23/11/2022

Cumbre Hispano-Rumana

L'alcaldessa destaca la importància d'aquesta cita bilateral que serveix per a estrényer els vincles i la col·laboració entre tots dos països

Castelló ha acollit hui la I Cimera hispanoromanesa, que ha estat presidida pel president del Govern d'Espanya, Pedro Sánchez, i pel primer ministre de Romania, Nicolae-Ionel Ciucă. Una cita bilateral en la qual, al costat de Sánchez i Ciucă, han participat 12 ministres d'Espanya i Romania. L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha assistit a l'acte d'inici de la Cimera hispanoromanesa que ha tingut lloc a l'esplanada de l'Auditori i Palau de Congressos amb la interpretació dels himnes nacionals de tots dos països i la passada de revista a les tropes per part dels dos líders.

“Castelló és hui seu d'un esdeveniment internacional com és la primera edició de la Cimera hispanoromanesa. Una cita bilateral que ha reunit a la nostra ciutat a dues àmplies delegacions dels governs d'Espanya i Romania encapçalades pel president del Govern d'Espanya i pel primer ministre de Romania”, ha destacat l'alcaldessa. “És un honor acollir un fòrum d'aquestes característiques, que serveix per a posicionar estratègicament Castelló i per a visibilitzar-la com la ciutat acollidora que és”, ha apuntat Marco.

“Aquesta cimera contribueix a reforçar les vies de col·laboració i estrényer els vincles entre tots dos països”, ha indicat Marco, posant en valor el paper de la població romanesa a Castelló, que alberga a una de les majors comunitats romaneses residents a Espanya. “La comunitat romanesa forma part de la història recent de la nostra ciutat i província i per això és tan important que el Govern d’Espanya haja triat Castelló per a celebrar aquesta cimera”, ha assegurat l'alcaldessa. En aquest sentit, ha recordat que Castelló està germanada amb la ciutat de Târgovişte, “dues ciutats germanes amb molt en comú”, ha ressaltat Marco.

Cal recordar que la Comunitat Valenciana és, amb 97.718, la segona comunitat del país amb més residents procedents de Romania. La primera és Madrid, amb 143.974. A Castelló província resideixen 36.743 (altres 38.277 a València i altres 22.698 a Alacant) i a Castelló capital, hi ha actualment 15.643 ciutadans romanesos empadronats.

Després de l'acte celebrat en l'exterior de l'Auditori, les autoritats de tots dos governs han mantingut reunions bilaterals. La delegació espanyola ha estat formada per la vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz; el ministre d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares; la ministra de Defensa, Margarita Robles; el ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas; la ministra de Política Territorial i Portaveu del Govern, Isabel Rodríguez, i la ministra de Sanitat, Carolina Darias. I la delegació romanesa, pel ministre de Treball i Solidaritat Social, Marius-Constantin Budãi; el ministre d'Afers Exteriors, Bogdan Lucian Aurescu; el ministre de Defensa, Angel Tîlvãr; el ministre d'Agricultura i Desenvolupament Rural, Petre Daea; el ministre de Desenvolupament, Obres Públiques i Administració, Attila-Zoltán Cseke, i el ministre de Salut, Alexandru Rafil.