29/03/2023

L'actuació ha permés recuperar i regenerar aquesta zona del parc, ara integrada paisatgísticament en el Bé d'Interés Cultural


L'Ajuntament de Castelló ha retornat el parc Ribalta al seu estat original després de la finalització de les obres per a la recuperació de la part del jardí que abans ocupava el monument als Caiguts. Gràcies a l'actuació, el parc recupera la imatge del seu disseny original de 1926, integrant l'espai abans ocupat pel monument en el Bé d'Interés Cultural del Ribalta. El regidor d'Obres i Projectes Urbans, José Luis López, ha recordat que es tractava d'una actuació “amb la qual l'Ajuntament ha donat compliment a les lleis en matèria de memòria democràtica i que, al mateix temps, ha permés recuperar i regenerar aquesta zona d'un parc emblemàtic per a la ciutat”.


“Ara, el parc Ribalta torna a lluir amb la configuració inicial amb la qual va ser concebuda, recuperant aquest espai sobre la base del seu disseny original i transformant-lo en una nova zona per al gaudiment de la ciutadania”, ha apuntat. López ha destacat que, amb la retirada del monument franquista s'ha alliberat tot un espai que ha sigut recuperat prenent com a base els plans anteriors a la seua instal·lació, en concret, prenent com a referència el pla de 1926”.


Per a això, una vegada finalitzat els treballs de retirada del monument als Caiguts, s'han executat treballs de remodelació de les andanes i dels massissos enjardinats. Els treballs han consistit en el moviment de terres que comprén l'eliminació del paviment anterior i la base del mateix fins a arribar a terreny natural a fi de poder connectar el jardí nou amb el sòl del jardí.


L'actuació també ha inclòs la construcció de dos bancs amb seient de pedra i xapat en ceràmica en una nova andana generada. La jardineria ha inclòs la plantació de la tanca que defineix la nova zona que s'enjardina, així com la plantació d'espècies vegetals (tant arbres com arbustos) utilitzant el llistat d'espècies utilitzades tradicionalment al parc Ribalta.


Cal recordar que el projecte global ha comptat amb un pressupost de 58.900 euros, més IVA.

​​​​​​​