17/04/2025

La Junta de Govern Local de l'Ajuntament de Castelló ha aprovat aquest matí la sol·licitud d'ajudes per a facilitar solucions residencials a persones en situació d'especial vulnerabilitat a través de les entitats locals, corresponent al Pla estatal per a l'accés a l'habitatge 2022-2025 de la Vicepresidència Primera i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge.
Així ho ha informat el regidor portaveu de govern, Vicent Sales, qui ha explicat que “aquestes ajudes tenen l'objectiu de facilitar una solució residencial immediata a les persones especialment vulnerables com són les víctimes de violència de gènere, explotació sexual, persones objecte de desnonament del seu habitatge habitual o a les persones sense llar, entre altres casos”.
Sales ha apuntat que “la quantitat sol·licitada a la Vicepresidència Primera i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge és de 270.568,50 euros, corresponent al Pla estatal per a l'accés a l'habitatge 2022-2025.
L'edil ha posat l'accent “en el caràcter social d'aquestes iniciatives que permeten donar suport a les persones amb menys recursos i a les quals, com a societat, i des de l'Ajuntament de Castelló, no deixarem arrere i prestarem la nostra ajuda”.
El regidor ha ressaltat que “aquestes ajudes tenen a veure amb un bé bàsic com és l'habitatge, que és una de les prioritats per a l'equip de govern que dirigeix l'alcaldessa Begoña Carrasco”.
El portaveu de govern ha recordat que “2025 serà l'any per a l'habitatge a la ciutat de Castelló, amb pressupost històric 1,5 milions que servirà per a ampliar el nostre parc públic. I tenim exemples com les més de 1.000 habitatges que es construiran en la zona de Censal, els 121 Habitatges de Promoció Pública dirigides als més joves, gràcies a la cessió a la Generalitat de dues parcel·les també en la zona de Censal, la recuperació d'habitatges socials o l'aposta per la remodelació de façanes”.
Conveni Aspropace i Patim
D'altra banda, Vicent Sales ha donat compte també de l'aprovació “d'altres convenis amb un marcat caràcter social que té a veure amb l'activitat amb una gran trajectòria en la prestació de serveis a la societat castellonenca, com són Aspropace i Patim.
En el cas de la Fundació ASPROPACE de la Comunitat Valenciana, s'ha aprovat un document que servirà per a finançar el projecte denominat “Activitats d'oci i temps lliure en Centre Residencial” durant l'any 2025.
Sales ha detallat que “les persones beneficiàries directes d'aquest projecte són 20 persones del Centre Residencial i 10 persones del Centre de Dia. Totes elles tenen un diagnòstic de paràlisi cerebral o alguna patologia afí-Les persones beneficiàries indirectament són els seus familiars i persones del seu entorn directe que ascendeixen a un total de 91 persones”.
L'import total del projecte ascendeix a 27.500 euros i està prevista el seu finançament per part de l'Ajuntament de Castelló, en concepte de subvenció, amb 11.000 euros.
També s'ha aprovat, segons ha traslladat Sales, “el projecte de conveni de concessió de subvenció nominativa a subscriure amb l'Associació per a la Intervenció i Integració en Addiccions i Altres Conductes (Patim) per a finançar el projecte denominat ‘Col·laboració per a la inserció sociolaboral de persones en situació d'exclusió social durant 2025”.
L'import total del projecte ascendeix a 87.908,73 euros aportats entre diverses administracions, sent 12.000 euros els que entrega l'Ajuntament de Castelló a Patim a través d'aquesta subvenció conveni.
Nou Local Associació “La Guinea”
La Junta de Govern Local de hui també ha servit per a adjudicar l'arrendament del nou local de l'Associació de Veïns “La Guinea”.
Sales ha comentat que “amb aquest objectiu, s'ha adjudicat un contracte a*Cajamar, que permetrà arrendar al propietari el local de la seua propietat situat en la Ronda Magdalena, 103, amb un cost que suposa un import mensual de 700,23 euros i 147,05 euros en concepte d'IVA. Aquest contracte es prolongarà fins a 2030.
Vicent Sales ha remarcat que “des de l'Ajuntament de Castelló apostem per la participació ciutadana i per dotar de suficients recursos les entitats cíviques i associacions que organitzen una infinitat d'activitats dirigides als nostres veïns i veïnes. Una labor que, en el cas de l'Associació “La Guinea”, requeria de disposar d'una nova seu que facilitem gràcies a l'acord de l'Ajuntament amb Cajamar”.
Persones reallotjades per incendi Grapa
El portaveu de l'equip de govern ha aprofitat també la seua compareixença per a informar de les últimes dades conegudes sobre l'incendi en el barri de Grapa que va tindre lloc en la vesprada d'ahir.
Quant a les persones afectades, el regidor ha indicat que “hi ha un total de 20 veïns reallotjats. D'aquests 10 veïns han sigut reallotjats per part de l'Ajuntament en hotels de la ciutat. Altres 10 estaven vivint en un habitatge de l'associació Apip-Acam, que han passat a un allotjament de la pròpia associació. I la resta d'afectats estan acollits per les seues respectives xarxes familiars i amics”, ha comentat.
Sales ha apuntat que “són deu els habitatges que es troben calcinades, nou pertanyen a un dels blocs i un altre habitatge a l'altre dels blocs afectats. L'origen de l'incendi va tindre lloc en un celobert que connecta els dos habitatges”.
L'edil ha apuntat també que “Els arquitectes municipals estan visitant els habitatges afectats i analitzant l'estat de l'estructura dels dos edificis afectats. Una vegada realitzades aquestes comprovacions, serà el torn perquè actuen les diferents assegurances dels propietaris afectats”.
El regidor de Seguretat i Emergències, Antonio Ortolá, també ha volgut recordar i posar en valor en primer lloc l'actuació de “dos policies nacionals que anaven de paisà i la primera patrulla de Policia Local de Castelló que es trobava en la zona. Els quatre van entrar en l'edifici a través de les escales amb extintors i avisant a la gent perquè isquera per a evacuar l'edifici ràpidament. Eixes quatre persones són en primer lloc les que han salvat vides”.
“Posteriorment, amb immediatesa, va arribar tant la resta de Policia Local que va acordonar la zona i Bombers que ja van anar obrint la resta de cases. Per tant, el meu agraïment a les forces i Cossos de Seguretat i d'Emergències que van actuar en un dispositiu que és molt difícil que es coordine millor”, ha afirmat Ortolá.
El regidor també ha volgut ressaltar que “el Cos de Bombers de Castelló recentment havia començat a utilitzar dues autobombes d'última generació, especialment equipades que probablement molts cossos de bombers no tenen. Aquest incendi ha sigut, precisament, la posada a prova d'eixes autobombes que estan equipades amb tota mena de material per a obrir portes, excarcerar en accidents de vehicles, etc”.
D'altra banda, aquest matí han començat ha accedir a les seues cases, per uns instants i acompanyats pels Bombers, alguns veïns dels edificis afectats per a arreplegar objectes personals i documentació, si bé encara no poden romandre en els seus domicilis.