01/12/2023

La sessió plenària de novembre a l'Ajuntament de Castelló ha vingut marcada per l'aprovació de l'inici del procediment perquè Castelló recupere el seu topònim bilingüe “Castelló de la Plana” i “Castelló de la Plana”, amb el vots favorables de l'equip de govern i els vots en contra de Compromís i el Partit Socialista.

D'aquesta manera, l'equip de govern compleix així amb un dels seus compromisos del programa electoral. Es tracta del primer tràmit per a garantir la convivència de les dues denominacions, tal com l'alcaldessa, Begoña Carrasco, va anunciar quan va arribar al govern.

“Per al Govern Municipal aquesta actuació farà que tots els castellonencs recuperen l'orgull de pertinença cap a la seua ciutat que es va veure vulnerat per l'anterior govern, prevalent així una manera de governar basada en la llibertat, el respecte, la tolerància i la normalitat”. “La vertadera normalització és el bilingüisme que permet expressar-se a cadascun en llibertat, sense imposar una llengua oficial sobre una altra llengua oficial. Som Castelló de la Plana i sóm Castelló de la Plana”, ha recordat l'alcaldessa.

“La llibertat, la convivència i la normalitat són tres valors que li van faltar al govern anterior de PSOE i Compromís y que per a aquest govern són irrenunciables. Els acords municipals de 2018 el que van fer no va ser canviar el nom la de ciutat perquè el nom ja era Castelló, el que van fer va ser suprimir la denominació en castellà basant-se en argumentacions discutibles, els que més pes van tindre van ser els polítics escorats cap a un nacionalisme excloent del qual els socialistes van ser còmplices, però aquest govern defensa la llibertat enfront de la imposició”, ha argumentat el regidor i portaveu del govern Vicent Sales. I ha recordat que aquest inici d'expedient per a recuperar el topònim bilingüe es fa en compliment d'un compromís del govern de PP i VOX. “Els 40.000 ciutadans que van votar les passades eleccions a PP i a VOX tenien clar que aquesta era una de les prioritats en compliment dels programes electorals de tots dos”, ha recordat.

Agenda urbana aprovada per unanimitat
En un altre ordre d'assumptes, s'ha aprovat per unanimitat l'actualització del Pla d'Acció Local de l'Agenda Urbana de Castelló 2030. Es tracta d'una actualització, marcada per la normativa, en la qual s'han realitzat una sèrie d'aportacions, de l'actual govern municipal, per a garantir que Castelló siga una ciutat més sostenible i eficient.

Aprovat el Pla d'emergència davant situacions de sequera
Així mateix, també ha tirat avant el Pla d'emergència davant situacions de sequera del sistema de proveïment urbà. Per la seua part l'edil d'Urbanisme i Desenvolupament Sostenible, Sergio Toledo ha celebrat el consens en aquest punt de l'ordre del dia, assenyalant que Castelló se situa com una de les primeres ciutats d'Espanya a tindre el pla aprovat, “ens podem felicitar, perquè complim amb una obligació legal i això és una mostra de l'estabilitat del nostre govern. Aquest pla ens ajuda a exercir la capitalitat de la ciutat, atés que Castelló proveeix a altres municipis i ens ajudarà a estar preparats ja que és una eina àgil per a saber quines mesures adoptar a cada moment, i així garantir el subministrament d'aigua” assenyalava.

Aposta per la renaturalització de la ciutat

El Ple ha aprovat l'elaboració d'un pla d'ombres i renaturalització de Castelló, que ha tirat avant després d'incorporar una esmena de substitució presentada pel govern a la moció de Compromís. L'edil de Medi Ambient i Desenvolupament Sostenible, Cristian Ramírez ha recordat: “Sabem el que necessita la ciutat perquè és el que ens han demanat els veïns. Volem omplir els carrers de flors, crear més espais verds a la ciutat, no sols en el centre sinó en tots els barris, perquè necessitem arbres per a mitigar contaminació acústica i atmosfèrica, per això ens hem compromés a plantar 5.000 arbres en aquesta legislatura. Aquest govern crearà el major parc de la ciutat de Castelló, i seran els veïns els que trien quins arbres volen que es planten als carrers. Perquè aquest govern sí que cree en la participació ciutadana”ha conclòs l'edil.

Més inversió en educació
En el ple, la regidora d'Educació, María España, ha anunciat l'increment en un 60% de la inversió en matèria educativa per a cometre labors de manteniment en centres escolars de la ciutat. “Davant la deterioració progressiva de les instal·lacions, és fonamental garantir la inversió necessària per a la seguretat dels escolars i docents. El pressupost màxim anual del nou contracte de manteniment d'infraestructures educatives serà de 750.000 euros i 157.000 euros més en concepte d'IVA, per a atendre les millores de les aules i patis”.

D'altra banda, també ha avançat que augmentaran la plantilla de personal, amb la contractació de dos zeladors, per a garantir el benestar i seguretat dels estudiants, d'aquesta manera la regidora ha recordat que el que compten són els fets i no les paraules, davant un Pla *Edificant que ha titllat de “fracàs” perquè compta amb el 80% dels compromisos incomplits des de fa 8 anys, amb el conseller Vicent Marzà. D'11 actuacions en centres escolars que recollia el Pla d'Infraestructures educatives solo s'han escomés 2 actuacions en la capital.
La sessió plenària ha finalitzat amb la unanimitat de tots els grups a la Declaració Institucional de suport al sector ceràmic. També s'ha donat llum verda a una reivindicació present a la ciutat des dels últims dos anys perquè s'active el servei d'urgències del Centre de Salut del *Raval *Universitari.

L'alcaldessa convida a celebrar el dia de la Constitució
Donada la proximitat de la data, l'alcaldessa de la ciutat, Begoña Carrasco ha convidant a tots els castellonencs a sumar-se a la celebració del 6 de desembre, dia de la Constitució. “Anime a tots a celebrar la importància d'aquest dia amb la lectura dels articles de la Carta Magna i el concert de la Banda Municipal de Castelló, que tornarà a realitzar-se en la Plaça Major, com a principals actes en la capital”