anys i està més de moda que mai a causa de la situació de tensió que es viu en aquests moments”, afirma Carrasco, qui ha aprofitat per a llegir a tots els presents.

El tradicional concert de la Banda Municipal de Castelló amb motiu d'aquesta festivitat ha tornat a l'oferir-se des del cor de la ciutat amb una plaça Major plena de nou. El president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, al costat de l'alcaldessa de la ciutat i la presidenta de la Diputació Provincial, Marta Barrachina han presidit el concert commemoratiu pel dia de la Constitució. Un acte que ha comptat a més amb la presència de la presidenta de les Corts Valencianes, Plans Massó; Consellers; la subdelegada del Govern, la delegada del Consell; diputats nacionals i senadors, diputats autonòmics i provincials, entre altres autoritats.

Aquest concert pel 6 de desembre dona suport a la declaració de la sarsuela com a Patrimoni de la Humanitat pel que totes les peces han girat al voltant del món de la sarsuela com per exemple el clàssic de la boda de Luis Alonso. Entre el repertori han sonat el pasdoble la Calesera de Francisco Alonso, el Tambor de granaders de Ruperto Chapí i el Trust dels Tenorios de José Serrano i ha finalitzat amb l'himne regional i l'himne d'Espanya.

 

 

​​​​​​​