24/04/2024

24 d'abril de 2024.- La regidora de Festes, Noelia Selma, ha presentat aquest matí una nova edició de la Festa de la Rosa. Al costat de la edila ha comparegut també per part de la Junta Vicent Sorlí, coordinador d'aquesta cita.
Selma ha agraït en primer lloc el treball realitzat per la Junta de Festes i ha comentat que “aquest tradicional festival, dedicat a la dona castellonera, se celebrarà el dissabte 4 de maig en la Plaça Major a partir de les 22 h. Aquesta edició serà molt especial que ja que coincideix amb la celebració del Centenari de la Coronació de la Mare de Déu del Lledó, que també serà espectadora d'excepció, perquè des de Santa María la seua imatge ens acompanyarà”.

La regidora ha anunciat també que des de l'equip “reprendrem la declaració de BIC de la Festa de la Rosa. I dic ‘reprendre’, perquè va anar al novembre de 2018 quan els mitjans de comunicació local es feien ressò que Les Corts, per iniciativa de Miguel Ángel Mulet, posava en marxa l'expedient inicial per a la declaració de Bé d'Interés Cultural (BIC) amb el suport de tots els grups polítics en eixe moment”.

Selma ha recordat també que “aquest moment va coincidir quan ocupava la presidència de la Junta de Festes i, llavors no feia més que elogiar aquesta festa tan tradicional de la nostra ciutat. Però, desgraciadament, cinc anys després, eixe expedient no es va finalitzar. Per això ara, de la mà de la Junta i amb la documentació en possessió del mateix Miguel Ángel Mulet, farem que el tràmit es realitze de la manera més àgil possible”.

“Estem ja prop del centenari de la ‘Festa de la Rosa’ en 2028 i tant de bo siga arribem a aquest centenari amb la declaració com BIC consensuada i confirmada, que se sume al de la Romeria dels Canyes i al recent BIC de Desfilada de Gaiates

La responsable de l'àrea de festes també ha indicat que “la Festa de la Rosa sempre ha sigut un referent dins de la Junta de Festes, treballant per a engrandir-la i potenciar-la, a la fi dels anys 90 la Junta van gravar i editar cintes i CD de les gravacions de les audicions dels grups participants que llavors participaven en concurs. I en 2016, la Junta de Festes va introduir, durant la resta de dissabtes de maig, una programació de serenates ‘oficials’ en diferents llocs de la ciutat i enguany també es realitzaran”.

Vicent Sorlí, com a coordinador de l'edició 2024 ha sigut l'encarregat de comentar els detalls de la “Festa de la Rosa” i qui ha volgut contextualitzar aquesta festa, recordant també que “enguany es compleixen 96 anys de la ‘Festa de la Rosa’, com a certamen oficial en la Plaça Major, des de 1928, els quin ens obri un camí de quatre anys cap al centenari. I per part de l'Ajuntament i la Junta de Festes hauríem de treballar perquè eixe moment tinga el valor i l'espectacularitat que es mereix”.

Sorlí ha posat en valor la labor del grups que participen “que es dediquen a recuperar cançons antigues per al repertori, cançons tradicionals que, d'una altra forma s'hagueren perdut”.

A més també ha recordat que hi ha grups amb “projecció internacional i que porten la seua música fins a llocs com Llatinoamèrica o els Estats Units”.

Des de la Junta de Festes s'ha proposat a aquest col·lectiu de grups que venien participant en la ‘Festa de la Rosa’, que s'uniren en una nova Federació, que està ara en procés de constitució, de la qual des de la Junta estem fent també l'acompanyament. Una nova Federació, en la qual estan implicats fins a 15 grups, que farà més fàcil perquè la ‘Festa de la Rosa’ tinga una millor promoció i un major creixement”.

Grups participants

Així, Sorlí ha enumerat els grups participants en la “Festa de la Rosa 2024” com són: Centro Aragonés, Kabocafé, Rondalla Vora Sèquia, Els de la Fileta, Rosa de Maig, Tuna de Dret, Grills de la Nit, Rondalla Tombatossals, Tuna de Magisteri.

A més, es procedirà al tradicional repartiment de roses i cintes al públic assistent. Un festival que vol ser també un homenatge als grups que al llarg de la història han participat.

Cal no oblidar tampoc que “es continuarà també el costum establit fa uns anys de realitzar les rondes ‘oficials’. Aquestes serenates es duran a terme els dissabtes 11, 18 i 25 de maig en tres llocs diferents del centre de la ciutat: La conjunció de carrer Enmig i Colón (Quatre Cantons); plaça del Real i plaça de la Pau. I els horaris de les actuacions seran a les 22:30h, 23:30h i 00:30h. Així es fomenta la tradició de poder fer la serenates”.

Sorlí ha volgut posar l'accent també que “tal ha sigut l'èxit de convocatòria d'aquesta edició, que hem hagut de dir que no a molts grups de la ciutat de Castelló i d'altres llocs i limitar el nombre de participants a nou, perquè el festival no es faça excessivament llarg”.

Finalment, el representant de la Junta també ha apuntat el nom de l'autora del cartell oficial, que ha sigut Vanesa Pérez, i del pin commemoratiu, amb disseny de César Agut.