18/01/2024

El Ple extraordinari d'aquest dijous ha aprovat el pressupost municipal més alt de la història, que ascendeix a 214.539,390,27 euros per a l'exercici 2024. Els primers comptes del govern que lidera Begoña Carrasco han tirat avant amb els vots a favor de l'equip de govern i els vots en contra dels grups de l'oposició. La sessió ha comptat amb l'absència justificada de dues regidores del Grup Municipal Socialista, Patrícia Puerta i Mónica Barabás.

L'alcaldessa ha defensat que els comptes “són el reflex del mandat dels castellonencs, perquè és l'hora de Castelló. És un pressupost de rècord, però sobretot és un pressupost d'un govern de tots i per a tots”. I ha destacat: “Hui establim les bases del canvi que van votar els castellonencs el passat 28 de maig. Aprovem el pressupost per al Castelló de tots, amb una baixada d'impostos i centrat en la millora dels serveis públics amb més neteja, més il·luminació, més asfaltat, més seguretat amb més agents als carrers. Un pressupost per a convertir a la ciutat en la capital mediterrània que mereix ser”.

Es tracta d'uns comptes centrats en la necessària reactivació econòmica. “Tal com ens vam comprometre activem la baixada d'impostos per a ajudar a les famílies. Més de 3,5 milions d'estalvi en impostos perquè els veïns tinguen més fàcil omplir la nevera, pagar les seues factures i arribar a fi de mes, perquè els autònoms tinguen més facilitats per a alçar la persiana dels seus negocis i perquè les pimes de la ciutat puguen seguir avant”. Baixa l'IBI, s'elimina la taxa d'ocupació de via pública per a 750 negocis d'hostaleria de la ciutat, es rebaixa l'impost de plusvàlues i no es traslladarà al rebut del fem l'augment de costos del tractament, més de 1,6 milions que seran absorbits per les arques municipals”, aclareix.

En aquest aspecte, Carrasco assegura que la capitalitat que ha d'exercir Castelló ha de passar per “facilitar l'arribada de projectes i d'inversions perquè no hi ha millor política social que l'ocupació”.


Posada en marxa de projectes de ciutat

Dins de l'obstinació de revitalitzar el centre, “apostem el comerç de proximitat, més gastronomia, més activitat cultural i lúdica. Destaca la reforma del Mercat Central, un recinte que l'any 2024 coneixerà el seu projecte de remodelació per a transformar-lo en un modern aparador de productes de proximitat de l'horta i de la mar, però també com a recinte gastronòmic i reclam turístic del centre. La primera edil assegura que “acaronarem més que mai al nostre comerç local de proximitat, amb accions de dinamització tot l'any i més bons comercials”.

A més, el govern dedicarà a les polítiques de mobilitat 12,8 milions. Es renovarà per complet el transport amb l'autobús urbà, que augmenta el seu pressupost en 1,5 milions d'euros fins a arribar als 8,8 milions d'euros, o el Bicicas, que l'augmenta en 300.000 euros, i que disposarà de 1,2 milions d'euros.

Els comptes també aspiren a fer del Grau el millor aparador turístic. Contemplen projectes com la reforma de la Torre del Rellotge o que la Tinença d'Alcaldia del Grau tinga agents de Policia Local les 24 hores. També recullen la reforma del Centre Social La *Panderola i la rehabilitació parcial de la sala d'actes del Centre Cultural La Marina. A més, s'escometrà la reforma de l'avinguda Ferrandis Salvador.

El pressupost persegueix la recuperació de Castelló com a Ciutat de l'Esport, fomentant esdeveniments esportius, també millorant les instal·lacions municipals. Destaca el projecte de la mançana albinegra, comptant amb un millor Castalia per al seu ascens.


El Castelló de tots


“És un pressupost que pensa en gran però que cuida el xicotet perquè darrere hi ha un equip compromés amb els ciutadans. Així ho estem demostrant des del primer dia”, afig Carrasco. I destaca: “Són uns comptes reals, ajustades i que demostren que mantenen intacte l'esforç a protegir i cuidar a tots els col·lectius, a tots els que necessiten de l'atenció d'aquest govern municipal. Prova d'això és que destina més de 17 milions per als serveis socials, amb més de 740.000 euros per al transport adaptat, més de 600.000 euros per a l'alberg municipal que gestiona Càritas l'increment de les ajudes a entitats socials o la posada en marxa de l'Oficina de la Discapacitat.


Educació i Cultura


L'àrea d'Educació i Cultura mobilitzarà en aquest pressupost els 7 milions d'euros, amb les obres dels col·legis Elcano i Canós en marxa i a tota màquina, i amb el compromís d'ampliar en una segona fase.

No s'oblida als joves, aquest departament comptarà amb 366.000 euros de pressupost, sobretot per a posar en marxa un pla de retenció del talent, perquè la generació de joves de vint anys, els millor formats de la història d'aquesta ciutat, troben oportunitats a la ciutat que els va veure nàixer.

L'alcaldessa ha manifestat sentir-se “molt orgullosa de tot el treball que s'ha realitzat i del compromís de tots els membres de l'equip de govern perquè el pressupost 2024 de la ciutat de Castelló siga una realitat”.

També ha posat en valor que el govern ha escoltat l'oposició, “alguna cosa que ni jo ni el meu equip mai vam poder gaudir en 8 anys, ja que mai es van asseure amb nosaltres ni una sola vegada a negociar ni a consensuar cap punt dels pressupostos, més enllà de les comissions plenàries que legalment estan establides. Nosaltres sí ho hem fet i existeix un compromís de tindre en compte algunes de les propostes de Compromís quan s'incorpore el romanent del 2023”.


Aprovades les plantilles del personal funcionari


La sessió extraordinària del Ple ha aprovat les plantilles de personal funcionari, eventual i laboral fix de l'Ajuntament de Castelló per a l'exercici 2024. La plantilla del personal del Patronat Municipal d'Esports, de Festes i el Consorci del Pacte Local per l'Ocupació han tirat avant per unanimitat de tots els grups; mentre que la plantilla del Patronat Municipal de Turisme ha comptat amb els vots a favor del govern i els vots en contra de PSOE i l'abstenció de Compromís.

​​​​​​​