10/05/2024

El govern municipal ha actuat ja en 35 séquies de la Marjalería de Castelló en la seua aposta ferma per la neteja, especialment en aquesta zona de la ciutat. L'alcaldessa, Begoña Carrasco, al costat del regidor de Medi Ambient, Cristian Ramírez; la tinenta d'alcalde del Grau, Ester Giner i el coordinador de l'Oficina de la Marjalería, Jorge Begués, ha visitat la séquia Fila Gallenca, una de les últimes actuacions a escometre.

“La neteja és i continuarà sent una prioritat per al nostre equip de govern. Per a nosaltres no hi ha ciutadans de segona com s'ha vist durant els últims huit anys amb la Marjalería davant la deixadesa de l'anterior govern. Els veïns d'aquesta zona mereixen que atenguem les seues demandes com qualsevol altre ciutadà, perquè paguen els seus impostos com tots”, afirma l'alcaldessa.


Actuacions en séquies

La primera edil ha posat com a exemple “la posada en marxa quan arribem de l'Oficina de la Marjalería, davant el compromís amb els veïns, per a atendre aquesta i qualsevol altra demanda en matèria d'asfaltat, de serveis públics o de seguretat entre altres que ens traslladen. Un servei que porta en funcionament nou mesos i ens està ajudant a abordar els diferents problemes que tenia la Marjalería”.

Fins ara s'han netejat les séquies de Fila Entrilles, Fila Gallenca, Senillar, Borrasa, Travessera de la Fileta, Mota, Ànecs, Panisares, Almassorina, Pacheset, Oliver, Bandolers, Fila Panissares, Fila Vilanova, Vellet, Fillola La Torre, Camero, Fillola Borrasa, Borrasa, Miralles, Vintxell, Plana, Almalafa, Fadrell, Fillola La Torre, Patos i Fileta. Les últimes actuacions en matèria de neteja s'estan realitzant en les séquies Vinatxell, Miralles, Vellet, Borrasa, Fillola Borrasa, Cambrer i Escorrentia Sensal.

La primera edil recorda, a més, que “tenim un contracte ex profeso per a neteja de séquies que hem posat en marxa per primera vegada per a millorar l'entorn i garantir el benestar dels veïns”. El contracte ascendeix a 378.818 euros per als pròxims dos anys i inclou també la neteja de llits a les urbanitzacions de muntanya.

Begoña Carrasco ha explicat que “en la Marjalería de Castelló comptem amb un entramat de prop de 40 km de longitud de séquies. Des del govern municipal complim amb la paraula donada i estem actuant des del minut un”.

Per aquestes séquies s'evacua la major part de l'aigua de pluja a la mar, per la qual cosa el seu manteniment i neteja és fonamental per a evitar inundacions. Aquestes evacuen l'aigua a través dels seus llits arribant als caragols de arquímedes, i altres sistemes d'evacuació a la mar com a comportes i bombaments.

“Hem fet un pas avant per a endreçar i previndre possibles desbordes, acumulació d'aigües o un altre tipus de molèsties ocasionades per un mal manteniment i neteja de les séquies”, indica la primera edil. Així mateix, apunta que “una vegada tinguem totes les séquies netes, els operaris tornaran a començar a repassar-les totes, perquè l'herba no deixa de créixer, per la qual cosa el manteniment serà constant”.


Prevenció proliferació de mosquits

El govern municipal ha intensificat aquests treballs de neteja de séquies amb una doble intenció: “no sols volem millorar la imatge d'aquesta zona de la ciutat, sinó també hem redoblat esforços en aquesta època en la qual estem actuant en matèria de prevenció de plagues, especialment la proliferació de mosquits.
La neteja abordada des de tots els fronts continua sent una prioritat”.

 

Les séquies amb aigua estancada i bruta actuen com a granges d'aquests insectes, per la qual cosa la neteja és fonamental. Volem garantir la tranquil·litat dels veïns”, assegura.

Cal recordar que la regidoria de Salut Pública ha incrementat en més d'un 20% el pressupost per a aquest any destinat a la lluita contra els mosquits, i el nou contracte s'ha incrementat en més d'un 50% respecte al pressupost de 2023.