12/07/2016

20160712 paraje La Magdalena (3)(1).jpg

Sara Usó ha presidit la reunió del consell del PNM en la qual s'ha aprovat el reglament del consell de participació del paratge.

La regidora de Sostenibilitat Ambiental, Sara Usó, ha presidit la reunió del Consell de Participació del Paratge Natural Municipal de l'Ermitori de la Magdalena, una trobada en la qual han participat representants de la Diputació Provincial, de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural i tècnics municipals. En el consell s'ha aprovat el reglament intern de funcionament del mateix i s'han abordat les mesures de prevenció que s'estan duent a terme per evitar un possible rebrot de la plaga de "tomicus destruens», que fa dos anys va arrasar amb els arbres de l'entorn de l'Ermita i va obligar a talar centenars d'exemplars.

En aquest sentit, Sara Usó ha explicat que "des de la setmana passada s'ha contractat una empresa que, en col·laboració amb efectius del Parc Municipal de Bombers, està realitzant regs de forma diària com a mesura de prevenció, ja que la sequera facilita la propagació d'aquesta plaga". La responsable de Sostenibilitat Ambiental també ha indicat que, a la fi d'estiu, es realitzarà la segona fase de les labors preventives: la col·locació de paranys de feromones i altres esquers en les branques dels arbres per evitar la plaga. Per finalitzar, Usó ha enviat un missatge de tranquil·litat respecte a l'estat del paratge, ja que "el Govern Local farà un seguiment exhaustiu i treballarà diàriament per evitar que el paratge torne a resultar danyat".

Reglament intern de funcionament.

Quant al reglament, s'ha aprovat que el Consell de Participació tindrà les següents funcions i competències: informar del pressupost de gestió del Paratge Natural Municipal, de la modificació o revisió dels instruments d'ordenació del mateix i del seu programa de gestió; emetre els informes preceptius pels quals es prevegi expressament la participació de l'òrgan col·legiat; i elaborar la proposta d'actuacions i iniciatives tendents a la consecució de les finalitats del Paratge Natural Municipal, incloent els de difusió i informació dels valors del mateix, així com programes de formació i educació ambientals i informar de la memòria anual d'activitats i resultats. Finalment, s'ha acordat que el Consell de Participació celebrarà sessions ordinàries, almenys dues vegades a l'any, i per a l'adopció d'acords serà necessària votació de la majoria simple dels membres presents, podent admetre's vots particulars.

Declaració de Paratge Natural.

Cal recordar que la Generalitat Valenciana va declarar l'Ermitori de la Magdalena com a Paratge Natural Municipal al setembre de 2006 amb l'objectiu de protegir els valors ambientals i culturals d'aquest enclavament natural. En aquest sentit, destaca la presència d'espècies de fauna protegides, com l'eriçó europeu, l'esquirol vermell, el llangardaix ocellat o la colobra bastarda. Entre les espècies d'aus destaca la presència de l'alosa comuna, el gaig i el triguer, totes elles catalogades com a protegides.

Així mateix, el turó on se situa l'Ermitori de la Magdalena i el Castell constitueix un important referent paisatgístic del nostre municipi doncs constitueix l'origen de la ciutat actual de Castelló. Les restes del castell són d'origen islàmic i va ser reconquerit pel Rei enJaume I en l'any 1251. Pel que fa a l'Ermita de la Magdalena, està excavada en la roca, i la capella actual data del 1456.