30/10/2015

Firma protocolo desahucios 1(1).jpg

L'alcaldessa, Amparo Marco, destaca la "col•laboració entre les institucions" per a "combatre d'una manera clara el drama que suposen els desnonaments".

L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco; el president de l'Audiència Provincial, José Manuel Marco Cos; el jutge degà, José Luis Conde-Pumpido, i la degana del Col•legi de Procuradors, Carmen Rubio, han signat avui el protocol d'actuació davant situacions de risc d'exclusió social detectades en els llançaments que comporten pèrdua de l'habitatge habitual, un acte celebrat en la Ciutat de la Justícia al que també ha assistit la regidora d'Habitatge de l'Ajuntament de Castelló, Ali Brancal. L'alcaldessa ha subratllat que es tracta "d'un dia especialment important perquè conjuminem els nostres esforços per a combatre, d'una manera clara, el drama que suposen els desnonaments".

Marco ha destacat que aquest protocol plasma, a més, "la necessària col•laboració entre les administracions per a oferir solucions als problemes que tenen els ciutadans" i especialment davant "situacions sobrevingudes com aquestes que estan afectant a moltes persones a les quals la crisi ha atropellat i que necessiten del suport de totes les institucions per a superar aquesta situació".

A més, ha afegit que "el protocol que signem avui suposa un abans i un després a l'hora d'afrontar el problema dels desnonaments. Totes les institucions i col•lectius ací representats ens comprometem a actuar de forma urgent".

El protocol d'actuació signat entre l'Ajuntament de Castelló, l'Audiència Provincial i el Col•legi de Procuradors defineix com a situacions de risc social en processos de llançament de l'habitatge habitual l'avançada edat i manca o escassetat de mitjans de l'afectat, les deficiències psíquiques o físiques que, àdhuc no havent sigut objecte de declaració judicial o administrativa, siguen susceptibles de valoració, l'existència de menors de quinze anys o qualssevol unes altres que puguen suposar aquest risc, a criteri dels Serveis Socials de l'Ajuntament de Castelló.

Tal com arreplega el protocol, l'alcaldessa de Castelló ha explicat que ja s'està treballant en l'Oficina Municipal de l'Habitatge per a oferir "un servei d'orientació i informació per a la ciutadania amb problemes en matèria d'habitatge". En aquest sentit, s'oferirà orientació en casos d'execució hipotecària, llançaments i desnonaments, també s'oferirà informació sobre lloguers socials i s'orienta sobre els serveis municipals disponibles para en matèria d'habitatge.

L'Ajuntament de Castelló també ha editat un fullet informatiu en el qual detalla el servei d'orientació oferit a través d'aquesta Oficina Municipal de l'Habitatge, facilita l'adreça i els telèfons de contacte dels centres socials existents en cada districte de la ciutat i altres recursos de suport com el Col•legi de Procuradors, el Col•legi d'Advocats, la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca i associacions de consumidors. Aquest fullet s'ha lliurat avui mateix a les institucions signatària del protocol perquè puguen distribuir-ho entre les persones que necessiten d'aquests serveis.

L'alcaldessa de Castelló ha recordat que "és una prioritat" per al Govern municipal activar totes les mesures que estiguen a l'abast de la institució municipal per a minimitzar el drama dels desnonaments i, per açò, ha apuntat que se segueix contactant amb els bancs perquè cedisquen més habitatges socials a l'ajuntament. A més, també s'han signat protocols per a lluitar contra la pobresa energètica i s'està treballant en convenis que permeten millorar l'educació financera de la ciutadania.