29/12/2022

El govern de l’Acord de Fadrell impulsa uns comptes que consoliden el canvi cap a un Castelló més social, sostenible i innovador

L'Ajuntament de Castelló ha aprovat en el ple extraordinari celebrat aquest dijous el Pressupost Municipal per a l'exercici 2023 que ascendeix a 195,87 milions d'euros que, una vegada consolidat amb els pressupostos dels patronats municipals ascendeix a 197,37 milions. Els comptes han sigut aprovades amb els vots a favor del govern de l’Acord de Fadrell (PSPV-PSOE, Compromís i Podem-EU), els vots en contra de PP, Ciutadans i Vox i l'abstenció de la regidora no adscrita.

L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha destacat que els pressupostos recullen “els objectius i prioritats de l'administració municipal durant tot l'any i que són el de la millora de la qualitat de vida de la ciutadania, proporcionar serveis adequats i impulsar el desenvolupament econòmic, fent de Castelló una ciutat amb un futur esperançador per a tota la ciutadania”.

Marco ha recalcat en la seua intervenció que l'Ajuntament encara el nou exercici amb una economia local sanejada “que permet afrontar els reptes de futur amb major capacitat de gestió”. Així, ha recordat que el pressupost de 2023 creix un 20% respecte a 2015 i ha apuntat que “falta per incorporar els nous fons europeus que ha captat Castelló, la resolució dels quals ha sigut posterior, i que faran augmentar els comptes per damunt dels 200 milions. “És un pressupost que guiarà les polítiques que busquen un Castelló millor, més pròsper, més just i igualitari, uns comptes que mantenen el gran objectiu del benestar ciutadà amb accions, projectes i serveis que ajudaran a transformar Castelló”, ha indicat.

La regidora d'Hisenda, Monica Barabás, ha destacat que “el de 2023 serà un pressupost que consolida les polítiques del canvi i de transformació de Castelló”. “Són uns pressupostos centrats en les persones, que aposten pel benestar social, per l'ocupació i per les infraestructures”, ha afirmat. En aquest sentit, ha posat en valor l'augment en les àrees de Benestar Social, amb 17,63 milions d'euros (91,29% que en 2015) i en ocupació, amb un pressupost de 5,7 milions (un 455% més que en 2015).

El segon tinent d'alcaldia, Ignasi Garcia, ha destacat que “s'aproven hui uns pressupostos més socials i progressistes que, en aquests moments en què cada vegada ens costa més poder omplir el carro de la compra i pagar la factura de la llum, posen a les persones en el centre de les nostres polítiques”.

"El nostre objectiu és que aquests pressupostos donen resposta a les necessitats de la ciutat de Castelló i que facen front, de la mateixa manera, als reptes de futur que tenim com a societat, per a fer de Castelló i el Grau una ciutat ecològicament, socialment i econòmicament sostenible, capaç de resistir els efectes del canvi climàtic”, ha assenyalat Garcia, que ha explicat que “les que hui aprovem són uns comptes municipals centrats en fer que ningú quede arrere, que són motor econòmic de la ciutat, i que garanteixen drets i serveis públics de qualitat promovent l'ocupació, l'habitatge digne i la inclusió social, perquè estem convençuts que aquesta és la millor recepta per a fer front a la inflació que estem patint”.

Per part seua, el tercer tinent d'alcaldia, Fernando Navarro, ha sostingut que el pressupost “consolida un canvi irreversible en el rumb i la inèrcia de l'Ajuntament”, i ha destacat fites aconseguides respecte a 2015 que han afermant les polítiques en transició ecològica i habitatge, com l'augment d'un 30% de les polítiques de medi ambient, la inclusió de l'Oficina d'Habitatge en la Xarxa Xaloc de la Generalitat i la pròxima canalització de 15 milions en ajudes per a la rehabilitació d'edificis, la posada en marxa de l'Oficina Municipal de l'Energia, l'elaboració d'un mapa per a impulsar la instal·lació de fotovoltaiques en les cobertes d'edificis, el pla de vigilància ambiental en la Marjaleria, o el procés de regularització dels habitatges municipals.

Transició Ecològica disposarà de 1,8 milions d'euros per a continuar impulsant mesures de transició energètica, conservació del territori i la biodiversitat, qualitat ambiental i reactivació agroecològica. En Habitatge es destinaran 1,6 milions, destacant la redacció dels primers projectes de rehabilitació en edificis vulnerables del Programa Barris. Navarro, així mateix, ha ressaltat que el pressupost municipal “bandeja l'austeritat i la contenció”.