24/09/2022

 Asamblea del Patronato Municipal de Fiestas

Marco presideix la reunió anual en la qual el patronat trasllada l'informe de gestió i posa en valor la tramitació perquè les gaiates siguen BIC

El Patronat Municipal de Festes de Castelló ha celebrat hui l'assemblea general al Palau de la Festa, en la qual s'ha donat compte de l'informe de gestió corresponent al 2022 i s'ha donat veu als assembleistes en el torn de precs i preguntes. L'alcaldessa de Castelló i presidenta nada del Patronat Municipal de Festes, Amparo Marco, ha presidit l'assemblea, al costat del regidor de Festes, Omar Braina, qui ha detallat l'informe d'enguany.

Marco ha agraït "el treball i la col·laboració del món de la festa en uns anys molt complicats marcats per la pandèmia, per contribuir amb la seua dedicació i obstinació a fer més grans les festes de Castelló". Així mateix, ha donat compte del suport municipal a la declaració de les gaiates com Ben Immaterial d'Interés Cultural (BIC) i a l'impuls d'una declaració institucional que es preveu aprovar en el ple de la setmana vinent instant la Conselleria de Cultura a incoar l'expedient pertinent i impulsar la tramitació de les gaiates de Castelló com BIC.

Per part seua, Braina ha comparegut davant els assembleistes per a traslladar-los la memòria del patronat aprovada aquesta mateixa setmana pel Consell Rector. En la seua intervenció, ha ressaltat que "en aquest 2022, i després de dos anys marcats per les restriccions derivades de la pandèmia, s'ha anat recuperat la normalitat en la celebració de les festes". En relació a les festes fundacionals de la Magdalena, ha recordat que la programació es va adaptar als protocols sanitaris vigents, que es van mantindre els actes més significatius i es van modificar recorreguts de desfilades, com ja es va fer en la cavalcada de Reis, perquè discorregueren per vies més amples.

Respecte a la Magdalena, l'informe recull que va estar marcada "per les intenses i torrencials pluges durant pràcticament tota la setmana", la qual cosa va obligar a modificar la programació dia a dia, a suspendre alguns actes i a ajornar uns altres, alguns dels quals es van poder recuperar en les festes de Sant Pere o en altres dates. A més, el document també repassa altres festejos celebrats enguany, com les festes del Lledó, la Festa de la Rosa o Sant Cristòfol, entre altres, i contempla l'agraïment al món de la festa.

En l'informe de gestió destaca d'aquest 2022 l'aprovació dels nous estatuts del Patronat Municipal de Festes, "que són el resultat d'un treball iniciat per una comissió designada a aquest efecte i que va aportar les diferents idees i sensibilitats del món de la festa, per a finalment redactar un text que, en la mesura que siga possible, donara satisfacció a les mateixes i s'adaptara a les necessitats reals del patronat i a la normativa legal actual".

També s'ha explicat que, sent conscients de la gran quantitat d'actes, festes i celebracions a la ciutat, organitzades pel patronat i per altres col·lectius, s'està elaborant amb la Junta de Festes un calendari per a 2023 que integre a totes les festes de Castelló.

En relació al pressupost del Patronat Municipal de Festes d'enguany, que ascendeix a 2,1 milions d'euros, s'ha detallat que s'han atorgat a les gaiates un total de 152.000 euros en subvencions; i altres 2.000 euros a la Gestora de Gaiatas i a la Federació de Colles. A aquests se sumen altres 59.200 euros aprovats per a Festes de Carrer i per a barris i grups perifèrics; 8.300 euros per als ens vinculats; i altres 38.000 euros en premis.