L'impacte de la inversió municipal en la promoció de la igualtat va ascendir a 21,5 milions d'euros en 2019
El Servei d'Igualtat d'Oportunitats (SIO) de l'Ajuntament de Castelló ha confirmat la incorporació de quatre noves àrees municipals als Pressupostos amb Enfocament de Gènere de 2020. D'aquesta manera, seran 36 negociats, a més del Patronat d"Esports les àrees municipals que contribuiran a identificar i combatre les bretxes i desigualtats de gènere de la ciutat.
El personal de l'àrea ha presentat l'informe relatiu als comptes de 2019 davant la Junta de Govern Local, una sessió que ha servit també per a explicar els mecanisme d'incorporació de la perspectiva de gènere en la metodologia de la administració local. Així doncs, l'import identificat com a intervencions d'impacte sobre el foment de la igualtat ascendeix a 21.556.007,62 euros, la qual cosa suposa un 11,45% del pressupost total de l'Ajuntament de Castelló i del Patronat d"Esports per a aquest exercici.
Per a la regidora d'Igualtat, Verònica Ruiz, "aquesta és una actuació transversal, que vol integrar i quantificar els recursos municipals que necessitem i que invertim a caminar cap a aqueixa igualtat real i efectiva que acabe amb les bretxes, moltes vegades invisibles, de gènere". És per això que "hem apostat per formar al personal municipal i a reforçar la plantilla amb una agent d'igualtat com a recurs permanent per a l'assessorament i l'aplicació d'aquesta perspectiva de gènere a l"administració dels recursos públics, els recursos de totes i de tots els castellonencs", ha destacat l'edil.
Dins de les accions d"impacte directe, el SIO inclou aquelles focalitzades directament a promoure l"autonomia i generar oportunitats de canvi entre les dones, aquelles que fomenten la coresponsabilitat en les cures i la sostenibilitat de la vida i aquelles que promouen valors i pràctiques per la cultura de la igualtat. En total, 79 de les línies del pressupost de 2019 van rebre aquesta qualificació, mentre que altres 203 es van considerar com a accions d"impacte indirecte.
En 2020, se sumen a aquest objectiu els departaments de Plurilingüismes i Foment del Valencià, Gent Major, Família i Infància i EDUSI, amb la voluntat d""avaluar les diferents necessitats, interessos i realitats que homes i dones tenen en la societat i tindre'ls en compte a l'hora de dissenyar els programes pressupostaris per a garantir un accés equitatiu als béns i serveis públics".
Van ser els comptes de 2017 els primeres a incorporar la perspectiva de gènere amb la col·laboració de 18 departaments. Altres cinc es van unir en 2018 i una desena més ho van fer en la preparació del present exercici. En total, el 38% de les àrees municipals treballa ja amb aquest enfocament que aspira a guanyar pes en els pròxims anys.