14/05/2024

14 de maig de 2024.- El regidor de Modernització, Paco Cabañero, ha presentat hui la programació amb motiu del Dia Mundial d'Internet, que se celebra cada 17 de maig. I ho ha fet acompanyat pel president de Xarxatec, José Bort, i per Carlos Jaime, gerent de Xarxatec, així com amb tècnics de l'àrea de modernització.

Es preveuen diverses jornades els dies 16, 17 i 18 de maig, amb activitats per a tots els públics que seran gratuïtes i es comptarà amb xarrades per a persones majors. A més, com a novetat, el dissabte 18 de maig se celebrarà la Festa d'Internet, dirigit als més xicotets amb tallers sobre robòtica que l'Ajuntament ha impulsat de la mà de Xarxatec.

El regidor de Modernització, Paco Cabañero, assenyala que “tenim clar que el futur passa per les noves tecnologies i la implicació dels més xicotets en la utilització d'aquestes eines de manera segura contribuirà al fet que el dia de demà aprenguen més sobre un camp que els obri múltiples possibilitats per a tindre èxit en el futur. I que eixe èxit d'ells, redunde en talent castellonenc que es quede a Castelló”.

Per part seua, José Bort, president de Xarxatec, l'associació d'empreses tecnològiques de Castelló que compta amb 70 signatures associades generant 22.000 ocupacions, ha destacat la importància d'aquestes iniciatives que acosten la tecnologia als més xicotets. “És important incentivar i acostar aquest sector als més xicotets per a, en el futur, satisfer les necessitats de treball en matèria de tecnologia la província. Només l'11% de les xiquetes mostren interés en estudis STEM i només un 7% es matriculen en estudis universitaris del sector. Volem que, gràcies a aquesta mena d'esdeveniments, se sensibilitze a tota la població”, ha matisat.

De la mateixa manera ha posat en valor que en aquest esdeveniment que acollirà la plaça Major dissabte que ve ja compta amb més de 130 persones registrades per a participar en els tallers i “durant el mateix dissabte també es donarà l'oportunitat de participar en activitats als qui no s'hagen inscrit prèviament perquè volem que aquesta siga la gran festa de la tecnologia a Castelló”, ha afegit.

Al seu torn, Carlos Jaime, gerent de Xarxatec ha assenyalat l'objectiu d'aquest programa: “Volem que els xiquets i xiquetes aprenguen amb la tecnologia i puguen veure el que han creat amb les seues pròpies mans”. “El dissabte comptarem amb dos robots que ens ajudaran en el treball. Un d'ells, el robot cambrer repartirà botelles d'aigua als participants, i l'altre robot de neteja que s'encarregarà que quede com estava”, ha complementat.

Així mateix, el gerent de Xarxatec ha destacat que “els participants també podran unir-se a un taller de coets d'aigua, sense necessitat d'inscripció, on muntaran un coet amb material reciclat que es llançarà amb aire comprimit”.

Una programació per a persones majors i joves

Les activitats, que seran gratuïtes, començaran el dijous 16 de maig de 17.00 a 18.00 hores en el Centre Columbretes amb un taller sobre la Seu Electrònica i el Portal Tributari de l'Ajuntament per a persones majors. Aquesta mateixa xarrada també s'impartirà el 17 de maig de 12.00 a 13.00 hores en el Centre Urban i el mateix 17 de maig de 17.00 a 18.00 hores en el centre del carrer Antonio Maura.

La programació continuarà el dissabte de 10.00 a 13.00 hores en la Plaça Major de la ciutat, on hi haurà un esdeveniment dirigit als més xicotets amb tres tallers sobre robòtica educativa i les Noves tecnologies.

El primer d'ells està dirigit a xiquets d'entre 3 a 5 anys, amb racons STEM. Estarà format per dos grups de 25 participants, on podran gaudir amb figures llec i un taller de programació de robots.

El segon taller, dirigit a xiquets de 6 a 14 anys, també tindrà dos grups: un de robòtica i creació, on podran construir el seu propi robot, i un altre grup de Minecraft i creació de videojocs a partir de la tecnologia.

L'últim taller, per a joves d'entre 12 i 18 anys, consistirà en un taller de muntatge d'equips informàtics on podran participar en l'acoblament d'un ordinador potent, i una demostració del funcionament d'un ordinador d'última generació amb videojocs.

​​​​​​​