25/11/2022

L'alcaldessa anima a participar en les jornades ‘Romania a Castelló’ pensades per a acostar la cultura i tradicions i estrényer llaços

Castelló acollirà des d'aquest dissabte i fins dilluns que ve les jornades Romania a Castelló, una proposta cultural i d'oci programada per a commemorar la celebració, el pròxim 1 de desembre, del Dia Nacional de Romania. Es tracta d'una proposta amb la qual l'Ajuntament vol donar un impuls als llaços existents entre Castelló i Romania, un país que compta a la ciutat amb una important implantació de la seua comunitat.

L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha destacat que la proposta que engloba Romania a Castelló “està pensada per a acostar la cultura i les tradicions romaneses a través d'una programació que incorpora actuacions musicals, mostres d'artesania, balls tradicionals i presentacions de llibres entre moltes altres propostes culturals i d'oci obertes a la ciutadania”.

Marco ha recalcat també que aquestes jornades se celebren després de “la històrica Cimera hispanoromanesa que ha acollit Castelló, que ha suposat una fita en les relacions bilaterals entre tots dos països i que ha servit per a reforçar encara més els vincles de la ciutat amb la comunitat romanesa”.

La programació de Romania a Castelló arrancarà aquest dissabte a partir de les 18.00 hores en el centre cultural La Marina del Grau amb les activitats Romania en la mar de l'art. Una proposta que contempla l'actuació dels pianistes Sara Stanciu, Lucas Pecheanu, Thomas Manuel Istrate i Carla Scrobutiu Todorut. També tindrà lloc una interpretació poètica a càrrec de Javier Cristian Roman, una exposició d'aquarel·la del pintor Tiberiu Mateescu, així com una presentació de llibres.

El diumenge dia 27 de novembre, a partir de les 12.00 hores, tindrà lloc l'acte pel Dia Nacional de Romania amb actuacions musicals, balls tradicionals, exposicions de vestits i artesania romanesa en l'antic recinte del Mercat del Dilluns. Abans, a les 11.30 hores, hi haurà una actuació de xiquets i xiquetes del cor Mugurii i el cor parroquial Carpe in Deum, en la parròquia ortodoxa romanesa Sant Nicolau, situada al carrer Sant Roc.

El dilluns dia 28 de novembre tindrà lloc una exposició de dibuixos infantils i poemes sobre Romania en el Consolat de Romania a Castelló, en l'avinguda València, 144.

Les jornades Romanía a Castelló compten amb la participació i col·laboració del Consolat de Romania a Castelló i les associacions Unió Cultural Romanesa, Centre Cívic Romanés i l'Associació Arrels per a Reforçar l'educació, la llengua i la societat (ARRELS).

A més, cal recordar que en aquests dies ha tingut lloc també l'exposició Genis de la Cultura Romanesa, que ha estat organitzada per l'Institut Hispà Romanés, en col·laboració amb l'Ajuntament i la Diputació, i que ha comptat amb la presència del director del Museu De Tecuci, Daniel Dojan