16/08/2024
La proposta, que serà debatuda en el ple del dijous 11 de juliol, recull també instar el consistori local a actualitzar l'estudi sobre els habitatges buits de la ciutat, així com crear una línia d'ajudes per a la rehabilitació d'aquestes cases amb la condició de la seua posada en lloguer a un preu assequible
Castelló, 9 de juliol de 2024
El Grup Municipal Socialista de Castelló ha registrat una moció, que serà debatuda en el ple del dijous 11 de juliol, per a instar l'ajuntament a actualitzar el Pla Municipal d'Habitatge existent. Aquesta mesura haurà d'incloure, entre altres aspectes, la revisió de l'estudi sobre els habitatges buits de la ciutat, la suspensió o bonificació de l'IBI a tots aquells propietaris que posen en el mercat de lloguer habitatges buits i la creació d'una línia d'ajudes per a la rehabilitació d'aquestes cases amb la condició de la seua posada en lloguer a un preu assequible.
Patricia Puerta, portaveu socialista considera que el Partit Popular, quan governa, “ens té acostumats a una política d'habitatge “que només té una perspectiva econòmica, mercantilista i especulativa, oblidant la seua funció social i qualsevol mesura que done resposta a les necessitats dels col·lectius més vulnerables”.
En les últimes dues legislatures, amb el PSPV-PSOE al capdavant dels governs de la Generalitat i de molts ajuntaments, “s'ha treballat amb determinació i responsabilitat per una nova política d'habitatge basat en la col·laboració, participació i diàleg amb tots els grups vinculats al sector de l'habitatge, l'administració pública, agents econòmics, socials i ens d'innovació”. L'habitatge, com assenyala la portaveu socialista, “és un dret, per això hem de fixar la política d'habitatge com una prioritat en les polítiques municipals”.
Tots aquests avançaments dels governs de progrés, com recull el text de la moció, “s'han perdut amb l'entrada de nou en el govern de *PPVox”. En els primers pressupostos que ha aprovat la Generalitat Valenciana retallen 13 milions d'euros en ajudes per a l'accés a l'habitatge, la qual cosa “suposa una greu involució per a milers de joves que no poden tirar avant el seu projecte de vida perquè no poden permetre's l'accés a un habitatge digne.
El passat 2 d'abril la Generalitat Valenciana presentava el Pla VIU, un programa per a construir 10.000 habitatges que dependrà del fet que els ajuntaments cedisquen sòl a la Generalitat i aquesta subscriga acords amb empreses privades. Unes 7.000 depenen de la cessió d'eixos solars de titularitat municipal, que seran avaluats per l'Entitat Valenciana d'Habitatge i Sòl (*Evha), mentre que els 3.000 restants corresponen a projectes heretats del Govern del Botànic, finançades amb Fons Europeus i amb l'ajuda del Ministeri d'Habitatge.
Hui dia, segons el text de la moció, només un 3% d'ajuntaments valencians s'han adherit al Pla VIVE, la qual cosa demostra que aquesta mesura no dona resposta al principal problema de l'accés a l'habitatge: la baixa oferta en el mercat de lloguer, l'alt nombre d'habitatges buits, la pujada gradual del preu del lloguer i el baix nivell de renda de les persones demandants.
Patricia Puerta subratlla que, a pesar que l'Ajuntament de Castelló ha sigut un dels ajuntaments adherits a aquest pla, i el camí que s'obri encara ha d'aclarir-se, “el nombre d'habitatges que es construiran a la nostra ciutat no donarà resposta a la necessitat actual”, d'aquí ve que s'insistisca que “cal articular mesures com les recollides en la moció que donen resposta de manera immediata al problema d'accés a l'habitatge que pateixen en l'actualitat moltes i molts castellonencs”.