13/10/2023

El Mercat de la Taronja torna aquest diumenge, 15 d'octubre, coincidint amb les primeres setmanes de la campanya citrícola. La iniciativa es prolongarà fins a finals de maig, de 9.00 a 14.00 hores, en les places María Agustina i Fadrell i només es veurà interrompuda els dos caps de setmana de les festes de la Magdalena i el Diumenge de Pasqua.

L'alcaldessa de Castelló, Begoña Carrasco, assenyala que “ens posem al costat dels agricultors perquè puguen vendre una part de la producció sense intermediaris”. “Es tracta d'una mesura que també redunda positivament en els veïns, que tenen l'oportunitat d'adquirir cítrics de Quilòmetre 0, amb plenes garanties que compleixen amb els paràmetres de qualitat fixats per la Unió Europea, recol·lectats només unes hores abans i a un preu molt adequat tant per al comprador com per al productor, afig.

Amb aquesta iniciativa municipal no sols mostrem el nostre suport al sector citrícola castellonenc, sinó que generem canals curts de distribució”, apunta la primera edil. Sobre aquest tema, explica que “la venda directa és una manera de diversificar les fonts d'ingrés de les explotacions agrícoles i, al mateix temps, ofereix als consumidors productes de proximitat”.

La nostra ciutat té molt a agrair-li al sector agrícola. Durant anys va ser la base del creixement econòmic i demogràfic de Castelló, forma part de les nostres arrels, dels nostres orígens i hem de continuar secundant-lo perquè no desaparega”, remarca Carrasco. “De fet, va ser un govern del PP, amb Gonzalo Romero com a regidor d'Agricultura, el que va posar en marxa aquesta iniciativa fa ja 14 anys”, recorda. I insisteix que “treballarem amb els productors per facilitar-los al màxim la seua tasca i atendre les seues necessitats. Un exemple d'això són les actuacions que es duen a terme en les últimes setmanes per arreglar els camins rurals del nostre terme municipal”.

L'edició del Mercat de La Taronja 2022-2023 va comptar amb la participació de 30 productors de cítrics locals, aproximadament els mateixos han sol·licitat espai enguany. Es van comercialitzar un total d'una mica més de 147.000 kg. Les principals varietats de mandarina van ser clemenules i hernandina; i de taronges, navelate i navelina. Els mesos amb major afluència de productors i volum de cítrics distribuïts van ser novembre i desembre, coincidint amb el període de producció de clemenules. En els mateixos es van vendre quasi 60.000 kg de cítrics. Amb l'evolució dels cultius, el volum disposat per a la venda va anar disminuint gradualment fins als quasi 5.000 kg venuts al maig, l'últim mes d'aquest.

​​​​​​​